NIN-ova nagrada pripala Tišmi!

NIN-ova nagrada pripala Tišmi!

17. siječnja, 2012.

tisma-v

Dobitnik ovogodišnje NIN-ove nagrade za roman godine je pisac Slobodan Tišma za knjigu „Bernardijeva soba“, saopštio je juče žiri koji su sačinjavali Vasa Pavković, Ljiljana Šop, Vladislava Gordić-Petković, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić.

Roman „Bernardijeva soba“ izdvojio se, po mišljenju žirija, osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti koja izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocem.
– U pitanju je pažljivo orkestrirana medidativna proza samosvojnog pisca, muzičara i performera čije vrednosti obogaćuju savremenu srpsku prozu, približavajući je najrecentnijim kretanjima u svetskom romanu – rekao je presednik žirija Vasa Pavković na konferenciji za štampu održanoj u prostorijama kompanije „Ringier Aksel Springer“.
Sam Tišma rekao je da je dosta uložio u pisanje ove knjige.

– Dve godine sam je pisao i to se na kraju isplatilo – kazao je on.
Na pitanje novinara šta ga je inspirisalo da napiše ovaj roman, odgovorio je da je to bila poezija.
– Pod stare dane sam počeo da pišem prozu, a ona je samo forma kroz koju sam pokušao da provučem svoju poeziju – rekao je on.
– Na nagovor kolege Rolanda Domeka, mađarskog pesnika, napisao sam priču i tada shvatio da je ta priča u stvari početak ovog romana – rekao je Tišma.

Najbolji među najboljima

Od 106 dela koja su bila u konkurenciji, u najuži izbor ušlo je šest romana. Osim Tišmine „Bernardijeve sobe“, to su „Majn kampf“ Svetislava Basare, „Almaški kružoci lečenih mesečara“ Franje Petrinovića, „Oda manjem zlu“ Voje Čolanovića, „Sasvim skromni darovi“ Uglješe Šajtinca i „Kontrolni punkt“ Davida Albaharija. Albahari, Čolanović i Basara su već dobili ovo priznanje, koje se dodeljuje od 1954. godine.

M. Lončar
Izvor:alo.rs

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code