NI JEDNA USTANOVA KOJA NOSI NJEGOVO IME NIJE MI NI ODGOVORILA- pismo Janka Bučara autora knjige “Anegdote i misli Antuna Gustava Matoša”

NI JEDNA USTANOVA KOJA NOSI NJEGOVO IME NIJE MI NI ODGOVORILA- pismo Janka Bučara autora knjige “Anegdote i misli Antuna Gustava Matoša”

15. ožujka, 2014.

Samo svima na koje se odnosi, samo ne posebice na one čije se ustanove diče imenom Antuna Gustava Matoša

Poštovane gospođe i gospodo, drugarice i drugovi, ravnateljice i ravnatelji, direktorice i direktori, šefice i šefovi, tajnice i tajnici, sekretarice i sekretari, kamovoditeljice i kamovoditelji, svi iznimno dobro odgojeni i obrazovani, uljudni i kulturni, i baš zato štovatelji Antuna Gustava Matoša, približava se 100. obljetnica smrti nitkova i probisvijeta, piskarala i vagabunda, koju neki čak i slave, a ja sam je htio samo obilježiti sa sjećanjem na velikog čovjeka, književnika, novinara, pjesnika, kritičara, putnika, demokratu, domoljuba, mirotvorca, i još puno toga što bi trebali krasiti, barem one koji se ne diče nekakvim položajima, titulama, zvanjima i znanjima…

Kako je preostalo još samo nekoliko sekundi do toga dana, najljubaznije vas molim da poduzmete žurne korake u pravom smjeru, kako bismo sve skupa, mogli zajedničkim snagama, ostvariti na vrijeme. Za sve sam osigurao iz proračuna točno dvije lipe, ali ne u komadu, te nekoliko milijuna odgovora i bezbroj milijarda dolara i eura koji mi s kunama razaraju dušu i srce, jer ne znam što bi započeo s njima, ali na sreću ni one, što bi sa mnom.

Raspodjela plijena održat će se u šumi, pored stabla, gdje sam proveo najveći dio obrazovanja i školovanja uz druga miništra, istog onog koji me htio izbaciti iz gimnazije, jer sam pobjegao s crno-crvenog lanca i otišao na hodočašće s onima koji sasvim slučajno pripadaju drugačijem vjerovanju u istoga Boga, od njegova bogalja u kojeg je vjerovao, i još uvijek vjeruje, s naglaskom da ovaj moj Bog, zasigurno nije zaslužan za ovo obraćanje, već mi je samo dao nadahnuće uz miništrante i sve one koje opslužujete ili ste opsluživali.

S nadom da ne ćemo ponešto naučiti iz svega, najsrdačnije Vas pozdravljam i popravljam se, tako da se s pravom nadam da ćemo milijuntu obljetnicu smrti, a može i rođenja, ako stignemo, obilježiti na drugačiji način zajedničkim snagama. Ispričavam se što sam u na vrijeme, odnosno ovako kasno poduzeo korake, pa sada to radim u pravo vrijeme, i što je najvažnije na prave ljude.

Zahvaljujem se Antunu Gustavu Matošu i za ovo pismo, na koje nikakvom pozornošću ne očekujem odgovor do barem  999999. godine, najkasnije do 99 sati i 99 minuta. Molim da to bude točno u sekundu, jer sam jako zauzet odgojem i obrazovanjem, pa čak i tjelovježbom skakanjem s pisma na pismo koje sam od vas dobio. Ako je ovaj odgovor zakasnjeli, ne krivite mene, već sve one koji su sudjelovali u mojem odgoju i obrazovanju.

Također, zahvaljujem svima onima koji pljuju ili hračkaju o podu, pločniku, zidu, po drugima i prvima, ali i onima koji se ne drže za ruke i pljuju u ogledalo, podučavajući druge da se drže za rukice, pa onda pogledaju u ogledalo i onda pljunu u ono što vide. Zašto nemamo takve za ministre odgoja, obrazovanja, znanosti i tjelovježbe, one iz ljubavi, ali i one za novac. Pozdravljam i one koji po cijeli dan prostače kao kočijaši,a uopće nisu i ne dolaze na mjesta gdje ih susrećemo kočijama, podsjećajući ih da i oni imaju majku i jednog dana vidjeti će i svojega i našega Boga, ali čini mi se prekasno. Zato ih molim da nas ne truju svojim primitivizmom, neodgojem i nekulturom, pa makar bili i kulturni djelatnici ili čak na visokim granama gdje sjede bez obzira gdje. Ako ih smijem sve i podučiti da odgovore na primljeno pismo, ali sito tako kada već ne znaju pozdraviti da barem odgovore na pozdrav: dobro jutro s dobro jutro, dobar dan s dobar dan i dobra večer s dobra večer.

I ne dopustite da vas opije vlast, jer je to najgore opijanje koje uništava najviše ljudi, a ne dopustite ni ona sva druga opijanja, od alkohola, cigareta do droga, makar uništavate samo sebe i sebi bliske i nadam se, čak sam, i uvjeren sebi drage ljude.

A za to je potrebno samo znati čitati i razumjeti što piše, te s dobrom i čvrstom voljom prihvatiti promjenu sebe i utjecati primjerom na druge.

 S izrazima osobita poštovanja Antunu Gustavu Matošu i svima sličnima i različitim,

Vidimo se na tada pripremljenoj izložbi i predstavljanju knjige lijevo od bukovog stabla s desne strane, pravo po sredini, što dalje od bukvara i bukvana.

Srdačno Vaš pojedinačno i skupno, prije svega bez onog sk

Janko Bučar – Bukvan, ravnatelj nedovoljno neiskrivljenog šumastog stabla

P.S. Na ovo pismo nije nužno odgovarati, ali komentirati je prava nužda, tamo gdje je objavljeno, a naročito se preporuča  i među prijateljima, znancima, neprijateljima svih usmjerenja i boja, rodbinom, udbom, sudbom, kosovcima ili kosovima i onima koji trebaju propjevati. T

12 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Normalan
  #1 Normalan 2 travnja, 2014, 20:52

  Ljudi, pa kaj je vama? Kako će odgovoriti kad su odgojne ustanove?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pacijent
  #2 Pacijent 24 ožujka, 2014, 11:10

  Eto, javljam se kao prvi pacijent i nadam se ne jednni koji je u potpunosti ozdravio. Hvala autoru pisma!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Promatrač psihijatar
  #3 Promatrač psihijatar 20 ožujka, 2014, 20:44

  Ne znam zašto se ne javljaju i pacijenti, kojih nije zanemariv broj!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Promatrač psihijatar
  #4 Promatrač psihijatar 20 ožujka, 2014, 20:37

  Čestitam na ovome pismu na neodgovoreno pismo. Mislim da bi ovdje i sam Antun Gustav Matoš mogao nešto naučiti, a kamoli ne svi mi koji razmišljamo ili možemo razmišljati. Autor ovoga pisma zaslužuje priznanje svih dobronamjernih i razumnih ljudi. Hvala mu za osmijeh i smijeh koji me obuhvati čim se sjetim njegova pisma. Da bar jedno ne posveti meni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Pravo govno
  #5 Pravo govno 18 ožujka, 2014, 20:42

  Kako vas nije sram uspoređivati ljude sa mnom! To je za mene uvreda!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Udbaško govno
  #6 Udbaško govno 18 ožujka, 2014, 04:19

  Ne gazite po mojoj razini!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Političar
  #7 Političar 18 ožujka, 2014, 03:51

  Ne mogu spavati, kada vidim da ste svi iznad moje razine!

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Akademik
  #8 Akademik 17 ožujka, 2014, 21:55

  Onda ste svi na mojoj razini!

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Primitivac
  #9 Primitivac 17 ožujka, 2014, 21:54

  A je li sam ja različit?

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Seljačina
  #10 Seljačina 17 ožujka, 2014, 15:37

  U potpunosti se slažem s Malograđaninom jer smo isti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Malograđanin
  #11 Malograđanin 15 ožujka, 2014, 17:38

  Bravo Bukvane,
  ali uzalud pišete, jer ovi kojima se obraćate ne razumiju ništa osim svojih Bukvana nad Bukavnima.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code