Nemoj ga, ud’ri ga

Nemoj ga, ud’ri ga

16. listopada, 2011.

Piše: Zoran Milanović

Aktualna događanja na hrvatskoj političkoj sceni nisu više nikakva zafrkancija, nisu bezazlena, ona svakim novim danom postaju sve opakija i opasnija, te se ne mogu više pravdati predizbornom groznicom, nego predizbornim ludilom u kojem malo nedostaje da se s verbalnih prijetnji pređe na konkretna djela, odnosno štange. Zapravo to se već i dogodilo prošli tjedan na zasjedanju Mandatno imunitetskog povjerenstva, kada su prema članu povjerenstva Arsenu Bauku(SDP) poletjeli papiri u glavu od strane HDZ-ovca Tomislava Čuljaka.

Na sreću  nije bilo puno papira, pa posljedice nisu bile kobne, a u blizini nije bilo ni torbi, poput one Bobetka juniora, koja je na nekom od ranijih saziva Hrvatskog sabora letjela prema glavi njegova političkog protivnika. Ispadu  Tomislava Čuljaka prethodio je šokantan istup  potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, inače HDZ-ova barakaša  i najdugovječnijeg sudionika  hrvatske političke scene, koji je na sjednici povjerenstva  na kojoj se raspravljalo o imunitetu SDP-ovcu Željku Jovanoviću, nakon polusatnog monologa i opaske SDP-ove zastupnice Gordane Sobol da ga treba biti sram jer je povjerenstvo pretvorio u sudnicu kazao:’Držite se pristojnosti kao što se držite plesa oko štange’ aludirajući na  Soboličinu  vježbu fitnessa oko šipke. No, vidno iznervirani Šeks se nije zaustavio na štangi,( možda je sreća u nesreći da u blizini nije  bilo  nekakvih štangi za bacanje, jer u takvoj proključaloj  atmosferi  i one su mogle, umjesto Čuljakovih papira, letjeti prema nedužnim glavama članova povjerenstva), nego je nastavio s verbalnim ‘cipelarenjem’ SDP-ovke Sobol.  Pitao ju je, kao da su u Uskokovoj prostoriji za istrage,  gdje joj je suprug, a nakon što je ona odgovorila  da je kod kuće Šeks je, onako isljednički, konstatirao: ‘A što, nije u zatvoru?’ I taman kada su mnogi pomislili, ne samo u Hrvatskom saboru nego i cjelokupnoj javnosti, da je takvim nastupima konačno dohvaćeno dno dna kulture političkog komuniciranja i ophođenja, već sutradan se dogodio neočekivan, i nada sve ohrabrujući, preokret. Vladimir Šeks izišao je za saborsku govornicu i ispričao se za sve što je prethodnog dana izgovorio Gordani Sobol. Takav Šeksov potez, mora se priznati, došao je kao melem na opasno inficiranu ranu  političke tolerancije, i za takav, inače neuobičajen potez u svakodnevici naše političke scene, zaslužuje sve čestitke. Još kada je isti dan i premijerka i predsjednica HDZ-a  Jadranka Kosor pozdravila takav Šeksov potez, kao da se osjetio uzdah olakšanja diljem Lijepe naše. Oporba je takav potez vladajućih prije svega Šeksovu nenadanu ispriku, također dočekala s vidnim olašanjem, slikovito rečeno, kao da su pojeli Bronhi, pa su odjednom počeli lakše disati.  

Takvoj iznenadno relaksirajućoj političkoj situaciji, nakon mučnih događanja, nije mogla odoljetio ni HNS-ova Vesna Pusić, koja je, iznenađena Šeksovom isprikom kazala:’ Cijenimo ispriku, to je hvale vrijedan potez Vladimira Šeksa’! I taman kada se pomislilo da na hrvatskoj političkoj sceni više neće bujati korov netolerancije koji poput ambrozije može prouzročiti  opasne političke alergije s nesagledivim posljedicama ne samo po hrvatsku stranačku scenu nego i stabilnsot hrvatske države, najprije je čelnik HNS-a Radimir Čačić požurio svojom izjavom da je Šeksova isprika bila farska isprika i bez sadržaja, cijelu situaciju vratio na prvobitno stanje, stanje otkopanih ratnih sjekira. A da ne bi bilo nikakve zabune ili zablude jesu li se uzavrele političke strasti, nakon Šeksove isprike  stišale, potrudila se i sama premijerka Jadranka Kosor, koja je u Mariji Bistrici gdje je prisustvovala 11. hodočašću branitelja i njihovih obitelji vratila priču na početak.’ Što se tiče oporbe, tu nema ništa novoga, sve je već viđeno – to su dvije godine opstrukcije i nerada oporbe u Hrvatskom saboru.

Mnogi oporbeni zastupnici, uz samog njihovog šefa, dopuštaju si da danima ne dolaze u Sabor i da ništa ne rade, a primaju plaću’, rekla je  Jadranka Kosor jasno dajući na znanje da je kratkotrajno zatišje nakon Šeksove isprike prošlost, a da prava predizborna bura tek predstoji. Takva su me najnovija burna događanja, ne samo na sjednici Mandatno imunitetskog povjerenstva,  nego i cijeli tijek dosadašnje kampanje  podsjetila   na onaj vic o dvojici besmrtnih prijatelja, Muji i Sulji, koji su na  jednoj nogometnoj utakmici došli u sukob s protivničkim navijačima. Nakon što  je jedan navijač pogrdnim imenima ‘častio’  njihova nogometnog ljubimca skočio je Suljo  kao oparen i počeo ga udarati. Mujo,  kao dobri dečko, nije sjedio prekriženih ruku, nego je kao pravi mirotvorac  molio svog prijatelja da prestane s grubostima riječima:’Nemoj ga, u’dri ga’! Nadajmo se da u nastavku izborne kampanje, dvije najjače hrvatske stranke, HDZ i SDP, koje  HSLS-ovac Dražen Budiša optužuje da su najodgovornije za sijanje  političke  mržnje i destabiliziranje države, neće preko svojih jastrebova još žešće udariti jedni na druge, i to podmuklo i ispod pojasa, a potom smirivati uzavrelu situaciju na način kako je to, u vicu,  činio mirotvorac Mujo. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. tv pretplatnik
  #1 tv pretplatnik 21 listopada, 2011, 05:40

  U velikom intervjuu Mirjana Krizmanić analizira glavne suparnike u kampanji i zaključuje da Jadranka Kosor radi karikaturu od sebe plesom i pjesmom, a da je Milanović bahat jer je nesiguran u sebe, ali i nedovoljno marljiv za premijera. (www.vecernji.hr)

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. pašk kačinari
  #2 pašk kačinari 20 listopada, 2011, 10:54

  PravDA kotrljati ulicama , da , jer je nepravda godinama cementirana – za betonirana !

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FVF
  #3 FVF 19 listopada, 2011, 13:35

  Ukoliko odgovore na aktualna pitanja jasno ne isporuči vladajuca politika zaista ce se sve nerijesene stvari i odgovori na sva neodgovorena pitanja valjati ulicom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Analitičar
  #4 Analitičar 17 listopada, 2011, 22:18

  Negdje sam pročitao da će se uskoro PravDA kotrljati ulicama…Stiče se dojam da do toga nije daleko.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code