NELA SRŠEN PREDLOŽENA ZA NOBELOVU NAGRADU

NELA SRŠEN PREDLOŽENA ZA NOBELOVU NAGRADU

15. prosinca, 2014.

ONA Delo Foto 201306131408 hires.jpeg3 Custom

Dr. Nela Sršen ugledna je liječnica, kirurginja, članica tima za transplantaciju jetre Sveučilišne bolnice u Padovi (Italija) predložena je za Nobelovu nagradu za mir!

Rođena je u Metkoviću, djetinjstvo je provela na Hvaru, osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u Splitu, a medicinu je studirala u Italiji, na Sveučilištu u Padovi. Poslije studija je upisala i specijalizaciju iz opće kirurgije, tijekom koje je bila i u New Yorku.

Nakon specijalizacije je postala članica tima za transplantaciju jetre prof. dr. Davida D Amica, jednog od najcjenjenijih kirurga Sveučilišne bolnice u Padovi. Specijalizaciji iz opće kirurgije pridodala je i specijalizaciju iz rekonstruktivne, plastične i estetske kirurgije. Od 2001. predavač je i mentor specijalizantima opće kirurgije.

Dr. Nela Sršen istaknuta je humanitarka koja je pomogla brojnim pacijentima iz svoje domovine Hrvatske, ali i iz drugih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije. Jedna od prvih takvih pacijentica bila je Snježana Turić iz ratom zahvaćene Bosne i Hercegovine kojoj je operacijom u Padovi spašen život. Zahvaljujući zalaganju dr. Sršen spašeno je stotinjak pacijenta iz Hrvatske, među kojima su i slikar Dalibor Jelavić te kantautor Arsen Dedić.

Iznimno je značajan njezin humanitarni rad u vrijeme hrvatskog Domovinskoga rata, kad je na razne načine pomagala hrvatskim braniteljima i stradalnicima, odnosno žrtvama rata, što je nastavila činiti  sve do današnjih dana.

Pomogla je također dolasku na usavršavanje u Sveučilišnoj bolnici u Padovi brojnim liječnicima iz Hrvatske, uključila se u edukaciju liječnik- kirurga u programima transplantacije u Bosni i Hercegovini te se uključila u programe promocije darivanja organa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Zbog osobitog humanitarnog zalaganja prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2004. proglašena je počasnom konzulicom Republike Hrvatske u regiji Veneto (Italija)!

Autorica je iznimno zapažene knjige “Rak na duši” u kojoj iskreno, otvoreno i jasno ukazuje kako pobijediti bolest i izboriti se za život te putem niza savjeta opisuje svoje bitke sa smrću: vlastitu, u kojoj se nakon kliničke smrti vratila u život te svojih pacijenata.

Za ovo istaknuto priznanje dr. Sršen predložili su:  dr. Nedim Ademović, ekspert za ustavno pravo, (BiH), prof. dr. sci. Nikica Gabrić, redatelj Jakov Sedlar, prof. dr. Vjeran  Zuppa, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) u suradnji s drugima Udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata i drugi.

Mladen Pavković T

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Marija
  #1 Marija 19 prosinca, 2014, 18:22

  Draga Nela, puno si učinila. Sretna sam zbog svega što ti se događa.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Krunoslav
  #2 Krunoslav 18 prosinca, 2014, 22:33

  Da, to je dr. Sršen i zaslužila. Bravo Pavkoviću!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ines
  #3 Ines 17 prosinca, 2014, 14:13

  Lijepa vijest.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. udarno
  #4 udarno 17 prosinca, 2014, 11:48

  U ovoj tužnoj svakodnevici jedna dobra vijest- da, slažem se dr. Sršen je to zaslužila! Malo je takvih ljudi, pa se i ja pridružujem brojnim čestitkama. Ovo je lijepa vijest za Božić!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Vesna
  #5 Vesna 15 prosinca, 2014, 17:48

  Sve čestitke dr. Neli Sršen! Hvala joj za sve.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code