NAVIJAČI NISU POSLUŠALI UPOZORENJA

NAVIJAČI NISU POSLUŠALI UPOZORENJA

5. svibnja, 2014.

armada lyon nk rijeka francuska navijaci 2013-31

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 34.kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

HNK Rijeka – NK Hrvatski dragovoljac 3 : 1

Utakmica 34. kola Prve HNL odigrana 2. svibnja 2014. na stadionu Kantrida u 18.00 sati

Oko 4.000 gledatelja, među kojima je bilo blizu 500  pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), a bez gostujućih navijača, došli je pogledati utakmicu 34. kola Prve HNL. Iako je pred ovu utakmicu HNS objavio mjere koje će se obvezno primjenjivati u slučaju nesportskog navijanja riječka se Armada nije dala impresionirati. Valja reći da je upozorenje HNS pred početak utakmica emitirao i Hrvatski radio u svojim sportskim emisijama, no, čini se, to teško stiže do ušiju „navijača“.

Već u 5. minuti Armada, dva puta za redom, skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a to ponavlja, i to tri puta, i u 19. minuti, no službene se osobe nisu oglasile upozorenjem kako je to predviđeno uputama HNS-a. Dapače,  „HNS pederi,  nogomet ste sjebali“ čuje se i u 26. i 44. minuti, a u međuvremenu, u 26. minuti zapaljeno je 5-6 dimnih bombi. Sve to prošlo je bez ikakvih reakcija službenih osoba!

Čini se, međutim, da je u poluvremenu netko razgovarao s predstavnicima Armade, jer su oni prvih desetak minuta drugog poluvremena, pratili u tišini, a oglasili su se tek nakon gola Andreja Kramarića. Pa onda počinje isti scenarij, najprije topovskim udarom u 61. minuti i skandiranjem „Purgerske pičke“ ( po kriterijima UEFE takvi se povici tretiraju kao regionalni rasizam). Odmah potom (63. minuta) odjekuje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, uz dodatak u 66. minuti „Purgerske pičke“.

Tek potom, u 69. minuti oglasio se službeni spiker upozorenjem da sudac u slučaju neprimjerenog navijanja ima pravo prekinuti utakmicu, nakon čega se Armada utišala. Ipak, u 75. minuti čula se jedna petarda, a na samom kraju, u sudačkoj nadoknadi, opet su se oglasili s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

GNK DinamoNK Slaven Belupo 3 : 0

Utakmica 34. kola Prve HNL odigrana 3. svibnja 2014., na stadionu u Maksimiru, u 15.00 sati pred oko 300 gledatelja, od čega na početku utakmice stotinjak navijača BBB- istok (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama) i oko pedesetak pripadnika BBB fan kluba (navijači GNK Dinama) na sjeveru.

Prije utakmice službeni spiker zatražio je od gledatelja da poštuju numeraciju sjedala, odnosno da sjednu na ona mjesta za koja imaju ulaznice. BBB sa istoka u znak protesta napuštaju tada istočnu tribinu, i ispod nje ,petnaestak minuta, pjevaju navijačke pjesmice samo za sebe. U 17. minuti okupljaju se na sjevernom podestu istočne tribine, ukupno ih se sakupilo oko 200 do 250. U 18. minuti napuštaju stadion uz skandiranje „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

U 91. minuti utakmice navijači BBB fan klub skandiraju prvo „Kup je naš“ (vezano uz odigravanje finalnih utakmica Hrvatskoga nogometnog kupa, od kojih će se prva održati u srijedu 7. svibnja  a igrat će GNK Dinamo i HNK Rijeka). Potom skandiraju „ Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“ što je kazneno djelo po hrvatskom zakonu kao izražavanje šovinizma, a također je u suprotnosti sa svim aktima HNS-a usmjerenim protiv navijačkog nasilja i neprihvatljivih navijačkih poruka.

HNK Osijek – RNK Split 3 : 1

Utakmica 34. kola Prve HNL odigrana 3. svibnja u Osijeku, na stadionu u Gradskom vrtu, u 19.00 sati. Kišno nevrijeme nad Slavonijom i Osijekom utjecalo je da se Gradskom vrtu okupilo jedva kojih 1.000 navijača, među kojima je bilo manje od stotinjak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Kohorta se podijelila u dva dijela – jedan je kisnuo na istočnoj tribini, a drugi navijao pod krovom zapadne tribine. Kišno je nevrijeme očito utjecalo na navijačko raspoloženje, pa je tek u 32. minuti na zapadnoj strani upaljeno nekoliko dimnih bombi, a u 36. minuti na istočnoj strani Kohorta uzvikuje „HNS pederi“, a odgovaraju im njihovi pripadnici sa zapadne tribine „nogomet ste sjebali“. Nakon nekoliko skandiranja odmah se oglasio službeni spiker, s vrlo odlučnim glasom izrekao upozorenje da će sudac, nastave li takvim ponašanjem, prekinuti utakmicu. I sam sudac došao je do službenih osoba na klupama oba kluba, i rekao da je, ukoliko se incidenti ponove, spreman prekinuti susret. To je u prvi mah izazvalo zvižduke, i jedno protestno, ali kratko i tiho „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Kohorta se nakon toga utišala, pa u drugom poluvremenu nije bilo neprimjerenih skandiranja, ali su zato u 76. i 85. minuti zapalili po nekoliko dimnih baklji, a to su ponovili i poslije 90. minute u sudačkoj nadoknadi.

HNK Hajduk – NK Istra 1961 0 : 1
Utakmica 34. kola Prve HNL, odigrana u Splitu, na stadionu Poljud, 4. svibnja 2014. u 19.00 sati.

Pred oko 5.000 gledatelja, među kojima je bilo preko 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka) i 20-ak pripadnika Demona, navijačke skupine NK Istra 1961.

U 17. minuti Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“,  što ponavlja šest puta. U 18. minuti skandiraju „Jebo vas Mamić“, a potom se zajednički dovikuju sjever i istok skandirajući „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Također, Torcida nastavlja s „Mamiću Cigane“ ponavljajući to pet puta., a potom „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“.

U 20. minuti oglasio se službeni spiker, koji, kao i prije početka utakmice, upozorava, kako na stadionu nema mjesta uvredljivom skandiranju, te, u ime Hajduka, zamolio navijače da prestanu s nesportskim navijanjem i ispadima. Uslijedio je Torcidin odgovor ponovljenim skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 22. minuti upaljene su dvije baklje i dvije dimne bombe, a u 24. minuti  tri puta skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, pa  „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“.  Potom se ponovno Torcidinim uzvicima  priključio dio navijača na istoku, te naizmjence zajedno skandiraju „HNS pederi“ i „nogomet ste sjebali“.

Uslijed neprimjerenog skandiranja pripadnika Torcide, sudac je prekinuo utakmicu na dvije minute i okupio igrače na centru terena, a za to vrijeme  Torcida i dalje nastavlja pogrdnim skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

U nastavku utakmice  (27. minuta), Torcida nastavlja  sa skandiranjem „Cigani, jebem vam mater“, zatim  „I Šukera i Mamića, i šakama i nogama, i bocama i letvama, sve za našeg Hajduka“. „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ opet odjekuje u 29. minuti,  a potom zajedno s istočnom tribinom skandiraju „Mamiću Cigane“, što ponavljaju 6 puta, pale potom jednu baklju i nastavljaju s „Cigani, Cigani“.

U 30. min četiri puta skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“  što ponavljaju tri puta u 32. minuti,. a potom nastavljaju s „Hrvatska policija, mito i korupcija“. U 33. minuti i Demoni skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 34. min Torcida skandira nove stihove „Puši kurac Mamiću, puši kurac“, a u 36. minuti nadodaju „Šuker puši Mamiću, Šuker puši. Mamić puši Šukeru.“. U 42. minuti četiri puta skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, zatim „Šupraha Turčine, napuši se kurčine“ (Šupraha član IO HNS-a iz Splita i predsjednik nogometne organizacije Županije dalmatinsko -splitske), te „Sudac puši Mamiću, sudac puši.“ U 44. minuti tri puta skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

Na samom početku drugog poluvremena u 45. minuti Torcida je upalila jednu baklju i ponovno počela skandirati „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, zatim u 47. minuti ponovno pjevaju „Sudac puši Mamiću, sudac puši“  što ponavljaju i u 49 minuti,  a odmah potom i „Sudac pederu“. U 53. minuti skandiraju tri puta „Pederi, pederi“, ponovno se dovikuju s istokom „Mamiću Cigane“ pet puta.

U 55. minuti opet se oglasio službeni spiker upozoravajući navijače da prestanu s uvredljivim navijanjem, a Torcida uzvraća sa  „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ (tri puta), da bi potom opet skandirali „Jebo vas Mamić“.

U 60.(tri puta) i 63. minuti (pet puta) Demoni skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Njihove usklike slijedi Torcida nastavljajući skandirati  u 61. i 67.( po 3 puta) istu krilaticu „HNS pederi, nogomet ste sjebali“,  što ponavlja jednom u 75. minuti, i pet puta u 76. minuti, nadodajući pritom još  i „Mamiću Cigane“.

Primjećujemo da su se suci, na utakmicama koje su pratili promatrači HHO-a, na različit način pridržavali kriterija koje je odredio HNS. Procjenjujemo da će i Nogometni savez i Udruga prvoligaša, kao i Udruga nogometnih sudaca, zajedno s drugim institucijama hrvatskoga društva, morati ujednačiti kriterije, kako bi se usvojene mjere HNS-a doista provele u djelo.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code