NA ULAZU NA SAN SIRO NIJE BILO PRETRESA

NA ULAZU NA SAN SIRO NIJE BILO PRETRESA

19. studenoga, 2014.

hrvatski
U
okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmicu Italija – Hrvatska, te su na temelju osobnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

Utakmica Italija – Hrvatska održana u Milanu, 16.11.2014., na stadionu San Siro,  pred oko 63.000 gledatelja od kojih je bilo nazočno oko 7.000 hrvatskih navijača. Najveći broj njih nabavio je ulaznice preko HNS-a, dok je jedan manji dio nabavio ulaznice od talijanskih navijača, i mimo predviđene procedure.

Nekoliko sati prije utakmice, skupina hrvatskih  navijača okupila se na središnjem milanskom trgu, poznatom Piazza Duomo, gdje su, osim bučnog navijanja, koristili pirotehnička sredstva, paleći baklje bengalke. Zbog svega što se kasnije događalo, valja naglasiti da prilikom ulaska na stadion redarska služba nije pregledavala navijače (?!), pa je svatko mogao unijeti što je htio.

Prije utakmice, između sjeverne i južne tribine čula se snažna detonacija izazvana topovskim udarom, a druga je uslijedila za intoniranja talijanske himne. Sljedeći udar je aktiviran u 3. minuti utakmice. Neposredno pred početak utakmice, na bodrenje talijanskih navijača, s južne tribine, na kojoj su većinom bili smješteni hrvatski navijači, uslijedio je seksistički odgovor skandiranjem “Malo vas je, malo vas je pičkice”. Prvo bacanje baklji u teren uslijedilo je već na početku utakmice. Na teren su poletjele 4 baklje, a nakon toga uslijedile su 3 snažne detonacije. Talijanski navijači odgovaraju skandiranjem “schemi, schemi” (luđaci, luđaci). Nakon tih prvih ispada, spiker upozorava hrvatske navijače da je, prema standardima  UEFE i policije, upotreba pirotehnike na stadionu zabranjena.

To upozorenje nije primirilo niti zaustavilo radikalnu skupinu dijela hrvatskih navijača, pa poslije pogotka hrvatske vrste, slijede nove detonacije, a jedna manja prskalica pada na sam travnjak igrališta. Sve to razulareno ponašanje izaziva nelagodu u gledalištu, tim više što je na stadionu bilo puno obitelji s djecom. U 17. minuti opet slijede eksplozije i bacanje prskalica. U 19. minuti manji dio spomenute skupine na južnoj tribini skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, a u 24. minuti ista grupa, kojoj se priključuju navijači s jugozapadnog odjeljka, skandira “Za dom spremni” (ustaški pozdrav iz razdoblja NDH), te, uz to “Ajmo, ajmo ustaše”. U 74. minuti počinje pravo piromansko orgijanje, na travnjak igrališta ubačeno je 15-ak baklji s južne tribine, a jedna je aktivirana i na sjevernoj tribini.

Nad San Sirom se nadvio gusti dim i sudac je bio prinuđen prekinuti utakmicu na određeno vrijeme (10-ak minuta). Talijanski igrači otišli su u svlačionicu, dok su hrvatski, zajedno s trenerima, ostali stajati ispred zapadne tribine gdje su smještene klupe za rezervne igrače. Cijelo to vrijeme talijanski navijači skandiraju “Schemi, schemi”, a na gornjoj etaži južne tribine aktivira se velik broj bengalki. Stadion kao da se pretvarao u ogromnu buktinju, pa je talijanska policija snažno i energično intervenirala, ispraznivši taj sektor, istovremeno tjerajući razularene navijače sa stadiona.  U tom trenutku talijanski navijači skandiraju “fuori, fuori” („van, van“).

Valja napomenuti da su na tom dijelu stadiona bili smješteni pripadnici navijačke skupine BBB (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama, Zagreb). Između ostaloga na vidno mjesto istaknuli su 2 transparenta s prekriženom glavom potpredsjednika HNS-a i izvršnog predsjednika GNK Dinama, Zdravka Mamića.

Poslije utakmice dio hrvatskih navijača nastavio je divljati  po gradu, sukobljavajući se s policijom, gađajući ih različitim predmetima i bengalkama. Privedeno je 17 hrvatskih navijača.

Prema izjavi hrvatske konzulice u Milanu, privedeni huligani su saslušani u 11.00 sati pred milanskim sudom. Između ostaloga, sudit će im se po talijanskom kaznenom zakonu zbog razbijanja automobila i pljačke. U postupku je proces identifikacije preostalih navijača koji su divljali na stadionu, a snimile su  ih sigurnosne i televizijske kamere. 

Nakon utakmice izbornik hrvatske reprezentacije Niko Kovač, ispričao se zbog incidenata  rekavši da ga je „stid i sram“ zbog toga što je učinio dio hrvatskih navijača. I igrači hrvatske nogometne vrste snažno su osudili “divljanje hrvatskih barbara”, tražeći da se već jednom stane na kraj toj šačici huligana koja sramoti Hrvatsku ne samo kod kuće, nego i u inozemstvu.

Ovo je prvi puta da su svi hrvatski mediju i komentatori, te sveukupna javnost, osudili ovakvo divljačko ponašanje. Je li to samo “priča” za međunarodnu javnost (budući da su mnogi strani mediji uz zgražanje prenijeli vijest o divljanju “balkanskih barbara”), uvidjet ćemo već u nedjelju prilikom derbija Dinama Hajduka u Zagrebu, na kojemu će se okupiti najveći dio “suspektne” navijačke populacije.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code