NA PIVSKOM TRŽIŠTU VLADA ČISTI KRIMINAL

NA PIVSKOM TRŽIŠTU VLADA ČISTI KRIMINAL

23. svibnja, 2011.


Karlo Starčević vlasnik Velebitskog piva

Piše: Dražen Stjepandić

Početkom devedesetih mnogi su pokušali proizvoditi pivo, a od tridesetak malih pivovara do danas su preživjele samo tri: “Medvedgrad”, “Gold Pils” iz Splita, koji se proizvodi i distribuira samo ljeti, i “Ličanka” iz Pazarišta pokraj Gospića. Karlo Starčević, vlasnik “Ličanke”, jedini je uspio postići veću proizvodnju. Njegovo Velebitsko pivo smatra se jednim od najkvalitetnijih na svijetu. Na pivskom sajmu u Oxfordu 2003. godine osvojilo je srebrnu medalju, a njegovo pivo bilo je malčice slabije ocijenjeno od najboljeg njemačkog piva u istoj kategoriji. Pivovara “Ličanka” godišnje proizvodi milijun litara piva, a za nekoliko tjedana, kad se puste u pogon nova postrojenja, proizvodnja će biti udvostručena. Uz dobro znano Velebitsko svijetlo i tamno pivo, pivovara Karla Starčevića je prva u Europi počela proizvoditi i kasačko pivo. Među domaćim pivoljupcima istančanijega okusa također je uskoro postalo veoma ugledno, pa smo na početku razgovora za portal “Tjedno” o temi pivske industrije gospodina Starčevića upitali ima li nekih novih nagrada.

–     Bolje da nema, kod nas uspješni završavaju u zatvoru, kad te proglase za uspješnog poduzetnika ili menadžera godine obično brzo nakon toga završite u Remetincu.

“Ličanki” posao ide odlično, ali vlasnik “Ličanke” je vrlo nezadovoljan situacijom na hrvatskom pivskom tržištu, na kojem “Zagrebačka pivovara” drži 42%, “Karlovačka pivovara” 21%, “Carlsberg” iz Koprivnice 11%, “Jadranska pivovara” iz Splita 7%, “Osječka pivovara”  5,5%,  “Daruvarska pivovara” 2,5%, “Pivovara Buzet” 2%. Uvezena piva uzimaju oko 10%, a mali proizvođači jedva 1% udjela u prometu.

–     Na pivskom tržištu prevladava čisti kriminal, velike pivovare sve čine da unište nas male, tako su uništili “Daruvarsku pivovaru”. Oko 50% svoje proizvodnje velike pivovare podjele i na taj način na tržištu uništavaju male proizvođače piva. Mnogim kafićima na deset kupljenih sanduka poklanjaju pet i na taj način zadržavaju svoju dominaciju na tržištu, a istodobno državni proračun ostavljaju bez ogromne količine novca. Zamislite koliko je manje nenaplaćenog poreza zbog poklonjenog piva! Ovim putem pozivam premijerku da me hitno pozove na sastanak ako želi dobro ovoj državi. Apeliram da me pozove da joj objasnim koliko velike pivovare oštećuju proračun. Velike pivovare djeluju u sprezi s jednim dijelom pravosudnog aparata, što ću također ispričati premijerki ako za to dobijem priliku. Nadam se da premijerka nije neprijatelj Hrvatske kao njezin prethodnik Sanader, koji ju je postavio na premijerski položaj – izjavio nam je Karlo Starčević.

Dugi niz godina radio je u Njemačkoj, odakle se vratio početkom demokratskih promjena. Poslije rata, kredit od 1,5 milijuna i  400.000 nekadašnjih maraka ušteđevine uložio je u izgradnju pogona u rodnom Pazarištu. U Njemačkoj je uz kapital stekao i znanje tehnologije potrebne za proizvodnju dobrog piva. U svojoj pivovari koja je krenula u pogon 1997. godine Karlo Starčević strogo se pridržavao odredbi njemačkog Zakona o čistoći Reihnheitsgebota iz 1516. godine. Posao je odlično krenuo, Velebitsko svijetlo i crno pivo vrlo brzo je naišlo na dobar prijem kod zahtjevnijih ljubitelja napitka od hmelja. S vremenom se rješavao i problem s distribucijom. Od 60.000 litara piva, koliko se proizvodilo na početku, proizvodnja je narasla na milijun litara piva u nekoliko posljednjih godina. Milijuni litara piva donijeli su i milijune kuna, a ne kaže se bez veze: veliki novac-velika briga. Vlasniku “Ličanke” početkom travnja 2009. godine ukradeno je nekoliko milijuna kuna. Dok je s obitelji bio na nedjeljnoj misi, nepoznati lopovi provalili su u pivovaru i dva obiteljska stana. Odnijeli su 1,5 milijuna eura i 1,2 milijuna kuna.

–     Naravno da lopovi nikad nisu pronađeni kad su provalu organizirale hrvatske tajne službe. Nekadašnji premijer mi je u vrijeme dok sam se kandidirao za gradonačelnika Gospića poručio da to nikad neću biti i da će me, ako to bude potrebno, čak i ubiti – za portal “Tjedno” izjavio je Karlo Starčević.

Premda je jedan od osnivača HSP-a i HOS-a, Karlo Starčević demantira da je desničar, tvrdi da su ljevičari i desničari engleska podmetanja radi uništenja državotvorne opcije.

–     Nisam desničar, ne pripadam ni desnici ni ljevici. Desničari su lešinari koji su život proveli radeći za UDBU, sad se uglavnom okupljaju u Udruzi Hrast, a ljevičari puštaju da nam tuđin odgaja mladež i sve bi prodali, pa zato državotvorna opcija neće uspjeti. Tražio sam da me izbace iz HSP-a i ne znam zašto to nisu napravili – rekao nam je vlasnik pivovare “Ličanka”.

Svake godine u svibnju Bleiburg uzbudi domaće političke duhove. Ove je godine hrvatska policija, uz uobičajeno sprječavanje isticanja ustaškoga znakovlja, pokušala zabranjivati i isticanja slika Ante Gotovine. Domaća javnost se s pravom začudila zašto su smetale i slike najpoznatijega hrvatskog uznika u Haagu. Naš sugovornik također spada među one koji su ove godine u Bleiburgu imali neugodna iskustva s hrvatskim policajcima i policajkama.

– Oduzimali su slike i plakate Ante Gotovine i govorili su da su to tražili Austrijanci, ali kako dobro govorim njemački, austrijske policajce sam odmah pitao zašto zabranjuju slike Ante Gotovine, na što su mi uzvratili da to nema veze s njima. Rekli su da se ne žele uplitati u hrvatske probleme i da oni ništa ne zabranjuju – izjavio je za portal “Tjedno” Karlo Starčević.

Po mnogima proizvođač ponajboljeg piva na domaćem tržištu bio je jedan od prvih osnivača HSP-a i HOS-a. Ove godine u povorci na Bleiburškom polju nosio je umjetničku sliku “Bleiburška tragedija”, koju je naslikala akademska slikarica iz Švedske, po motivima priča njezina djeda.

–     Bio sam u društvu mojih prijatelja Ivice Malikunišića, Mate Đurkovića i Tomislava Đurasovića iz Münchena. Prišao mi je hrvatski policajac u civilu i htio mi je oduzeti sliku, ponašao se vrlo nekulturno. “Marš, ništarijo”, rekao sam mu i nisam dozvolio da mi uzme sliku. Pitao sam ga gdje je on bio kad sam ja stvarao hrvatsku državu. Nama koji smo bili hrabriji nisu oduzeli slike koje smo nosili, a još kad sam od austrijskih policajaca doznao da oni nisu tražili da se oduzimaju slike koje smo nosili, i druge sam nagovarao na neposluh prema hrvatskoj policiji – rekao nam je Karlo Starčević.

U proizvodnji piva vrlo je važna voda. Lička meka voda Velebitskom pivu daje poseban okus. Često se spomene kako će Lika biti vodeni Kuvajt. Zanimalo nas je kako Karlo Starčević zamišlja budućnost rodne mu Like.

– Budućnost Like je crna kao tamno pivo. Oni koji ništa nisu napravili i nesposobni su ovdje nešto poduzeti pričaju gluposti o ličkom Kuvajtu, a samo zavaravaju narod jer ne mogu ništa dobrog napraviti. Nažalost, isti nesposobni ljudi i njihova još nesposobnija djeca ovdje su na vlasti u zadnjih pedeset godina. Nikom oni ne mogu pomoći, meni pomoć i ne treba, inače sam uvijek bio sam i  naučio sam da je uz mene jedino Bog, ali ovom kraju ne piše se dobro. Veliki je problem i što ovdje živi svega 60-tak tisuća stanovnika, a da bi neka regija imala svoju progresivnu budućnost, potrebno joj je barem 100 tisuća ljudi.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code