NA LOMAČI GORILE VESNA, JADRANKA I MIRELA

NA LOMAČI GORILE VESNA, JADRANKA I MIRELA

15. veljače, 2013.

 

Politika-vegeta

Kronika fašničkih zbivanja u Samoboru

Priredio: Franjo Dobrović

Turistička zajednica grada Samobora i Udruga KUIS (Klub učenika i studenata) Samobor, organizirali su za vrijeme 187. Samoborskog fašnika nagradni natječaj “Samoborski fašnik u objektivu”. Otvaranje izložbe fotografija najavljeno je za petak 15. veljače u Galeriji Prica u Samoboru.

KUIS-u je to treći nagradni natječaj. Prva dva su organizirali pod nazivom “Samobor u objektivu”. Cilj natječaja je naći Samoborca – amatera s najboljim umijećem za umjetničku fotografiju. Uz nagrade najboljima, KUIS svake godine organizira izložbu nagrađenih radova u Galeriji Prica u Samoboru. Umjetničke fotografije slale su se na

Na otvaranju izložbe uručene su  nagrade Splitske banke (od 1.500, 1.000 i 500 kuna) za tri najbolje umjetničke fotografije – „KUIS fašnik“ te prva nagrada za „Fejs fašnik“, vikend putovanje za dvoje, koje su osigurali VIKENDplaner i Terme Jezerčica te još 20 drugih sponzorskih nagrada. Izložba je otvorena  do nedjelje, 17. veljače.

 

VELIKA ZAVRŠNICA

Najbolji od najboljih na 187. Samoborskom fašniku pokazali su se na velikoj pozornici Trga Fašničkih Velikana na Pokladni utorak od 18 i 30 sati. Dodijeljeni su prijelazni kipeci Srake najboljim grupama osnovnih i srednjih škola te mjesnim odborima. Uručena je i  prijelazna nagrada Fašničke galge za poseban doprinos organizaciji fašnika i čuvanju fašničkih tradicija. Također su  proglašena tri najbolje fašnički uređena ugostiteljska objekta, a prvi također dobiva prijelaznu nagradu, Srakino gnezdo.

Između pojedinačnih i grupnih maski koje su iz oba vikenda ušle u finale, po šest maski  nagrađeno je vrijednim nagradama.

U velikom finalu fašnika, suđenju Princu Fašniku, krivom za sva nedjela i teškoće koje su nas snašle, Fašnika je branio  Štef Fiškal i njegova Princeza Sraka, no Sudec će je opet bio  neumoljiv i na opće oduševljenje krvoločnog puka, bio je skuren!!! Sve to zapečatio je tradicionalni glamurozni vatromet i nakon toga veselje i ludovanje do zore u samoborskim ugostiteljskim objektima. Na pozornici su  svirali  Gumbelijumi, u Halternativnom šatoru nasuprot muzeja Full Movie i Sane, a u velikom šatoru maskiran je nastupio Jole!

 

DOBRO DOŠLI U SREDNJI VIJEK

Povratak u Srednji vijek bio je dobra inspiracija samoborskim mjesnim odborima, koji su oduševili i nasmijali na tisuće posjetitelja uz glavnu pozornicu. Matija Gubec okrunjen je krunom od trnja, na lomači su gorile vještice ali i političarke, od Angele, preko Vesne i Jadranke, do Mirele. Guba-ševci su uz Rajku kuplerajku i njene vruće čuče oživjeti gospodarstvo, a vitezovi su obranili narod od Crvenog zmaja.

Neki su svoje srednjovjekovno porijeklo potražili u Zemlji kiltova, bilo je i Sulejmana s kompletnim haremom i pokretnom Aja Sofijom, a sa zaključkom da ni dva Nikole Tesle ne bi unijeli dovoljno svjetla u mračno doba koje nas je zadesilo, složila se oduševljena publika.

Između 13 mjesnih odbora, najboljima su proglašeni Pavučnjak (1. mjesto), Celine (2. mjesto) i MO Ferdo Livadić (3. mjesto). Njih čekaju novačne nagrade od 20, 15 i 10 tisuća kuna. Prema redoslijedu će i svi ostali biti nagrađeni, jer je ukupni fond nagrada 90.000 kuna.

U maskiranim povorkama osnovnih škola nastupilo je oko 1.300 djece. U kategoriji manjih škola „Prijelaznu sraku“ osvojile su Martinove guske i njihovi čuvari iz OŠ Mihaela Šiloboda a među velikim školama najbolja je bila OŠ Milana Langa s „Putom oko svijeta za 80 dana“.

Osim središnjeg trga, dupkom puna bila je i šator-kupola.

ELEKTRONSKI FAŠNIK UZ LOGORSKU VATRU

U Samobor su došle i brojne skupine iz drugih sredina. Makarski gusari  izveli su erotizirani borbeni ples, a indijanci, kauboji te Mrazice i Mrazići iz Župe Dubrovačke poručili su „Nedamo naše šume, more, vode da u Europsku uniju ode“.

Uz miris samoborskih krafni cijelim gradom orila se i glazba. U velikom fašničkom šatoru publiku je zapalila Jelena Rozga, a u Halternativi, kupoli Rakijarnice nastupio je poznati splitski duo Kuzma i Shaka Zulu. Ludovalo se i u brojnim samoborskim kafićima i restoranima uz živu glazbu i izbore najboljih maski.

Prve subote na Trgu Fašničkih Velikana  DJ Metzo nastupio je kao uvertira u PRVI ELEKTRONSKI FAŠNIK UZ LOGORSKU VATRU u „Samoborskom parkiću“ odmah iza Samoborskog muzeja. Za dobre ritmove pobrinuli su se najumješniji samoborski izvođači elektronske glazbe. Počelo je u sumrak pa do četiri ujutro.

Prvog vikenda nastupali su  Gustafi, Zabranjeno pušenje i Slavonske lole.

 

FAŠNIK U KAFIĆIMA I RESTORANIMA

U „Gabreklendu“ se nudio bajkoviti fašnički meni, a u subotu je organiziran  maskirani ples uz tamburaški sastav Od sumraka do zore. Caffe Havana organizirala je drugog  vikenda i u utorak zabave uz hostese, nagrade i grupu Karizma, a Caffe ARA je ponudila Topkapi palaču, gdje su se preko vikenda  i na Pokladni utorak, uz živu svirku i trbušne plesačice, birale i nagrađivale najbolje maske. Caffe bar Gradna, uz priču o Don  Quijote-u od Gradne, u petak je ugostio  IGORA ŠTIMCA na bongosima i kongama te  DJ-a Inav Coste, u subotu je bio najavljen  fašnički  ledenica party, a u utorak su nastupali  virtuozni Jakša na saxofonu & DJ Neno Blažic. Restoran „Lubino“ je nudio fašnički meni po cijeni od 45 kn, a u subotu ples pod maskama, uz živu glazbu i biranje najboljih maski. Caffe bar Orion je organizirao sve dane vikenda i na Pokladni utorak bal pod maskama uz nagrade za najljepše maske te tematske zabave uz electro, house, domaću i stranu glazbu DJ Oriona i Lucifera. Caffe bar Vanda pozivala u petak na R’N’R ’70-tih, u subotu na reagge za zagorske brege, a u utorak na pankerski party dojutra.

Restoran Samoborska pivnica u svom Sultanovom haremu priredio je fašničke menije i pića po akcijskim cijenama, u petak uz Show band Havana, u subotu uz Grupu Zona i DJ-a, a u utorak uz Show banda Koala. Irish pub Scout Club imao je  za vrijeme fašnika posebnu ponudu srednjovjekovnog keltskog pića – Korma (irska piva s medovinom), goste maskirane u irish stilu nagradili su  posebnom nagradom, u subotu je najavljen koncert Irish Folk Music The Pint iz Siska, a u utorak  Final  Countdown Irish Party. Restoran Samoborska klet uz ugođaj fašničkog cirkusa, nudio je  fašničke menije po recesijskim cijenama, a vikendom živu glazbu. Caffe bar Katarina, u svom je  Kamelotu u petak ugostio  DJ-a Slavena, u subotu Band 4 za 5, uz izbor najbolje maske, a u utorak nastup DJ-a Kotra. A cjelodnevni programi vikendom i u utorak za klince i njihove roditelje (zabavljači, žongleri, streličarstvo, radionice..) uz fašničke menije i izbor naj-maski. U bistrou Vungriščak večeri su  završavali nastupom DJ-eva i logorskom vatrom. I u restoran Pri staroj vuri nudili su  fašničke menije po popularnim cijenama, Srakin obed“ za 45 kn i „Prinčevu gozbu“ za 100 kn, a sve začinjeno živom glazbom u fašničkim danima

Organizatori procjenjuju da je  prvoga vikenda 187. samoborskog fašnika u Samobor došlo oko 150.000 posjetitelja, još taj broj je znatno narastao preko drugog vikenda u u Pokladni utorak. Još prije ovogodišnjeg fašnika najavljen je tridesetmilijuniti posjetitelj ovog jednog od najpoznatijih domaćih karnevala.  

NAGRADE ZA POJEDINAČNE MASKE

  1. mjesto

Kuhinja Nord od 3 metra (bez aparata ) – Nord produkt              

Getaldus poklon bon                                                       

Welnes vikend u Bluesun hotel Kaj za 2 osobe                              

Natalis slana soba – poklon bon 

Tomato – telefon                                                  

                                                                             Vrijednost nagrade 12 900 

  1. mjesto

Izrada dijamantnog prstena po želji dobitnika

u vrijednosti 7000 kn – Opal zlatarski obrt                                  

Vikend za 2 osobe apartmani Bušljeta – Starigrad Paklenica

Večera za 2 osobe Samoborska pivnica                                                    

Ghetaldus poklon bon

                                                                           Vrijednost nagrade 8 900 kn

  1. mjesto

Kupaonski namještaj Nord Cube – Nord produkt                        

Ghetaldus poklon bon

Littera – tečaj stranog jezika 1 semestar – 70 sati nastave           

Kozmetički salon Lolita- mediteranska masaža tijela                     

Zuzana- tečaj orijentalnog plesa

                                                                            Vrijednost nagrade: 5 000 kn

  1. mjesto

Krovna kutija za automobil Nord – Nord produkt                         

Ghetaldus poklon bon                                                     

Kristal Saki 2×2 čaše od kristala                                                    

Poklon bon zlatarnica Seba

                                                                             Vrijednost nagrade. 4 749 kn

  1. mjesto

Kupaonska kutna kada Nord – Nord produkt                                 

Ghetaldus poklon bon 

Natalis slana soba bon

 Zuzana- tečaj orijentalnog plesa

Analuna – poklon bon

                                                                             Vrijednost nagrade: 3 750 kn

  1. mjesto

Ghetaldus poklon bon

Tomato – poklon paket

Salon As – poklon bon

                                                                              Vrijednost nagrade: 2 600 kn

 

FINALNE NAGRADE ZA GRUPNE MASKE

 

  1. mjesto

Ghetaldus poklon bon

Dr. Škobić poklon bon

Littera – tečaj stranog jezika 1 semestar . 70 sati                 

Natalis slana soba bon

Kaufland – poklon bon

Kuća pizze kod Tomice 9 x pizza                                           

Analuna – poklon bon

Slastičarna Monika – poklon bon

Rotometal – čvarkerica velika                                                                                               

                                                                            

Vrijednost nagrade: 10 500 kn    

 

                                                                               

 

  1. mjesto

Ghetaldus poklon bon

Dr. Škobić poklon bon

Littera – tečaj stranog jezika 1 semestar . 70 sati              

Kuća pizze kod Tomice 6 x pizza

Natalis slana soba bon

Kaufland – poklon bon

Rotometal promet – čvarkerica mala                              

Zuzana- tečaj orijentalnog plesa

                                                                                  Vrijednost nagrade: 8 500 kn 

 

 

  1. mjesto

 

Ghetaldus poklon bon

Dr. Škobić poklon bon

Littera – tečaj stranog jezika 1 semestar . 70 sati              

Rotometal promet – flajšerica

Kuća pizze kod Tomice 3 x pizza

Ski Frenkie – poklon bon

Caffe bar Moloko – bon

Boutique Zbil – bon                                        

Vrijednost nagrade: 6 000 kn

 

                                                                              

 

4.      mjesto

 Ghetaldus poklon bon

 Dr. Škobić poklon bon

Natalis slana soba – bon

Solarij Lotus – bon

Pekara Samoborska peka – bon

Vrijednost nagrade: 4 300 kn

 

5.      mjesto

Ghetaldus poklon bon 

Dr. Škobić poklon bon

Littera – tečaj stranog jezika 1 semestar . 70 sati              

Pekara Samoborska peka – bon

Vrijednost nagrade: 3 000  kn 

 

        

 

6.      mjesto

Ghetaldus poklon bon 

Dr. Škobić poklon bon

Optika Maks – bon

 

                                                                                   Vrijednost nagrade:  2 750 kn     T

{gallery}naslovne/fasnik2013{/gallery}

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code