Mrkić: Josipović želi susret s Nikolićem

Mrkić: Josipović želi susret s Nikolićem

6. ožujka, 2013.

milovan-bozinovic-ivan-mrkic-ambasador-u-austriji-tuzi-tuzba-1361482487-271733

Hrvatski predsednik najsrdačnije pozdravio predsednika Nikolića, podržao je Srbiju u svakom smislu i rekao je da EU treba da nam da datum, da smo to zaslužili, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić izjavio je da je prilikom posete Zagrebu naišao na dobar prijem i saradnički odnos sa hrvatske strane i da je hrvatski predsednik Ivo Josipović izirazio spremnost da se sretne s predsednikom Tomislavom Nikolićem.

“S predsednikom Ivom Josipovićem sam razgovarao o nestalim osobama, a on se posebno interesovao za izbeglice, kako ćemo to da rešimo. Pitao me i da li procenjujem da ćemo doći do tačke da povlačimo tužbe pred međunarodnim sudom pravde”, rekao je Mrkić.

Na pitanje da li je Josipović pominjao eventualni susret s Nikolićem, Mrkić je rekao da je hrvatski predsednik “vrlo jasno iziražavao svoju spremnost da se sretne sa predsednikom Nikolićem”.

“On (Josipović) je najsrdačnije pozdravio predsednika Nikolića. Bio je vrlo konstruktivan u želji da se poboljšaju odnosi. Podržao je Srbiju u svakom smislu, rekao je da EU treba da nam da datum, da smo to zaslužili”, kazao je Mrkić.

“Sve ovo što se događa između naše dve vlade je pripremni rad na susretu dva predsednika koji će doći sam od sebi ako stvorimo uslove. Ne postoji otpor susretu na vrhu, pogotovo nije postojao sa naše strane”, naglasio je on.

Što se tiče Srba povratnika, Mrkić je rekao da je u Hrvatskoj, posle usvajanja Ustavnog zakona, donekle poboljšan položaj manjina, ali ima puno toga da se radi, naročito kad je u pitanju imovina povratnika.

“To su teška pravna pitanja zato smo se dogovorili da se što pre nađu ministri pravde da vidimo koliko uporišta u međunarodnom pravu ima to što tvrde Hrvati, a koliko ono što mi zastupamo”, rekao je on. Na pitanje da li su oslobađajuće presude, prvo Gotovini i Markaču, a onda i Perišiću, doprineli omekšavanju stava u međusobnim tužbama pred Sudom pravde, Mrkić je rekao da bi prvo Hrvatska trebalo da povuku tužbu, a onda Srbija.

“Oni su podneli tužbu i logični sled je da je oni povuku, a siguran sam da ćemo onda i mi povući protivtužbu. Ukoliko što više razvijemo taj saradnički odnos, siguran sam da će svako biti dovoljno zreo i pametan da ne insistira na sporenju jer mi imamo različite poglede na prošlost”, rekao je srpski ministar.

“Da li tužbama hoćemo u prvi plan da stavimo sve razlike i hoćemo da sarađujemo? To je stvar političke odluke. Koliko ja razumem, Hrvati su spremni da povuku tužbu. Mi nismo nervozni. Mi smo samo reagovali na ono što je Hrvatska učinila. Ako ona povuče tužbu i mi ćemo”, kazao je on.

Ministar Mrkić je naveo da su imenovani koordinatori na nivou vlada koji će imati periodične sastanke sa šefovima svojih komisija. Sa srpske strane koordinator će biti državni sekretar u MSP, praktično Mrkićev zamenik Vera Mavrić, a sa njihove strane Joško Klisović, zamenik Vesne Pusić.

Oni će najverovatnije jednom mesečno, sazivati šsefove komisija i proveravati šta je urađeno, a biće formirano šest komisija koje će se baviti i granicama i izbeglicama.

Mrkić je naveo da mnoga naša pareduzeća potražuju tamo veliku imovinu, tu su i problemi izbeglih ljudi koji su stekli penziju u Hrvatskoj, a nije im isplaćivana godinama… a formirana je i Komisija za nestale osobe, “to je jedna od najtužnijih i najtežih stvari”.

Što se tiče prekogranične saradnje, on je naveo da već postoji 18 zajedničkih prekograničnih projekata koji se realizuju na lokalnom nivou i to sredstvima iz fondova EU. Reč je o infrastrukturi, zaštiti prirodne okoline i još mnogo drugih stvari, a sada je dogovoreno apliciranje za još dva nova projekta.

U razgovoru s predsednikom Sabora Josipom Lekom “zaključili smo da bi što pre trebalo da dođe do kontakata grupa prijateljstva koje postoje u parlamentima te da bi trebalo da se sretnu predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i Leko, verovatno odmah po prijemu Hrvatske u EU, kazao je Mrkić.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code