MLADEN BAJIĆ JE NAŠ NAJVEĆI ZLOČINAC

MLADEN BAJIĆ JE NAŠ NAJVEĆI ZLOČINAC

17. kolovoza, 2011.

 


Eksluzivni razgovor sa dalmatinskom političkom zvijezdom Stipom Petrinom

Razgovarao: Dražen Stjepandić

-A ča ću vam reč, čovik, najobičniji čovik – odgovorio mi je Stipe Petrina kad sam ga upitao što odgovara onima koji zatraže da se predstavi u kratkim crtama. U nastavku je dodao još –  najobičniji čovik koji razmišlja svojom glavom. Kad sam Stipu Petrinu prvi put susreo u njegovu uredu, odmah mi se učinio drukčijim od ostalih općinskih načelnika i gradonačelnika. Bilo mi je jasnije zašto je u dalmatinskim novinama često na naslovnicama.

Stipe Petrina je nekadašnji pomorac koji je već drugi mandat načelnik Općine Primošten. Izabran je kao nezavisni kandidat i uz Željka Keruma i Pjerina Bebića, gradonačelnika Hvara, jedna je od najvećih političkih zvijezda u Dalmaciji. Ono što je zanimljivo za domaće političare jest to da medijsku eksponiranost nije stekao samo svađom, uvredma i ukazivanjem na probleme, nego izuzetno dobrim rezultatima u rješavanju raznih situacija na području gdje je izabran.

Kad je 2001. godine s grupom pristaša prvi put došao na vlast u Primoštenu, općinska blagajna bila je dva proračuna u minusu, a vrijednost imovine bila je nula. Novinske turističke patrole Primošten su svrstavale na posljednje, 64. mjesto u Dalmaciji. Zajedno sa svojim ljudima prvo je osvojio 20 posto, da bi danas, poslije posljednjih lokalnih izbora 2009. godine, u Općinskom vijeću imao 80 posto mandata.

U međuvremenu je izgrađena i nova općinska zgrada s dječjim vrtićem. U toj novoj zgradi sastali smo se na dan kad je Tomislav Horvatinčić u blizini Primoštena doživio pomorsku nesreću sa smrtnim posljedicama.

Pisalo je da će, na Vašu incijativu, Općina Primošten milijun kuna viška u općinskoj blagajni pretvoriti u zlato ili sigurniju valutu. Ne zna se što je bila veća senzacija – to što imate viška novaca u gradskoj blagajni ili prebacivanje općinskih kuna u nešto sigurnije.

– Činjenica je da imamo milijun kuna viška, a špekulacije sa zlatom plod su mašte. Možda je netko na sjednici vijeća spomenuo zlato, ne znam, nisan bio na toj sjednici. Kasnije se sve pripisalo meni, a ja ne vidim razlog zašto ne bih štitio proračun.Kakva je razlika imati milijun kuna i dozvoliti da propadnu ili nemati? Jedino što mi je tu čudno jesu moje kolege, ostali dalmatinski gradonačelnici i općinski načelnici koji se čude otkud nama višak novca. Meni je čudno kako netko, ako pošteno radi, nema višak. Da ne gubim dosta energije s nacistima iz HDZ-a, rezultati bi bili još bolji.

Kažete da ste u sukobu s nacistima iz HDZ-a.

– Oni su u sukobu sa zdravom pameti. Nisu ni drugi mnogo bolji, ni njihove kvazialternative. Koliko god su HDZ nacisti loši, toliko ovi drugi ništa ne čine da ih maknu. Da su Milanović i ekipa postupali kako treba, izbori bi bili u trećem mjesecu, kad su im građanski prosvjedi bili otvorili strašan prostor.

Spremate li se za predstojeće parlamentarne izbore i kakav rezultat očekujete?

– Svaki rezultat ovisi od dobro ili loše obavljenog posla. Ako se posao obavi dobro, kad – tad ćete biti nagrađeni. Isto tako, ako loše radite posao, kad – tad ćete biti nagrađeni. Rezultat, igrom slučaja, može biti obrnut, ali to je samo kratkog daha. Kada u Hrvatskoj bude sistematskog rada i projekcije opcija, tada će, jamčim, sto puta biti bolje. U devetoj izbornoj jedinici bit ću nositelj izborne liste Stipe Petrine. Mislim da ću biti prvi nezavisni kandidat koji je ušao u Sabor.

Što nezavisni kandidat može u timskoj stranačkoj glasačkoj mašineriji, prevladavajućoj u Saboru?

– Mogu ukazivati i govoriti. Na lokalnoj razini sam dosta eksponiran, ali nemam utjecaja na reginalnu i nacionalnu politiku. Sa saborske govornice čuje vas mnogo više ljudi. Naš projek će biti javniji i dostupniji. Mi ćemo ga ponuditi – ako bude interesa, dobro, ako ne bude, opet dobro, mi ćemo znati da smo svoj dio posla obavili. Nikoga nećemo silom vući naprijed. Mi smo od općine, predviđene za ukidanje, napravili najuspješniju općinu u Dalmaciji. Nismo najbogatiji, najrazvijeniji ili najveći, ali od sto kuna koje dobijemo od građana, 83 kune vratimo natrag, a taj prosjek nema nitko ni u Europi.

Koji su sljedeći projekti u Primoštenu?

– Gradimo Dom zdravlja, obnovit ćemo ulicu Svetog Juraja, dva paralelna ulaza u Primošten i uredit ćemo plažu.

O Dalmaticima postoje predrasude da su lijeni. Poznati egzistencijalistički filozof Jean Paul Sartre rekao je, kad je posjetio Dalmaciju, da je to zemlja gdje se mnogo radi i žestoko psuje. Jedan od najvećih spomenika ljudskom radu jesu vinogradi iznad Primoštena. Fotografija vinograda nekada je bila izložena i u holu zgrade UN-a.

– Slika primoštenskih vinograda bila je u zgradi UN-a u Bernu. Primoštenci su veliki radnici, veliki su pozitivci. Negativna strana mojih sumještana je loša samoorganizacija, a ako za to nemate smisla, onda vam ne znači puno što ste najveć radnik. I muhe su veliki radnici, stalno nešto rade. Rad mora imati rezultat i svrhu. Zagovornik sam obnove tih vinograda, ali ne na način kao nekada, jer je to čisti gubitak vremena i novca, što na kraju donosi sigurno razočaranje. Simbol ljudskog rada treba regiji i Hrvatskoj, ali ne način kao prije. U primoštenskim vinogradima izmišljena je sorta babić, negdje 1954. godine –  na lozu divljaku nakalemljene su razne sorte i taj mutant sedamdesetih je proglašen babićem. Najvažnija osobina naših vinograda jest rast loze u kamenu i zbog toga sve sorte koje uspiju na našem području daju velike količine sladora, pa se skupno zovu babić.  Veliki adut Primoštena je i maslinovo ulje, kladim se da imamo najbolje ulje na svijetu

GDJE NAUTIČARI BACAJU SMEĆE?

Poznati ronilac Kiki Curavić pokušao je proteklih dana u Primoštenu oboriti svjetski rekord u duljini boravka pod vodom. Planirao je pod vodom ostati dulje od 24 sata. Je li uspio?

– Nije.

Zašto?

– Ne bih ulazio u to. Mi smo pomogli sa sedam tisuća kuna. Primošten je zbog toga malo bio u novinama i to je sve što mogu reći o tome.

Privatno svakodnevno idete na more.

– Imam svoj brod, para od bivše Jugoplastike pojačana je s deset slojeva i dva motora. Obično lovim lignje, ove godine sam ulovio svega pedesetak kilograma. Kad je dobra godina, ulovim između 150 i 200 kilograma samo lignji. Veliki problem je stalno onečišćenje mora. Svi pričamo o nautičkom turizmu, a nitko se ne pita gdje ti nautičari bacaju smeće sa svojih plovila. Kad sam jednom kao pomorac došao s ekipom u egipatsku Aleksandriju, morali smo pokazati potvrdu o ekološkom odlaganju smeća. Kod nas se o tome ne vodi računa.
Zbog očekivanog rekorda, bio je najavljen i dolazak bivšeg predsjednika Stipe Mesića u Primošten.
Bio je na kratko.

Što mislite o Mesićevim godinama u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku?

– Propustio je povijesnu priliku. Na njegovu mjestu nikada se ne bih odrekao ovlasti kakve je imao predsjednik do 2000. godine. Na tome je dobio izbore, ali za mene je to pilatovski, jer zbog gubitka ovlasti ni za šta niste krivi. Za sadašnju situaciju u Hrvatskoj ne mogu amnestirati ni predsjednika Josipovića. Mogao je sazivati sjednice Vlade i na njima predsjedati. Prošlo je više od dvije godine, a gospodin Josipović nije sazvao ni jednu sjednicu Vlade, a država je bankrotirala, o čemu svi šute. Ponašaju se kao orkestar na Titaniku.

ŠLJAM ŠLJAMOVA

Što je po vama najveći problem u državi?

– Korumpirano sudstvo. Ta pravosudna gamad je naše najveće zlo. Mladen Bajić je naš najveći zločinac. DORH je leglo kriminala. Napišite da sam rekao da je to šljam šljamova.

Na izbore izlazite s nezavisnom listom Stipe Petrine. Jeste li sklopili neke predizborne sporazume?

– S mnogim malim strankama i nezavisnim pojedincima u gospodarstvu i kulturi dogovorili smo se da nas podrže. Moj programski cilj je primjeniti model Općine Primošten na šire. Održali smo četrdesetak tribina na temu ‘Lokalna samouprava kao siguran i pouzdan servis razvoja lokalne sredine-model Primošten’. Bio sam pozvan i kao gost predavač na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Nekih četrdesetak puta sam javno elaborirao kako Hrvatska može ići naprijed i živjeti bolje. Imamo velike mogućnosti, ali smo nesposobni, nesavjesni, nedisciplinirani, bezobrazni, nepošteni… Neosporno je da bismo mogli živjeti samo od rente i sada, kad je ogroman dio zemlje prodan. Nažalost, hrvatska politička scena u ovom trenutku malo toga nudi. Doslovno je bijedna i jadna. U povijesti smo imali raznih tragedija, od Krbavskog polja do Bleiburga, devedesete smo bili u jako teškoj situaciji, ali mislim da nikada nismo bili u težoj situciji nego što smo danas. Iz Jugoslavije smo izašli s vlasničkim listom jedan kroz jedan. Odnos imovine i duga je bio 1:40, a danas mi pokažite što je još hrvatsko! 

Jeste li za ulazak U EU?

– U ovom trenutku ne. Mi imamo vrlo loša isklustva s prethodnim zajedničkim državama. U bivšoj Jugoslaviji razumjeli smo jezik, a što ćemo napraviti sada kad ne znamo ni jezik? Uzet će nam more i postat ćemo europski privatni bazen. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Stari pjesnik
  #1 Stari pjesnik 4 rujna, 2011, 15:22

  KOLIKO JA ZNAM BAJIĆ JE OD zADVARJA. oTAC MU JE BIO ŠEF ozne POSLIJE RATA I RADIO JE UŽASNE STVARI SVOJIM LJUDIMA. nE PADA KRUŠKA DALEKO OD STABLA. kAKAV OTAC, TAKAV SIN.-

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Dalmoš
  #2 Dalmoš 2 rujna, 2011, 07:37

  Negdje sam pročitao da Baju u Splitu zovu “šuplji zub”…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Agramer
  #3 Agramer 18 kolovoza, 2011, 08:39

  Kada će Zagreb dobiti jednog takvog demokratskog borca u Gradskoj skupštini?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code