MIRNIJE NAVIJAČKO OZRAČJE U 33. KOLU HNL-a

MIRNIJE NAVIJAČKO OZRAČJE U 33. KOLU HNL-a

29. travnja, 2014.

ISTRA-OSIJEK-detalj-borbe-za-loptu-700 Custom

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 33.kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

NK Istra 1961 – NK Osijek  0 : 0

Utakmica odigrana u Puli, na stadionu „Aldo Drosina“, 25. travnja 2014. u 18.00 sati. Pred oko 1.500 gledatelja, među kojima je bilo oko 80 pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istre 1961) smještenih na sjevernoj tribini, i dvadesetak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), koji su bili smješteni na južnoj tribini. Utakmica je prošla u izuzetno korektnoj atmosferi bez ikakvih navijačkih ispada!

 

NK Lokomotiva – GNK Dinamo 1 : 1

Utakmica odigrana 26. travnja, u Zagrebu na stadionu u Maksimiru, u 15.00 sati. Pred oko 1.600 gledatelja od čega pedesetak navijača BBB fan club (navijačka skupina GNK Dinamo) smještenih na sjevernoj tribini, i oko 300 BBB-istok (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinama), na istočnoj tribini. Na početku drugog poluvremena pojavio se transparent veličine 1.5×1.5 sa prekriženom glavom Zdravka Mamića (prema pravilima UEFE to se smatra pozivom na ubojstvo i GNK Dinamo je zbog njega već bio novčano kažnjen). U 47. minuti BBB- istok skandiraju „Doći će i taj dan, odjebat će narkoman“. U 70. minuti desetak minuta skandiraju „Ale, ale, ale, jebi se Zdravko, s tobom je gotovo“. U 83. minuti skandiraju „Zdravko Mamić, ratni profiter“, a u 91. minuti  „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“.

 

NK Slaven Belupo – HNK Hajduk 3 : 0

Utakmica odigrana 26. travnja 2014. na Gradskom stadionu u Koprivnici u 19.00 sati.

Susret Slaven Belupa i Hajduka privukao je stadion u Koprivnici blizu 3.000 gledatelja, među kojima su, strogo odijeljeni i pod budnom paskom policije i redara, bili i pripadnici Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), njih blizu 200. Osiguranje je , čini se, uradilo dobar posao, jer za cijele utakmice nije bilo ni jednog pirotehničkog ispada. Prvo neprimjereno navijanje Torcide čulo se tek u 35. minuti, kad su isključenje Avdije Vršajevića, popratili usklicima sucima „Jebo vas Mamić“, a to su ponovili i u 37. minuti, uz dodatak „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Inače vrlo korektna publika na stadionu u Koprivnici ovoga je puta bila nešto glasnija, a u dva su navrata Hajdukovu treneru Tudoru skandirali „Tovare, tovare“ (36. i 38. minuta).

Sve do pred kraj utakmice svjedočili smo korektnom navijanju, no kad je u 88.minuti sudac isključio Igora Tudora, trenera Hajduka, Torcida počinje skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ koje traje sve do završetka utakmice, a odlazak sudaca popraćen je uzvicima „Cigani, Cigani“.

 

RNK Split – HNK Rijeka 2 : 2

Utakmica odigrana u Splitu, 27. travnja 2014. na stadionu Park mladeži u 19.00 sati

Iako je RNK Splitu utakmica s HNK Rijekom bila vrlo važna, u Parku mladeži okupilo se svega 500-600 gledatelja, među kojima je primijećeno tridesetak pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).

Susret i ponašanje gledatelja bilo je korektno, a tek je u dva tri navrata Armada u prvom poluvremenu uzvikivala „HNS pederi, nogomet ste sjebali“:

Valja napomenuti da je uoči ovoga kola vodstvo HNS-a izašlo s priopćenjem u kojem upozorava klubove domaćine da ne reagiraju na odgovarajući način prema uvredljivim, rasističkim i porukama mržnje koje su čuju na stadionima. „Podsjećamo sve nogometne klubove da se na svojim utakmicama priopćenjima moraju jasno ograditi od takvih pojava“, naglašava HNS, te dodaje da je žalosno izostajanje „bilo kakve reakcije kluba domaćina, službenih osoba – delegata i suca utakmice, kao i izostanak sankcije prema klubu domaćinu kao organizatoru utakmice.“ Stoga HNS još jednom „nalaže službenim osobama utakmice da po izostanku klupske reakcije na neprihvatljivo navijanje“ moraju „postupati sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i postupati prema Pravilniku o sigurnosti na nogometnim utakmicama i započeti zaustavljati utakmicu sa zahtjevom za službene objave.“ U svom se priopćenju HNS se, uz ostale, poziva i na izvještaje koji daje Hrvatski helsinški odbor u okviru svoga projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“.

33. kolo Prve HNL proteklo je u znatno mirnijem navijačkom ozračju, a koliko je tome pridonijelo priopćenje i odlučan stav vrha nogometne organizacije pokazat će naredne utakmice.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code