MIRKO GALIĆ JE BIO NAJBOLJI RAVNATELJ HRT-a

MIRKO GALIĆ JE BIO NAJBOLJI RAVNATELJ HRT-a

22. rujna, 2013.

28786 aleksandar-stankovic-blicpuls f

Aleksandar Stanković u intervju-u za portal Tjedno

Napisao: Dražen Stjepandić

Voditelj najprovokativnijeg i najdugovječnijeg političkog talk showa u regiji o svojim gostima i onome što se događalo u pozadini tih emisija”-piše na koricama četvrte knjige Aleksandra Stankovića “Aca i sto faca”.

Izdavač je V.B.Z. Iz Zagreba, a nakon tri zbirke pjesama Aleksandar Stanković je napisao knjigu reminsencija na stvari i događaje koji su se zbivali oko njegove emisije. Odabrao je stotinjak gostiju i susrete s njima uobličio je u formu uglavnom kratkih i nekoliko malo dužih anegdotalnih priča.

Promocija treće knjige najveće hrvatske novinarske zvijezde bila je u utorak 17. rujna u Novinarskom domu kao što je portal Tjedno među prvima najavio.

Nakon promocije posredovanjem Zorana Simića dogovoren je ovaj dopisni intervju za portal Tjedno.

Kakve su prve reakcije na Vašu novu knjigu “Aca i sto faca”?

-Dobre. Ćiro Blažević upravo mi je rekao da sam njegov novi Andrić. Za sada se ne javljaju oni koji kritiziraju. Čekam ih.

Kakav je naredni promotivni i medijski plan i kakvu prodaju očekujete?

-Trebali bi napraviti mini promociju  po Hrvatskoj, zatim po Bosni i Hercegvini (Sarajevo-Tuzla), potkraj listopada idemo u Beograd, a u studenom i u Novi Sad. To je ono što za sada znam.

Je li “Aca i sto faca” vaša do sada najbolja knjiga?

-Ne znam. Ovo mi je četvrta knjiga. Prve tri su bile poezija, ovo je knjiga prisjećanja na stotinjak gostiju moje emisije.

Kolike su naklade Vaših prethodnih knjiga?

-“Igor Mandić na mjesecu” se prodao u 1500 primjeraka, “Uglavnom su me volje starije gospođe” prodata je u nakladi od 700 primjeraka.

Koliki su honorari koje dobivate za knjige?

– To vam ne mogu reći

 

NOVINARI I KNJIŽEVNICI

 

Pratite li domaću publicistiku i što bi izdvojili od onoga što je na tom području objavljeno posljednjih godina?

– Publicistiku baš i ne pratim, ali od književnosti bih izdvojio  “Sandale” od Bekima Serjanovića. Tu je i “Portret s torbom” Semezdina Mehmedinovića, pa posljednja knjiga Jurice Pavičića.

Kakav je mentalni sklop novinara i književnika i može li veliki novinar biti veliki književnik i obratno?

-Može. Zanimljivo je kako mi se čini da neki veliki pisci bolji kao novinari i kolumnisti nego kao književnici. Ne smijem reći koji, ali za neke od naših najpoznatijih književnika mislim da se bolje snalaze u kratkoj novinskoj formi nego u pisanju romana.

 Tko je po vašem mišljenju do sada bio najbolji ravnatelj HRT-a?

-Ja sam sentimentalno vezan za Mirka Galića jer me on doveo na HTV. Mislim da je bio odličan ravnatelj jer koliko se sjećam u njegovo vrijeme HTV je bila jedna od najgledanijih javnih televizija u srednjoj Evropi.

Kako ocjenjujete stupanj medijske slobode na HRT-u? Kad vam je bilo najlakše raditi?

-Teško mi je to govoriti za HTV (a i ne smijem). Mogu samo reći da ja u svojem radu imam potpunu slobodu. Nitko mi ne cenzurira izbor gostiju i nitko mi ne sastavlja pitanja za moje goste. Naravno da kada nešto zabrljam primam uredničke kritike zbog toga, ali sve u svemu ja radim slobodno. Upravo za vrijeme Mirka Galića bilo mi je najlakše raditi. Sve napade na mene on je primao na sebe i štitio me od zlovolje političara, crkve i ekonomski moćnih ljudi.

Koji od intervjua koje ste vi dali drugim medijima smatrate najzanimljivijim?

-Uvijek sam volio davati intervjue kolegici Boženi Matijević iz Večernjeg lista jer je jedna od rijetkih novinarki koja se izvrsno priprema za razgovor i onda su i intervjui dobro ispali. Žena je redoviti gledatelj moje emisije, kada je nečim nezadovoljna onda to zapisuje i čeka po dvije, tri godine da me onda to i pita.

 Zašto mnoge kolege odbijate i koliko je ispravno kad novinari odbiju razgovarati s novinarima?

-U načelu ne odbijam intervjue, ali sada je zbog izlaska knjige tolika navala da malo doziram svoje prisustvo u medijima.

Mislav Bago je angažirao PR agenciju, je li to u suprotnosti s pravim novinarstvom?

-Teško mi je to reći. Ne znam što ta PR agencija radi, kakve mu usluge pruža.

Koje su odlike velikog novinara?

-Komunikativost, hrabrost, poštenje. U stvari karkteristike koje bi i u drugim profesijama trebale biti cijenjene.

 

GLAVU BRIJEM DOMA

 

Trenirate li boks još uvijek i koliko vam to iskustvo pomaže u vašem novinarskom radu?

-Ne treniram boks više. Ne smijem riskirati razbijenu arkadu ili usnicu dok vodim emisiju. Boksačko iskustvo ne vjerujem da pomaže puno. Ja se boksom nisam bavio profesionalno tako da tu ni ne možemo govoriti o nekim strategijama koje bi se eventualno mogle iz boksačkih mečeva prenositi u talk show.

Tko je najveća novinarska zvijezda u Hrvatskoj?

-Dok je radio na HTV-u bio je Goran Milić,  pa Denis Latin. Onda je tu titulu preuzeo Šprajc. Sada ne znam tko je.

Koliko često i gdje najčešče brijete glavu?

-Doma, samostalno s britvicama svaka dva- tri dana.

Traže li vama pitanja uoči dolaska u emisiju i pristajete li na to?

-Jako rijetko traže pitanja i tada ih naravno ne dobiju. Jednom sam dao pitanja kada su to tražili iz savjetničkog tima bivšeg srpskog predsjednika Tadića. Dao sam im pitanja (jer nisam htio da propadne intervju), ali su bila lažna. Uglavnom, gostima šaljem teme razgovora. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code