MIRIS ZAPALJENIH STOLICA U RIJECI

MIRIS ZAPALJENIH STOLICA U RIJECI

23. rujna, 2014.

grobari-navijacizvezdapartizanvvvhina Custom

HNK RIJEKA – GNK DINAMO 1 : 2

Utakmica 9. kola Prve HNL odigrana u Rijeci, 21. rujna u 19.00 sati na stadionu Kantrida

Još dugo po završetku susreta između Rijeke i Dinama, Kantridom se širio smrad spaljenih plastičnih stolica. Umjesto praznika nogometa, posvećenosti derbiju dviju vodećih momčadi hrvatske nogometne lige, svjedočili smo još orgijama divljaštva tzv. navijača obje ekipe.

 Na Kantridi se okupilo oko 9.000 gledatelja, a među nima se našlo blizu 500 Bad Blue Boysa (koji sebe nazivaju navijači GNK Dinama), a u ogradi do njih i dvadesetak pripadnika, njima konkurentske skupine, BBB Fan cluba. Sve njih i njihovo navijanje zakrilio je gromoviti huk više od 1.500 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Iako je spiker riječkog kluba pozvao na sportsko navijanje (što je prema preporuci HNS-a obveza na svim stadionima, ali se toga malo tko pridržava), već u 3. minuti Armada počinje skandiranjem „Purgerske pičke“, što ponavljaju i u 11., 16. i 33. minuti. U silnoj buci, iz redova BBB-a povremeno se čuje već standardno uzvikivanje „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a uz to opet su istaknuti transparenti s prekriženom glavom Zdravka Mamića, što je postojećim pravilima HNS-a, ali i UEFE, zabranjen način iskazivanja navijačkog raspoloženja. U pomalo naelektriziranoj atmosferi, Armada u 16. minuti  svoje emocije sabija u uvredljivo pjevanje „Mamiću, Mamiću, govno jedno smrdljivo, pičko četnička, mi te mrzimo, majmune, pederčino“, da bi isto ponovili i u 33. minuti, dodajući tomu i neizbježno skandiranje „HNS, pederi, nogomet ste sjebali“.

Drugo je  poluvrijeme počelo topovskim udarom i jednom petardom(48. minuta), a u 51. minuti iz redova Armade odjekuje „Gazi, gazi purgera“, te ponovno „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Ubrzo potom (59. min.) počinje paljenje baklji i bengalki, pa je u nekoliko minuta Armada zapalila desetak baklji, a jedna je bačena na tartan stazu, a sve je popraćeno skandiranjem „HNS pederi…“. Ovom pirotehničkom orgijanju pridružuju se i BBB, pa u 75. minuti pale nekoliko baklji i dimnih kutija, od kojih jednu bacaju na tartan stazu. To kao da im nije bilo dovoljno, te u 78-oj počinju paljenjem stolica, što izaziva veliki plamen, a čađa je prekrila i zaprljala gledatelje na gotovo kompletnoj južnoj tribini.

Mnogi gledatelji tada odlaze s tog dijela riječkog stadiona, ali ni to, ni smrad, ni uvredljiva skandiranja, ni nova bakljada Armade u 81. minuti, ni dimne kutije u 85-oj, od kojih jedna opet pada na tartan stazu, nisu uzbudili nikoga od odgovornih na stadionu. Nisu reagirali ni redari, ni policijske snage, kojih je opet bio velik broj (kao da je ratno stanje),. Oni su nijemo promatrali što to izvode „navijači“ jedne i druge ekipe, pa je logično zapitati se koja je zapravo njihova uloga i zadaća? No, stanovito čuđenje izaziva odnos HNS-a i njegovih tijela i organa, koji nakon prošlogodišnjih najava o eliminiranju navijačkog nasilja s hrvatskih  stadiona, nakon donošenja pravilnika i uputa, ne reagiraju ni najočitije navijačke ispite. UEFA je već drastičnim novčanim kaznama hrvatskim klubovima pokazala što misli o toj „kulturi“ navijanja, ali ni to izgleda nije uzdrmalo ni osvijestilo odgovorne u našim klubovima, a ni u Savezu.  

NK SLAVEN BELUPO – NK OSIJEK 2 : 0

Utakmica 9. kolo Prve HNL, odigrana u nedjelju, 21. rujna 2014. u 16:00 sati, na Gradskom stadionu Koprivnica pred oko 1.000 gledatelja, od kojih je bilo oko 50 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Oni su jedini organizirano navijali tijeko cijele utakmice. Atmosfera i navijanje su bili fer i korektni, bez međusobnog napadanja i nesportskog vrijeđanja suprotstavljenih navijačkih skupina. Jedini incident zabilježili smo u 78.  minuti utakmice kada je Kohorta zapalila nekoliko baklji, a jednu su ubacili na teren.

RNK SPLIT – HNK HAJDUK  1:1

Utakmica 9. kola Prve HNL odigrana u subotu, 20. rujna u 19,00 sati u Splitu na stadionu Park mladeži, u nazočnosti oko 3.000 gledatelja, od kojih gotovo 1.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk) i 200 pripadnika „Crvenih đavola“ (pripadnici navijačke skupine RNK Split).

U 16. minuti Torcida pali prvu baklju, a još 3  pale u 57. i 58 minuti. U 58. minuti akviran je i jedan topovski udar na travnjaku ispred igrača Torcide.

U 56. minuti aktivirana je petarda i upaljena je jedna baklja od strane Torcide.

Nakon postignutog izjednačujućeg zgoditka RNK Split, skandira se: „Žužule, Turčine, napuši se kurčine!“  (Žužul je jedan od suvlasnika kluba i njegov predsjednik), a potom „Jebo te Mamić!“ ( 54. minuta).

Torcida potom skandira: „Jebo te Mamić“ i „Hrvatska policija, mito i korupcija“,a u 60. minuti odjekuje „Bando crvena!“  (RNK Split je osnovan kao radnički klub i nastupa u crvenim dresovima). U 90. minuti, nakon jedne sporne odluke suca, Torcida skandira: „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

 predsjednik T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code