METEROIT IZ HRAŠĆINE TEMELJ BEČKE ZBIRKE

METEROIT IZ HRAŠĆINE TEMELJ BEČKE ZBIRKE

28. studenoga, 2012.

Meteorit iz Hrascine

Vanzemaljci“ su u bečkom Prirodoslovnom muzeju pronašli novu domovinu.Proteklih dana u tom muzeju otvorena nova izložbena dvorana koja obuhvaća najveću svjetsku zbirku meteorita.

Zbirka muzej koja je ujedno i najstarija ovakva zbirka na svijetu obuhvaća čak 7000  objekata, a u okviru novouređenog izložbenog prostora će publici biti predstavljeno njih 1100.

Bečka zbirka je, kako kaže direktor muzeja Christian Köbler, utemeljena još puno prije nego što se točno znalo otkuda meteoriti dolaze, a kamen temeljac predstavlja meteorit koji 1751. godine pao u Hrvatskoj u mjestu Hrašćina.

Neki od najzanimljivijih eksponata su i meteorit s Marsa koji je pao 2011. u Maroku te dva fosilna meteorita koji su prije 470 milijuna godina pali u plitko morsko korito i tamo se sedimentirali.

Najveću atrakciju novouređenog izložbenog prostora zasigurno predstavlja 3D-animacija koja prikazuje 10 kilometra veliki asteroid koji brzinom od 30 kilometra u sekundi pada prema zemlji. Pri padu nastaje krater promjera od 180 kilometra i potres magnitude 10 po Richteru koji uništava cijelu Europu.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code