MALVERZACIJE UPRAVE ZATVORA U REMETINCU

MALVERZACIJE UPRAVE ZATVORA U REMETINCU

25. ožujka, 2013.

Miroslav-Pacak-uhicen-i-odveden-u-Remetinec ca large

Pozadina samoubojstva ravnatelja zatvora Tomislava Kralja 

Piše: Darko Petričić

U prvoj polovici siječnja ove godine u medijima je objavljena vijest o samoubojstvu bivšeg ravnatelja zatvora u Remetincu Tomislava Kralja. Navodno je povod za samoubojstvo bio nalaz unutarnje revizije koji je utvrdio financijske nepravilnosti u ovoj ustanovi za koje je bio odgovoran upravo bivši ravnatelj Tomislav Kralj. Prema informacijama koje smo dobili od djelatnika iz pravosudnih krugova, ono što su mediji naveli kao povod za samoubojstvo je točno, samo pri tome je zaobiđena najvjerojatnije ključna osoba u cijelom slučaju, a to je Branko Peran, nekadašnji prvi zagrebački i šibenski policajac i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.

FINANCIJSKI NERED U FORMI POSUDBE

Poznato je da je Kralj bio čelu remetinečkog zatvora do kolovoza prošle godine, a nakon toga ga je ministar pravosuđa Orsat Miljenić premjestio na dužnost upravitelja kaznionice u Turopolju gdje je radio do svojeg umirovljenja 1. siječnja ove godine. Na njegovo mjesto u Remetinec Miljenić je potom postavio je Juru Žulja. Tomislav Kralj 28. studenog 2012. godine podnosi molbu za prestanak državne službe, i na temelju te molbe, doneseno je rješenje o prestanku državne službe s pravom na starosnu mirovinu po posebnim propisima od 1. siječnja 2013. godine

Nakon što je Kralj otišao s dužnosti, u remetinečkom zatvoru interna revizija resornog Ministarstva pravosuđa otkrila nered u financijskim izvještajima tog zatvora, a za posljednje četiri godine utvrđeno je niz nepravilnosti gdje su upravitelji i načelnici Odjela u Remetincu uzimali novac iz blagajne zatvora u formi posudbe. Dokumentaciju o malverzacijama dobio je i DORH.

Također je utvrđeno da je računovodstvo zatvora zaposlenicima uplaćivalo veće iznose nego što im po zakonu pripadaju i to stoga što se nisu primjenjivali novi porezni razredi propisani izmjenama Zakona o porezu na dohodak. Sumnja se da je krivim obračunavanjem plaća, odnosno poreza na dohodak, državni proračun oštećen za oko 350 tisuća kuna. Pored toga ispostavilo se da je blagajnica u Remetincu šefici financija protuzakonito isplatila nešto više od stotinu tisuća kuna. Tomislav Kralj nakon ovih afera ubio se u garaži svoje kuće u zagrebačkom naselju Trokut. Kralj je zbog financijskih maverzacija u Remetincu bio prisiljen otići u mirovinu jer bi u protivnom protiv njega bio pokrenut disciplinski postupak sa sudskim epilogom.

ULOGA BRANKA PERANA


Nakon Kraljeva premještaja u Turopolje, novi šef Remetinca Jure Žulj osniva povjerenstvo koje je trebalo provjeriti navode iz jedne anonimne prijave o novčanim malverzacijama u zatvoru. Povjerenstvo je utvrdilo da u zatvorskoj blagajni nedostaje novac, kao što je bilo navedeno u anonimnoj prijavi. Utvrđeno je da je šefica odjela financija posudila novac od zatvorske blagajnice za uređenje svog stana. Blagajnica je tijekom istrage izjavila da su prije i upravitelj i njegova pomoćnica i tajnica češće posuđivali novac i takva praksa u Remetincu bila uobičajena. Šefica i blagajnica najprije su suspendirane, a zatim su dobile otkaz. Osim toga, novi šef financija otkrio je pogrešan obračun plaća. Te informacije su bile dostupne javnosti, ali do sada ostala je nepoznanica što je bi stvarni motiv za samoubojstvo ravnatelja Kralja.

Prema navedenim informacijama koje su došle do nas, povod samoubojstva mogao bi upravo biti Branko Peran. On je navodno cijelo vrijeme znao za malverzacije koje se događaju u Remetincu, ali ih je tolerirao zbog osobne koristi. Peran je najvjerojatnije prisilo Kralja da i za njega odrađuje protuzakonite financijske transakcije. Kralj nije imao izbora i morao je izvršavati financijske naloge Perana, kako bi sačuvao svoju poziciju i kako bi izbjegao istragu. Navodno, Kralj je čak Peranu kupio automobil, koji je morao glasiti na Peranovu suprugu. Zanimljiv podatak je i taj da je Peranova supruga pod neobičnim okolnostima dobila je status branitelja, a na temelju tog statusa dobila je posao u pošti u Šibeniku. Jedna od Peranovih kćeri imala je težak prometni incident kada je automobilom probila ogradu mosta kod Brodarice u blizini Šibenika, ali je policija taj događaj zataškala.

Kada se činilo da se Kraljeve neugodnosti s financijskim malverzacijama okončane, pojavila se anonimna prijava, DORH je započeo istragu prema navodima iz prijave koji su se pokazali točnim. U samo desetak dana, koliko je bio u mirovini, Kralj si je oduzeo život.

Peranova karijera je zaista zanimljiva. Kao Sanaderov stranački i osobni prijatelj 2004. postavljen je na mjesto načelnika PU Šibensko-kninske, poslije toga postaje načelnik zagrebačke policije. Nakon smjene s te pozicije odlazi za ravnatelja Uprave za zatvorski sustav. S mjesta ravnatelja Uprave za zatvorski sustav postaje upravitelj splitskog zatvora, a nakon toga završava u mirovini. Od imovine ima dvije kuće u Grebaštici za koje je potrebno ispitati porijeklo sredstava kojima je financirana njihova izgradnja.

Prema informacijama iz USKOK-a, ovo tijelo istražuje sve slučajeve samoubojstava kod kojih okolnosti nisu rasvijetljene, pa se tako detaljno istražuje i slučaj samoubojstva Tomislava Kralja, kao i osoba koje su s njime bile u vezi. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. kruge 2
  #1 kruge 2 9 travnja, 2013, 11:55

  ovo se iz aviona vidi da je naručen tekst

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 27 ožujka, 2013, 11:10

  Ma kakava glupost, zašto bi se netko ubio, a dvije osobe su dobile otkaz. Re4metinec je simbol borbe protiv korupcije, a tamo vlada kriminaol u upravi, što je tek među uzmnicima

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. kruge
  #3 kruge 27 ožujka, 2013, 08:13

  gluposti………naručen tekst….i ne miješajte djecu i obitelj u ovakve gadosti patričiću

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. reader
  #4 reader 25 ožujka, 2013, 11:58

  Čovjek se sigurno nije ubio bez nekog razloga.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code