LJETNA HISTERIJA

LJETNA HISTERIJA

31. kolovoza, 2012.

 

Piše: Milan Sladonja

Ovu kolumnu počeo sam pisati na moru, ali nikako mi ga nisam uspjevao završiti, od paklene vrućine. Razmišljao sam na moru, kako vrućina, ljetna euforija i vruće haljinice, utječu na odabir glazbe. Naprosto svi puste mozak na pašu i prepuste se po mogućnosti što banalnijoj glazbi, glavno da je ritam glasan i jednoličan, kako bi se djevojke što bolje opustile i povampirile, a momci podivljali od testosterona. Od rock glazbe prolazi eventualno samo neposredan bazičan sirovi, žešći rock, što nije  loše, da nas bar opije i izlijeći od surove stvarnosti, recesije i depresije. Na moju žalost, to sam mogao slušat samo u autu i na mp3 playeru, jer su sa svih strana drmali techno, house i slična sranja, kojima nit ne znam prave žanrovske nazive, a niti me zanimaju.

HOUSE DRMA

 Ali ipak, došlo vrijeme, prošao rok i eto vraga, skok na skok. Počinje škola školarcima, faks studošima, a muzičari koji rade na malo ozbiljnijoj glazbi su ostali kratkih rukava i u jedino doba godine kad se može nešto zaraditi od svirke, opet bez para. Kreativno nije bio loš period, jer u tom stanju nirvane se stvore dobre ideje, ali obično ih rijetko tko ima volje završiti, no ipak nešto i ostane…Samo što sa tim?

Slijedeću sezonu će u najboljem slučaju bit isto, ako ne i gore. Nema sumnje, sa rockom, bluesom, jazzom, klasikom je gotovo na našim prostorima. House drma, to je proizvod, to se traži, a tko se ne može prilagoditi, a ja ne mogu, loše mu se piše. E da , njih sam skoro zaboravio, metalci sami sebe sabotirali, kamenovali Megadeth, što je bio sramotan potez ( možda kako kažu samo dijela publike), bez obzira na propuste organizatora.

Klubovi se preuređuju po Zagrebu, baš me zanima hoće to donijeti nešto novo i dobro muzičarima, bilo bi lijepo. Koliko znam, svim autorskim bendovima, je prošla godina bila katastrofalna po pitanju svirki i zarade. A dečki drž’ te se i svirajte radi sebe, tako je kako je, ne valja klonuti duhom. Ionako, kome nije sjelo u glavi, to je samo hobi nažalost.

BRAVO ZA JAZZ

Da se malo vratim na more. Stvarno ogroman broj beach barova bi bili meka za glazbenike, zato sam se osokolio na house. Prava šteta da se ne omogući ljudima da sviraju, jer bi to bilo od koristi i tim ugostiteljima, od kojih su koliko sam primijetio, a nisam mogao ne primijetiti, većina oni koji prodaju kebab i ćevape tokom ostatka godine. Malo me to vratilo u neka sjećanja iz djetinjstva ,kad su počeli sa kokicama i sladoledima i drmao je italo disco. Isto kao i danas, samo toga ima puno više, a da ne kažem da su zavladali potpuno Jadranom. Muzika je glasna, nikome ništa, radi se dok ima mušterija, a glavno da rock klubova po moru više nema. Svaka čast ljubiteljima jazz-a, ovu sezonu su se aktivirali i pokrenuli neka događanja, kao jazz  festival u malom mjestu Bale, Valamar festival u Poreču itd. No toga bi trebalo biti daleko više, ne bi li se glazba njegovala i domaći izvođači dosegli razinu svjetskih velikih glazbenika. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code