LIKVIDACIJU LEUTARA NARUČIO BAKIR IZETBEGOVIĆ

LIKVIDACIJU LEUTARA NARUČIO BAKIR IZETBEGOVIĆ

31. kolovoza, 2013.

130527bakir izetbegovic
Fahrudin Radončić otkrio u Predstavničkom domu Parlamenta BiH

IZVOR: www.avaz.ba/S.D.-A.Č.Z.

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, gdje se prvi put otvoreno govorilo o političkim ubistvima u oba entiteta, crnim stranačkim fondovima i zataškavanju istraga.
Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, naime, odgovarajući na pitanja Kluba zastupnika SDA u vezi s njegovim intervjuom „Večernjem listu“ od 18. maja ove godine, iznio je niz dokaza, izjava i tvrdnji koje demaskiraju ulogu bošnjačke mafije, ali i Bakira Izetbegovića, koji se danas nije pojavio na sjednici Predstavničkog doma. Radončić je izrazio žaljenje što Izetbegović nije došao na sjednicu.    

 

JASNI ISKAZI

– Ovo je važan dan da se o političkim ubistvima u BiH razgovara na ovako visokom nivou. Drago mi je što je SDA inicirala tu temu i Poslanički klub SBB-a sa zadovoljstvom je to prihvatio. Ne zato što ja smatram da svaki državni funkcioner koji da intervju treba ovdje obrazložiti šta je tačno ili nije, za to postoje sudovi i parnice za klevetu, nego zato što je to tabu tema i meni je danas jako žao jer ovdje ne sjedi Izetbegović, ne sjede porodice onih koji su iz političkih razloga likvidirani – rekao je Radončić.
Ističući da će o navodima iz svog intervjua kolegama iz SDA odgovoriti taksativno, Radončić je krenuo od pitanja „raspolaže li SDA crnim stranačkim fondovima koji su ilegalni i protuzakoniti“.
– Vi znate da bi se ovdje o tome moglo govoriti satima. Zbog rasprave koja je prije vođena i dobila je neke međunacionalne tenzije gledat ću da dam što skromniji odgovor, ali ne i direktan. Vi procijenite šta to znači. Zadnji primjer je emisija „Reflex“ Televizije OBN, a da ne spominjem ranije izvještaje „New York Timesa“ i neke druge afere. Na TV OBN bili su urednici Senad Avdić, Esad Hećimović, Nino Raspudić, Veselin Gatalo, objavljen je snimak govora Bakira Izetbegovića održanog za vrijeme ramazana – naveo je Radončić.
Pojasnio je da na tom snimku Izetbegović, govoreći o turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayyip Erdogan) i problemima u kojima se on našao u Turskoj, ocjenjuje da će ta dešavanja „Erdoana samo ojačati, a on se sjetio nas i u ovom vremenu kada je imao pravo samo sobom da se bavi“.
– I u sljedećoj rečenici, koju možete na snimku naći, Bakir Izetbegović vrlo eksplicitno kaže: „Preko 800.000 maraka su dali za 20.000 paketa koje ovih dana dijeli SDA diljem BiH. Dakle, htio je da pripazi naš narod, da pokaže da ga se sjeća i da pokaže našem narodu s kim on sarađuje i na koga treba da se osloni, na SDA.“ Ja ovdje pitam je li ovo crni fond? Je li ovo prijavljeno Centralnoj izbornoj komisiji? Ako jedna vlada ili jedna od država želi pomoći jednu vjersku zajednicu, zar to ne treba raditi putem karitativnih organizacija ili Islamske zajednice – zapitao je Radončić.

 

ZLATO POKUPILA ALIJINA HALIDA

Potom je podsjetio i da je nedavno objavljen i videosnimak prikupljanja pomoći tokom agresije na BiH, mimo institucija, gdje se jasno vidi da Halida Izetbegović, majka Bakira Izetbegovića, prikuplja zlato i novac u Turskoj.
– Sve je to dokumentovano. Je li to ikada ušlo u BiH? Je li iko uveo ili vodio evidenciju u budžetu BiH, kako se taj nakit i zlato rasprodavalo, je li to bilo upućeno građanima BiH i šta je od toga stiglo do njih? Nema, gospodine Sarajliću, ljubomore u tome da je Bakir Izetbegović mene pobijedio u utrci za člana Predsjedništva BiH. Razlika između nas bila je 20.000 glasova i da je meni poništeno 75.000 glasova tako što se na mojim listićima dopisivao znak pitanja ili uzvičnika. Previše sam ja realiziran čovjek da bih se nekome svetio zato što je izabran. Nije smisao mog ulaska u politiku da budem član Predsjedništva, nego da nešto radim – odgovorio je Radončić direktno Asimu Sarajliću, poslaniku SDA.
Potom je objasnio da on u intervjuu nije eksplicitno rekao da je član Predsjedništva BiH povezan sa bh. državnom mafijom i tajnim muslimanskim službama, ali i istakao da lično, kao lider SBB-a, misli da jeste.
– Ne znam u čemu je problem. Pošto se vi pozivate na tekstove iz „Avaza“, uzmite tekstove iz „Slobodne Bosne“, naprimjer od 18. decembra 2008., gdje navode da je „Ismet Bajramović ubio tog i tog čovjeka, bio osuđen na 20 godina, ali zahvaljujući tome što je viđen u društvu Bakira Izetbegovića, oslobođen je“. Nadalje, imate Edina Garapliju, njegov iskaz pred Vrhovnim sudom FBiH, koji jasno kaže: „Javna je tajna da se upravo oko Izetbegovića mlađeg okupljao tim bošnjačke tajne službe“ itd. Ovakvih primjera imate i u intervjuima gospodina Faruka Balijagića, koji kaže da je „Bakir Izetbegović vodio operaciju uništavanja dokaza o zločinima“. Ovakvih stvari mogu citirati koliko hoćete, ali ću gledati da konkretnije odgovaram samo na ona pitanja koja ste vi metodom Rišeljea (metoda zlovoljnog cjepidlačenja, op. a.) izvukli iz intervjua koji, očigledno, niste čitali – nastavio je Radončić.

 

OHRABRITI JAVNOST

Zatim je na pitanje SDA „je li gospodin Bakir Izetbegović povezan s ubistvom Joze Leutara“, odgovorio pokazujući faksimile objavljenih tekstova.
– Evo, ja ću vam pročitati jedan izvod koji je objavljen u medijima i koji je bio dio istrage. Magazin „Dani“ 1999. godine je objavio izjavu pod naslovom: „Ko će ubiti neugodnog svjedoka Armana Jašarevića“, a koji je kao ključni detalj nakon pogibije Leutara iznio podatak sa sastanka od 3. marta 1999., a Leutar je ubijen 16. marta te godine. Jašarević je, prenijeli su „Dani“, naveo mogućnost da je „Bakir Izetbegović naložio ubistvo Joze Leutara u telefonskom razgovoru s Ismetom Bajramovićem Ćelom, kojem je prisustvovalo još pet ljudi, a obećana nagrada za Leutarovu smrt trebala je iznositi 100.000 maraka po učesniku, ukupno pola miliona“. Imate takvih tekstova koliko hoćete, imate izjava po sudovima, itd. – potcrtao je Radončić.
Potom je odgovorio na pitanje SDA „je li Nedžad Ugljen neposredno pred likvidaciju išao po novinskim redakcijama i tvrdio da će ga likvidirati Bakir Izetbegović“.
– Pokazat ću vam tekstove iz „Slobodne Bosne“ od 16. juna 2005. i originalni tekst iz „Dana“ oktobra 1996. godine, gdje ću biti slobodan da vam pročitam početak i dvije poente. Mjesec dana prije smrti Nedžad Ugljen je zaustavio na ulici Senada Pećanina, a ovo je njegov tekst u „Danima“: „Prilično nervozan i pomalo bez svojih karakterističnih crnih brkova u tom razgovoru Nedžad Ugljen najavio je svoje ubistvo.“
Sve imate, čovjek je išao po redakcijama, upozoravao je i druge da će biti likvidiran. Evo vam i drugih tekstova koji su vezani uz vođenje istrage Kantonalnog tužilaštva Sarajevo. Naslov glasi: „Izetbegoviću je pozlilo kada je predloženo da istragu za ubistvo Ugljena vodi Munir Alibabić“. Vidimo ovdje sliku gospodina Hasana Muratovića, koji je kao tadašnji premijer BiH napisao šest kartica teksta i molio da se otkrije ubica Ugljena – poručio je lider SBB-a.

       
IĆI DO KRAJA

Uz isticanje brojnih drugih izjava i dokumenata, svjedoka, krivičnih prijava, Radončić je potcrtao da je suština u sljedećem:
– Suština je u tome, gospodo iz SDA, da ja kao ministar sigurnosti moram ohrabriti javnost, govoriti potpuno otvoreno, naše agencije za provođenje zakona, tužilaštva da napokon, kao što je to urađeno u Srbiji, i mi razotkrijemo politički motivirana ubistva. To zaslužuju porodice Ugljen, Leutar, Halilović… To zaslužuju i neki na Kazanima. Ako neko misli da će me prijavljivanjem ovom Parlamentu obeshrabriti, vjerujte da neće. Ja se vas ne bojim, tražim vašu podršku da ovu temu otvorimo do kraja – poručio je Radončić.

Sjednicu Predstavnički doma PSBiH obilježila je i burna rasprava u vezi s negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, čiji su predlagači SBB BiH i SDP.

 

BAKIR SE PREPOZNAO  

Predsjednik SBB-a podsjetio je i na to da je „neko digao uzrak i auto Željka Kopanje“, ukazujući na to da ovakvi slučajevi ne postoje samo kod Bošnjaka, „ali činjenica je da smo mi za 20 godina učinili sve da ne budu otkrivene ove ubice“.

– Imate izjave tadašnjeg premijera Hasana Muratovića, koji je kumio i molio da se razotkrije ubistvo Nedžada Ugljena. Ako hoćemo ulazak u EU, ako želimo istinski obračun s kriminalom i korupcijom, naši ključni politički funkcioneri moraju znati da će ubice jednog dana biti otkrivene – istakao je Radončić
Radončić je u Parlamentu pročitao i dijelove svog intervjua „Večernjem listu“, kazavši sljedeće:
– Oni su me pitali ko se boji bošnjačke mafije. To su oni što su ubili pokojnog Jozu Leutara, Nedžada Ugljena. To je bošnjačka državna mafija koja iza sebe ima i ubistvo porodice Halilović, mafija koja iza sebe ima i desetak drugih političkih i interesnih ubistava.
Ko se ovdje prepoznao, zašto se prepoznao, i šta je novinarska oprema, ne znam. Ja govorim o tome, ja nisam sudija. Gospodin Izetbegović mene je tužio za klevetu. Imat će prilike da kaže svoje argumente, ja ću imati prilike da kažem svoje. No, imate i posmrtni intervju Ramiza Delalića Ćele, koji je objavljen u „Slobodnoj Bosni“ pet dana nakon smrti. On je, praktično, govorio kako je Bakir Izetbegović znao za ubistvo Ugljena. Moja je procjena da ovo mjesto ne treba opterećivati time, ali ja sam spreman za svaku vrstu pitanja i pojašnjenja. Nemam ništa protiv Bakira Izetbegovića, imam protiv toga da jedna epoha traje 25 godina, a počela je devedesetih godina, ona mora prestati. Mi imamo vrlo sposobne agencije, institucionalno smo vrlo jaki i nema razloga da ne ohrabrimo tužioce da rasvijetle ova politička ubistva. Ovdje je evidentno da je postojala i da postoje kraci državne bošnjačke mafije i ja se neću plašiti o tome pričati – izjavio je Radončić.

 

LIKVIDACIJA UGLJENA

Odgovarajući poslanicima SDA koji su imali primjedbe na njegovo izlaganje, Radončić se osvrnuo na činjenicu da ništa od onoga što je rekao nije demantirano, ni navodi o donacijama, skupljanju zlata i nakita, te je u tom kontekstu citirao staru izreku.
– Ona kaže „Ne laje kuca zbog sela nego zbog sebe“. Gospodine Sokoloviću (Salko, op. a.), ako želite malo više znati o ubistvu Ugljena, pitajte malo gospodina do sebe (Šefik Džaferović, op. a.). Evo zašto. Vi znate da je kamp Pogorelica ukinut velikom međunarodnom intervencijom, da je bio u pitanju teroristički kamp i da ima indicija da je gospodin Ugljen ubijen zato što je sarađivao da se taj kamp demontira. Da me ne biste napadali da ovo govorim kao ministar sigurnosti, evo vam, „Otisak“ se zove portal koji je objavio tekst čiji ću vam dio pročitati:

“Nakon više neuspješnih intervencija i pregovora s tadašnjim predsjendikom Alijom Izetbegovićem da se kamp na Pogorelici zatvori, pripadnici IFOR-a su 16. februara 1996. izveli robusnu vojnu akciju u cilju zaštite međunarodnih vojnih snaga u BiH. Kao što je poznato, pripadnici IFOR-a upali su na kamp i pohapsili su sve zatečene polaznike i nastavnike i instruktore i zaplijenili sve što su našli na Pogorelici. Uhapšeni polaznici, instruktori, osam Bosanaca i tri Iranca s diplomatskim imunitetom predani su lokalnim policijskim vlastima. Dok su bili smješteni u Domu policije, obavještajac pri Iranskoj ambasadi u Sarajevu, izvjesni Ali, koji je došao obići svoje sunarodnike, uhapšene iranske instruktore, tom prilikom obratio se Nedžadu Ugljenu riječima: „Ovo ćeš nam, Nedžade, glavom platiti.“ Sedam mjeseci kasnije, 28. septembra 1996., u Prijedorskoj ulici Nedžad Ugljen ubijen je iz vatrenog oružja. Svjedoci koji su bili prisutni kada je Ali uputio prijetnju Ugljenu bili su tadašnji pripadnici AID-a Željko Varunek i Šefik Džaferović“ – citirao je Radončić.

Džaferović je na ovo kazao da on jeste bio sekretar Agencije za istrage i dokumentaciju od 1. februara do 1. maja 1996. i da jeste tada bio u Sarajevu, kao i da jeste bio sekretar „kada se događalo sve ovo skupa oko Pogorelice“, ali da nikada nije u njegovom društvu nekome zaprijećeno.

 

SVJEDOČENJE SEMIRA HALILOVIĆA

Osvrćući se i na atentat koji je izvršen na porodicu tadašnjeg načelnika Generalštaba Armije RBiH Sefera Halilovića, Radončić je pročitao samo dvije rečenice njegovog sina Semira, kojem su ubijeni majka i daidža.
– On na svom blogu piše: „Tog 7. juna pokušano je ubistvo cijele porodice Halilović, jer smo se taj dan trebali naći na ručku, što su pripadnici tajne policije vidjeli kao sjajnu priliku da pobiju našu cijelu porodicu.“ Sljedeći naslov je „Ubistvo Sefera Halilovića mogao je narediti samo Alija Izetbegović“, a vi znate da se u kantonalnom tužilaštvu otvara istraga oko „Ševa“, dok Halilović jasno navodi: „Ubistvo Sefera Halilovića mogao je narediti samo Alija Izetbegović, a u detalje ukupne operacije je umiješan Bakir Sadović. Bakir Izetbegović do danas, kada su u pitanju zasluge, sebe uvijek stavlja na mjesto „prvi do Alije“. E, onda, ako on to tako kaže, neka onda ponese tu titulu i kada je odgovornost u pitanju. Lično me zanimaju samo pravi krivci“ – citirao je Radončić Semira Halilovića. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu
  1. Anonimno
    #1 Anonimno 22 srpnja, 2017, 05:04

    sve se zna

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code