LIKVIDACIJA DAMIRA ĐUREKOVIĆA

LIKVIDACIJA DAMIRA ĐUREKOVIĆA

6. studenoga, 2013.

Napisao: Darko Petričić

Damir-Djurekovic

U pozadini afere oko likvidacije Stjepana Đurekovića i rasvjetljavanja uloge hrvatskih dužnosnika Udbe koji su to ubojstvo isplanirali i organizirali, javnosti je malo poznat podatak da je na sličan način ubijen i njegov sin Damir. O ubojstvu Stjepana Đurekovića poznato je gotovo sve, potrebno je samo utvrditi ulogu šefa hrvatskih tajnih službi – Josipa Perkovića, za što će se očito potruditi Njemačka, kao i Zdravka Mustača koji je neposredno prije Đurekovićevog ubojstva imenovan za zamjenika republičkog (hrvatskog) sekretara za unutarnje poslove. S obzirom da je Đureković tijesno surađivao s njemačkom obavještajnom službom BND-om, teško je za očekivati da će Lex Perković, kojeg forsira hrvatska Vlada, spriječiti njegovo izručenje, jednostavno, zbog njemačke principijelnosti.

Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. godine, dok je njegov sin Damir likvidiran 4 godine  kasnije. Dok su motivi za ubojstvo Stjepana Đurekovića postojali, u skladu s politikom bivše Jug

oslavije prema neprijateljskoj emigraciji i protivnicima komunističkog režima, za likvidaciju Damira takvi motivi nisu postojali već je on eliminiran očito iz preventivnih razloga. Stjepan Đureović uklonjen je, najvjerojatnije, zbog političkog antikomunističkog  djelovanja, financijskih malverzacija ili njegovih obavještajnih i špijunskih aktivnosti. S obzirom da su organizatori i izvršioci njegovog ubojstva još živi, odgovor na to pitanje moguće je dobiti.

Za razliku od Stjepana Đurekovića koji je ubijen u Njemačkoj, njegov sin Damir ubijen je u Kanadi. Ubojstva hrvatskih emigranata u Kanadi bila su vrlo rijetka, i jugoslavenske tajne službe u toj zemlji izvršile su samo dvije likvidacije. Damir je bio jedna od te dvije žrtve.

Damir Đureković rođen je 1954. g

odine, za vrijeme dok je njegov otac Stjepan bio zaposlen u Odjelu za planiranje Vlade AP Vojvodine. Poslije se Stjepan s obitelji seli u Osijek, a potom u Sisak i zapošljava se u Rafineriji. Godine 1956. učlanjuje se u Komunističku partiju.

NIJE PIO OTVORENA PIĆA

Damir Đureković, da bi izbjegao služenje vojnog roka 1. srpnja 1981. godine bježi u Njemačku. Godinu dana nakon toga sinu se priključuje i Stjepan i on, 24. travnja 1982. godine odlazi, također u Njemačku, a njegova supruga Gizela ostaje u Hrvatskoj. Ostaje u kontaktima sa suprugom i sinom, koji joj u jednom telefonskom razgovoru otkriva kako zna da su im na tragu Udbini agenti i da su započeli progoni. Ubrzo nakon toga počinju saslušanja Gizele u Đorđićevoj u Zagrebu. Slijede anonimne telefonske prijetnje i pritisci na nju da se odrekne sina i da se rastane od supruga.

Nekoliko mjeseci nakon ubojstva Stjepana Đurekovića, njegov sin Damir, u strahu da bi i njega mogla zadesiti slična sudbina, bježi u Kanadu u grad Calgari. Točnije, prvo dolazi u Toronto, da bi kasnije otišao u Calgari  gdje je pronašao stan u kojem je stanovao do likvidacije. Iz Calgarija često putuje u SAD. Postoje određene informacije da se bavio industrijskom špijunažom.

U emigraciji je bio vrlo oprezan. Bojao se da ga jugoslavenske tajne službe ne otruju, pa je pazio što jede i pije. Rijetko se hranio u restoranima i izbjegavao je piti točena pića. Imao je vrlo mali krug prijatelja. Prisnije se družio samo s četvoricom prijatelja koji su dolazili iz različitih sredina.

NITKO NIJE ČUO PUCANJ

Službena verzija njegove smrti je samoubojstvo iz lovačke puške, a kanadska policija o tom slučaju nikada nije provela ozbiljniju istragu. Kao potvrda da se radilo o samoubojstvu «pronađeno» je oproštajno pismo pisano na pisaćoj mašini. No, sada slijede činjenice koje se nikako ne uklapaju u priču o samoubojstvu.

Damir Đureković stanovao je u svojem apartmanu na trećem ili četvrtom katu, u zgradi koja ima čuvara ili recepcionara, kao što se to može ponekad vidjeti u američkim filmovima. Samoubojstvo je navodno izvršeno u njegovom stanu lovačkom puškom, ali nitko nije čuo pucanj. Poznato je kako na lovačku pušku (sačmaricu) nije moguće montirati prigušivač, pa je čudno kako je to samoubojstvo ili ubojstvo u stanu nečujno obavljeno. Prema informacijama koje sam dobio od Ive J. iz Kanade, koji je osobno obišao Damirov stan u kojem je pronađen njegov leš, sve upućuje na vrlo neobične okolnosti u kojime je «samoubojstvo» počinjeno. Damirovo tijelo pronađeno je na insistiranje njegovog prijatelja s fitnessa koji se prvo raspituje o njemu na recepciji, s obzirom da ga neko vrijeme nije vidio u dvorani. Odlaze do njegovog apartmana i nalaze na zaključana vrata koja su dodatno bila iznutra zatvorena lancem. Policija reže lanac i ulaze u apartman. Na ulaznim vratima nalaze zalijepljen otvor na vratima za poštu. Bilo je to 10. rujna 1987. godine.

Damirovo tijelo pronađeno je na krevetu s puškom u neposrednoj blizini. Pucano je u glavu, međutim na zidu koji se nalazio iza njegove glave nije bilo nikakvih tragova krvi ili sačme iz puške. Moj sugovornik nije spominjao da su u sobi bili primijećeni tragovi borbe.

DODATNE NEJASNOĆE

Oproštajno pismo započinje riječima: «Dragi prijatelju ja odlazim…»  U pismu spominje telefon gdje će primiti vijest taj prijatelj primiti neku vijest. Hrvati iz Kanade nisu mogli dobiti fotokopiju tog pisma. Mogli su ga samo vidjeti i pročitati. Stanoviti Gamulin dobiva odobrenje Damirove majke da može preuzeti njegovo tijelo, ali mu nije odobreno. Umjesto njega, tijelo preuzima konzulat koji ga šalje u Beograd, gdje je tijelo očišćeno od svih tragova.

Bez obzira na sve nejasnoće, Damirova smrt je proglašena samoubojstvom. Kanadske vlasti zaključile su ovaj slučaj, bez obzira na mnoga otvorena pitanja. Zatvaranje ovog slučaja posebno je odgovaralo i jugoslavenskim vlastima.

Osobe koje su upoznate sa slučajem ubojstva Damira Đurekovića vjeruju da ubojica dolazi iz kruga njegovih malobrojnih prijatelja, od koji je netko vjerojatno surađivao sa Službom. Ubojica bi mogao biti i jedan od njegovih poslovnih partnera ili je osoba, ili osobe, koje su to učinile stigle s tim ciljem i namjerom specijalno iz tadašnje Jugoslavije. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Rade
  #1 Rade 14 studenoga, 2013, 15:13

  Treba pitati Gizelu za sve to, ako će htjeti pričati…

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Mirko
  #2 Mirko 10 studenoga, 2013, 16:38

  U ovom tekstu o smrti Damira Djurekovica, ima vise netocnosti od kojih cu ovdje navesti dvije slijedece: Damir Djurekovic je dospio u Canadu zalaganjem prijatelja njegovog oca, a smjesten je kod hrvatskih umirovljenika u Hamiltonu (Gudj ave) – gospodje i gospodina Sasic. Kuca Sasicevih bila je u mirnoj cetvrti, a oboje njih bili u stalno u kuci, dako da je Damir uvijek bio pod nadzorom sigurnih prijatelja. No ipak su ga uhode locirale i pocele su telefonske provokacije pa i prijetnje. Stoga je pao dogovor da se Damir prebaci na zapad Canade, u Calgary, gdje je bio pod skrbi dokazanog hrvatskog rodoljuba Barcana. Da ne bi bio nikome na teret, Damir je odlucio da nadje smjestaj gdje je takodjer brzo lociran. Nitko ga nikad nije vidio s ikakvim oruzjem ni na sebi ni u stanu. Vijest o njegovoj smrti zaprepastila je svu Dijasporu. Otaj mu je, imao u bankovnom sefu jos knjiga a i ovecu sumu novaca. Damir je imao u planu da ih objavljuje. To je UDB-u dovelo do kovanja plana – sad za sina…!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. kasper
  #3 kasper 8 studenoga, 2013, 10:32

  kad legne perković leći će i svi drugi pa i taj patuljak miletić

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. slavujček
  #4 slavujček 6 studenoga, 2013, 13:08

  ovaj zagorski kumek tužaka mesića a dokumente za tekstove mu lifra manolić

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code