Članovi Predsjedništva BiH ugostili Josipovića i Tadića na Jahorini

Članovi Predsjedništva BiH ugostili Josipovića i Tadića na Jahorini

3. veljače, 2012.

CELNICI-TRI-DRZAVE

Predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović doputovali su u Sarajevo, a članovi Predsjedništva BiH organizovali su večeras na Jahorini večeru u njihovu čast.

U objektu “Koliba” na Jahorini sutra će početi neformalni trilateralni sastanak, a najavljene teme razgovara su koordinacija aktivnosti u borbi protiv organizovanog kriminala, zajedničko apliciranje za fondove EU za prekograničnu saradnju, međusobno zastupanje u konzularnim stvarima u trećim državama, pripreme za promjenu graničnog režima i zajedničke kandidature za sportska dešavanja.

Domaćini  Borisu Tadiću i Ivi Josipoviću su Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.

Šire  područje Jahorine, pod jakim je mjerama osiguranja  sigurnosnih agencija BiH, kojima pomažu lokalne policijske snage, javlja “Radio Slobodna Evropa”.

“Razgovarat ćemo o borbi protiv organizovanog kriminala, koji zatjeva regionalni pristup, o načinima povlačenja sredstava iz fondova EU, ali i modalitetima procesuiranja optuženih za ratne zločine”, rekao je Željko Komšić za FTV.

Inače, iz ureda hrvatskog predsjednika Josipovića najavljeno je kako će on sugovornicima izložiti i svoj prijedlog mogućeg reguliranja procesuiranja počinitelja ratnih zločina kojima bi se sudilo u državama u kojima imaju prebivalište.

“Princip da svako sudi svojim državljanima nije dobar za BiH, jer je najviše zločina počinjeno u našoj zemlji. Potrebno je naći kompromis kojim će se omogućiti saradnja tužilaštava tri zemlje uz poštovanje međunarodnih ugovora i sporazuma”, rekao je Komšić. T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code