KRPINA PONOVNO U IGRI

KRPINA PONOVNO U IGRI

21. svibnja, 2012.

krpina

Pozivanje na Franju Tuđmana i kritike na račun Ive Sanadera dominirali su u raspravi o izvješću koje je o radu stranke podnijela predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Najoštriji je bio Drago Krpina, stranački veteran koji se nakon osam godina želi vratiti u visoku politiku pa se kandidirao za potpredsjednika HDZ-a. Po njegovim riječima, demokratičnost je za vrijeme Sanadera bila izbačena iz stranke.

»Lijevi mediji Franju Tuđmana su proglašavali velikim autokratom, a Sanadera velikim Europejcem. U stvari bilo je obratno«, kazao je Krpina, upitavši sve koji su bili u najužem vodstvu stranke sa Sanaderom mogu li navesti primjer kada su mu se suprotstavili.

»Jeste li se suprotstavili kada je davao naloge za akcijske planove za uhićenje naših generala, jeste li se suprotstavili kada je pristao na ponižavajuću koaliciju s Vojislavom Stanimirovićem, koji je ratovao protiv Hrvatske, jeste li se suprotstavili kada je iz hrvatskog proračuna financiran spomenik četničkom pokolju u Srbu«, upitao je Krpina. Osvrćući se na ulazak Hrvatske u EU, upozorio je da Hrvatska samim ulaskom u nju neće riješiti sve svoje probleme. Ocijenio je i da se posljednjih 12 godina hrvatska politika kreirala van Hrvatske i da se to mora promijeniti.

»Stranačko vodstvo mora izvući sve najbolje, a ne najpokornije što Hrvatska ima«, poručio je Krpina. Predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a dr. Franjo Tuđman Đuro Perica rekao je da se HDZ ne treba mijenjati te da se stranci ne bi »ni dogodila sramota koju je doživio od bivšeg čelnika« da se nije pokušavalo uvesti promjene.

»Hrvatsku parlamentarnu demokraciju nije moguće zamisliti bez HDZ-a, unatoč svim pokušajima da se HDZ eliminira s političke scene«, istaknuo je Miroslav Tuđman, sin stranačkog utemeljitelja i saborski zastupnik koji se tek nedavno učlanio u HDZ

Da stranci nije nikad trebalo više zajedništva i jedinstva nego danas rekao je Josip Kompanović, a kao glavni cilj HDZ-a nakon sabora naglasio je povratak na vlast na dobrobit zemlje i njezinih građana.

»Idemo reći Liniću, Čačiću i Milanoviću što ih ide, a ne da se međusobno prepucavamo. Danas mora pobijediti HDZ i nitko se nakon sabora ne smije osjećati poraženim«, rekao je Kompanović.

»Hrvatsku parlamentarnu demokraciju nije moguće zamisliti bez HDZ-a, unatoč svim pokušajima da se HDZ eliminira s političke scene«, istaknuo je Miroslav Tuđman, sin stranačkog utemeljitelja i saborski zastupnik koji se tek nedavno učlanio u HDZ. Istaknuo je da je pred HDZ-om zadaća da se oslobodi od Sanaderovih afera, da se demokratizira i prizna dosadašnje pogreške. Tuđman smatra da lijeva koalicija neće imati šanse na idućim izborima ako HDZ uspije oko sebe okupiti desnicu, što će po Tuđmanovim riječima biti jedna od temeljnih zadaća stranke u idućem razdoblju. Pritom je pozvao na normalizaciju odnosa s HDSSB-om.

Andrej Plenković, kandidat za zamjenika predsjednika HDZ-a rekao je pak da HDZ mora ostati na svojim demokršćanskim temeljima, a ne otklizati na marginu. »Nije problem HDZ-a u svjetonazoru, već u devijantnom ponašanju pojedinaca koji su svojim klijentelizmom doveli stranku u sadašnju situaciju«, upozorio je Plenković. Da je stranka izgubila prošle parlamentarne izbore zbog devijantnog ponašanja nekih pojedinaca smatra i Đurđica Sumrak koja je kazala da je, unatoč tome, u stranci ostao znatan dio članstva koji nikad ništa nije tražio i koji je ostao vjeran stranci i njezinim izvornim zasadama. Podsjetila je na velike zasluge Jadranke Kosor koja je »u teškoj situaciji preuzela kormilo države i stranke te ušla u neselektivnu borbu protiv korupcije«. Osvrnula se i na pozive Tomislava Karamarka na novo domoljublje, poručivši da nema novog domoljublja jer je domoljublje samo jedno.

Za raspravu se bilo javilo još nekoliko bliskih suradnika Jadranke Kosor, poput Josipa Đakića, Ante Kulušića i Frane Matušića, ali kad je došao njihov red za raspravu nisu bili u dvorani. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code