KRADLJIVA LUFTHANSA

KRADLJIVA LUFTHANSA

7. rujna, 2011.

Poduzeće AirPlus svojedobno je u Zagrebu, uz posebnu zaštitu imena, prvi osnovao i zaštitio Zagrepčanin Rikard Frgačić. Nakon zaštite u Hrvatskom patentnom zavodu 1996. godine, iduće je godine ime i znak za međunarodno tržište zaštitio i u Genevi. Lufthansa tek 1998. godine osniva poduzeće s AirPlusom. Zbog krađe imena Rikard Frgačić u Njemačkoj vodi sudski spor i za to je u domaćim medijima dobio dosta prostora. Odnedavno je počeo dobivati prostor i u njemačkom tisku. Ugledni njemački novinar Norbert Mappes-Niediek na stranicama dnevnih njemačkih novina Tagblatt objavio je sredinom srpnja ove godine manji tekst na temu zlouporabe intelektualnog vlasništva tj. autorskih prava pod nazivom ”Kradljivi ždral?” Za ljubitelje njemačkog donosimo link za izvorni članak na njemačkom jeziku:

http://www.tagblatt.de/Home/nachrichten/ueberregional/politik_artikel,-Klage-gegen-Lufthansa-in-Kroatien-_arid,139320.html

Navedeni tekst je uvod u najavu nekoliko ekskluzivnih intervjua koji će, prema našim informacijama, Rikard Frgačić dati jednom velikom dnevnom listu iz Njemačke i Švicarske, kao i jednoj vodećoj televizijskoj kući iz SAD-a. U prilogu prilažemo prijevod teksta s njemačkog pod nazivom ”Kradljivi ždral”:

Kad se stvarno naljutio, Rikard Frgačić je znao da to sigurno neće proći samo tako. Borbeni poduzetnik iz Zagreba osjeća da se bogati i moćni u EU, čiji će član uskoro biti Hrvatska, prema njemu loše odnose. Mnogim zemljacima je isto tako. Čovjek je ljut na njemačku Lufthansu. Jer ona mu je ukrala znak, prigovara on. Poduzetnik vjeruje da mu pripada dvoznamenkasti milijunski iznos. Za sada ju je tužio za 85. 000 eura. ”Ali kod mene se ne radi novcu. Radi se o principu”, rekao je.

Frgačić, nekoć glazbenik u poznatoj slovenskoj grupi, dao je 1996. registrirati ime AirPlus za cijelu Europu kao marku. Pod ovim imenom njemački koncern prodaje business putovanja poduzećima, bez obzira na protest Hrvata. Godine 2009. promet AirPlusa, kćerinske tvrtke Lufthanse, iznosio je ‘impozantnih’ 17 milijardi eura.

Stvarno je postojala jedna hrvatska tvrtka AirPlus, kao Tour-Operator, dakle, u sličnom segmentu. Uzrok gašenja tvrtke nekoliko godina poslije bio je navodno to što klijenti nisu više htjeli potpisivati ugovore s jednom tvrtkom, koja se jednako zove kao Lufthansin ogranak. Ali Lufthansa kaže opušteno: ”Da smo mu ukrali marku, to misli samo gospodin.” To je rekla jedna glasnogovornica tvrtke. Stvarno je marka u međuvremenu u Zagrebu izbrisana. S obzirom da je Frgačić čak niti ne koristi, ona ništa niti ne vrijedi.

Ipak Frgačić ne popušta. Stvarno je marka obrisana pri zagrebačkoj Službi za patente i to na zahtjev Lufthanse, u roku od jednog dana. Frgačiću, koji s brzinom hrvatskih vlasti ima sasvim drukčija iskustva, to smrdi na korupciju i on se obratio Državnom odvjetništvu i premijerki. Posebna jedinica bavi se istragom.

U međuvremenu su hrvatska državna televizija i najveće dnevne novine zbog slučaja skočili na noge. Internetski portal H-alter posvetio je borbi Davida protiv Golijata čak jednu seriju pod naslovom ”Svi smo mi Rikard Frgačić”.

(Mihovil Tomić)

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code