KOSOR SE VRATILA U IGRU

KOSOR SE VRATILA U IGRU

29. veljače, 2012.

PXL_120228_922
Važni unutarstranački poeni bivše premijerke

Piše: Dražen Stjepandić

Dan nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a Jadranka Kosor je otputovala u Bruxelles.Posljednja sjednica Predsjedništva najveće oporbene stranke bila je važno unutarstranačko odmjeravanje snaga. Još donedavno tim vrhovnim stranačkim tijelom gospođa Kosor je potpuno vladala, ali poslije parlamentarnih izbora, kad se uoči unutarstranačkih izbora  pojavilo više kandidata za prvog HDZ-ovca, u javnost su bile odaslane drugačije poruke i bilo je jako važno vidjeti kako trenutačno dišu pojedini članovi predsjedništva. Posebno bivši  ministri Ivan Kalmeta i Ivan Šuker, čije bi držanje moglo biti presudno kod izbora novog četvrtog po redu stranačkog lidera.  

KARAMARKOVO PISMO

Uoči sjednice Tomislav Karamarko uputio je otvoreno pismo Predsjedništvu stranke. “Nedopustivo je da samo jedna ‘zainteresirana strana’ nadgleda izborne procese a da je ostalim kandidatima uskraćen bilo kakav uvid u legalitet izbora. Zato vas molim da se omogući da svaki kandidat može sudjelovati u nadgledanju regularnosti izbornog procesa na svim razinama. Inače, sva naša nastojanja postat ćefarsa, a rezultati upitni. Nedopustivo je i da se glavno tajništvo pretvara u servis jednog kandidata. Uskraćivanje korištenja stranačkih prostorija kandidatima već tjednima izaziva podsmjeh javnosti”, stoji u pismu. Pismo se smatralo važnim Karamarkovimpromidžbenim potezom.No, njegovo pismo kao i ponovna inicijativa Darka Milinovića da se stranačke prostorije otvore za predsjedničke kandidate, nisu naišle na plodno tlo, što su dobro upućeni protumačili najboljim dokazom kako gospođa Kosor još uvijek dobro vlada situacijom. Iz izvora u samom vrhu HDZ-a doznali smo da je apsolutno dominirala petosatnom sjednicom proteklog utorka i nakon što su mnogi posumnjali u nju i počeli joj okretati leđa,  potpuno se vratila u igru za mjesto šefice HDZ-a.

Prije same sjednice računalo se da u predsjedništvu HDZ-a ima sigurnu podršku jedino Vladimira Šeksa, ali nakon sjednice na kojoj su bili i neposredni kandidati procijenjeno je da mnogi članovi predsjedništva još nisu odustali od gospođe Kosor, odnosno nisu se još jasno opredijelili za druge kandidate,  što bi je u konačnici vjerojatno koštalo i podrške starog spletkarošaVladimira Šeksa. I to je zasad vrlo važna spoznaja.
Mnogima je smetalo što šest tjedana gospođa Kosor nije sazvala ovu sjednicu. Od pet sati čak dva sata potrošilo se na upoznavanje sa strategijom obrane HDZ-ovih odvjetnika u slučaju FimiMedia koja bi se mogla ukratko opisati – nismo znali za crne fondove, ni za crni novac, ima rupa u optužnici i mislimo da ju lako možemo srušiti.
– Obraniti stranku pred sudom je prioritet i  stoga su s nama na sastanku bili i naši odvjetnici. – izjavila je gospođa Kosor nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.
– Vidite da svi izlaze nasmiješeni. – dobacio je nakon sastanka i Andrija Hebrang, dok je Ivan Jarnjak samo poručio kako na sastanku nije bilo drame.

JOŠ NEMA RIJEŠENU FINANCIJSKU SITUACIJU

Za njega ne, ali za gospođu Kosor bili su to važni unutarstranački poeniprije odlaska u Bruxelles na smotru europskih pučkih stranaka. Na povratku iz Belgije svratit će do Njemačke. Neki od kandidata opet će se žaliti na protežiranje jednog od kandidata, ali što se može kad je gospođa Kosor još uvijek važeća predsjednica HDZ-a.
Sljedeća faza je zaokruživanje financijske konstrukcije potrebne za unutarstranačku kampanju. Po riječima dobro upućenih u zbivanja u vrhu HDZ-a na tom planu gospođa Kosor jedino značajno zaostaje za pojedinim kandidatima.

Šuška se kako su neki od kandidata na svoju kampanju potrošiti i više od milijun kuna i za razliku od gospođe Kosor sredstva za kampanju su im najmanji problem. U suprotnom neki bi se nakon posljednje sjednice Predsjedništva HDZ-a već kladili da će nakon Kosor ponovno biti Kosor. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code