KORIZMENI KONCERT UZ KOMORNI OKRESTAR KRAKOVSKE FILHARMONIJE

KORIZMENI KONCERT UZ KOMORNI OKRESTAR KRAKOVSKE FILHARMONIJE

15. travnja, 2014.

korizmeni 16-4 headline Custom

Ipak nakon što je krakovska publika u listopadu prošle godine zaista uživala u zvucima Zagrebačke filharmonije, pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, sad će moći uživati i zagrebačka publika (u srijedu, 16. travnja, 2014.) s početkom u 19.30 sati u izvedbi Komornog orkestra Krakovske filharmonije.

Koncert u srijedu ujedno je i korizmeni koncert u Bijelom ciklusu Zagrebačke filharmonije kojim se programski i simbolički tradicijom obilježavaju veći katolički blagdani.

Koncert će otvoriti skladbom 44. simfonija u e-molu skladatelja Josepha Haydna. Simfonija, kojoj je skladatelj sam nadjenuo nadimak Žalobna, jer u svoja četiri stavka donosi širok dijapazon osjećaja, kako od dramatičnosti, zatim melankolije, tako do ljupkog smirenja, pa i na kraju uzbuđenja finala.

Sedam posljednjih Kristovih riječi koje je izgovorio na križu, često su bile uglazbljivane, a možda je najpoznatije uglazbljenje baš ovo Haydnovo koje slušamo navečer za finale večeri. Haydn ju je skladao u nekoliko verzija – originalna, orkestralna verzija, koja se izvodi u srijedu, nastala je za misu na Veliki petak 1786. u katedrali u Cadizu. Jednom je prilikom rekao: Svaki od sedam sporih stavaka, odnosno svako uglazbljenje teksta izraženo je samo instrumentnom glazbom, jer na takav način da će pobuditi najdublje osjećaje čak i kod najneiskusnijeg slušatelja. Zaista nije ni pogriješio – jer snaga djela oduševljava generacije slušatelja koji proživljavaju svaku od riječi s najvećim poštovanjem, divljenjem a, prije svega dubokom i iskrenom vjerom.

Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code