KONFERENCIJA O E-POSLOVANJU

KONFERENCIJA O E-POSLOVANJU

25. rujna, 2014.

eposlovanje 540 Custom

Održana konferencija o e-poslovanju pod nazivom „Implementacija e-poslovanja u gospodarstvu“

U organizaciji Financijske agencije i časopisa i portala Suvremena.hr, u hotelu Westin u Zagrebu, održana je 24. rujna 2014. konferencija o e-poslovanju pod nazivom „Implementacija e-poslovanja u gospodarstvu“.

Na konferenciji su predstavljene novosti i ukazano na mogućosti u domeni propisa koji se odnose na elektroničku identifikaciju i, novi e-servisi koji imaju značajnu ulogu u modernizaciji i pojednostavljenju komunikacije elektroničkim putem u B2B i B2C sektoru, čime se ostvaruju značajne uštede u gospodarstvu.

Uvodnim se govorom nazočnima obratila Anđelka Buneta, predsjednica Uprave Fine, koja je istaknula svekoliko bitište digitalnih certifikata za razvoj elektroničkog poslovanja. Radi zaštite podataka, Finine digitalne certifikate rabe mnoge aplikacije, elektronički servisi, elektronička pošta, elektronička razmjena dokumenta i e-usluge države.

Igor Rađenović, zamjenik ministra financija – za poziciju koju obnaša u Hrvatskoj ovodobno je zaista nedorastao, iako se šeprtljavo osvrnuo na rezultate i kretanja u primjeni e-poslovanja u Republici Hrvatskoj. S obzirom na to da su Porezna uprava i Carinska uprava Republike Hrvatske vlasnici najvećeg broja elektroničkih servisa državne uprave, Ministarstvo financija ujedno bi terbao biti i jedan od ozbiljenijih nostitelja razvoja e-poslovanja u Republici Hrvatskoj.

Na konferenciji su sudjelovali Tomislav Vračić, načelnik Sektora za infrastrukturu u Ministarstvu uprave, koji je prezentirao projekt Vlade RH e-Građani, kojem su svrha ubrzanje komunikacije građana i javne uprave i povećanje transparentnosti javnog sektora u pružanju javnih usluga, ali Branko Ferek-Jambrek iz Hrvatske pošte d.d., koji je predstavio servis ePošta.

Finini stručnjaci iz područja e-poslovanja, koji imaju dugogodišnje iskustvo u primjeni e-potpisa u e-poslovanju i implementaciji sustava koji se temelje na PKI tehnologiji, predstavili su dio Fininih elektroničkih servisa namijenjenih poduzetnicima, kao što su: Fina e-Račun, servis web blokade te servise iz područja poslovnih informacija i digitalizacije dokumenata. Trenutno je dostupno 12 Fininih e-servisa, koji korisnicima značajno olakšavaju poslovanje pa na taj način potiču njihovu konkurentnost.

Sve u svemu zaključak je konferencije da hrvatske tvrtke, kao i tijela državne uprave, sve više prepoznaju kako se put do uštede, brzo obavljenih poslovnih transakcija i efikasnosti, nalazi u elektroničkom poslovanju. Danas je aktivno više od 200.000 Fininih certifikata, što jasno govori o trendu porasta korisnika e-poslovanja.

Ivan Raos T

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code