KNJIGA „DOMOVINSKI RAT“ ANTE NAZORA I TOMISLAVA PUŠEKA DOBILA VELIKO ZLATNO SRCE

KNJIGA „DOMOVINSKI RAT“ ANTE NAZORA I TOMISLAVA PUŠEKA DOBILA VELIKO ZLATNO SRCE

12. listopada, 2019.

 

 

Riječ je o knjizi divot formata na 328 vrhunski i bogato ilustriranih stranica  podijeljenih u 10 poglavlja potkrijepljenih s više od 400 priloga – fotografija, tabela, kartograma, faksimila dokumenata, karata, stenograma najvažnijih govora prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana – donosi na vrlo detaljan i sustavan način pregled stvaranja samostalne RH od 80-tih godina 20. stoljeća i donošenja Memoranduma SANU, rješavanja preustroja JNA i SFRJ, raskola u SKJ i početaka višestranačja u Hrvatskoj do konačnih oslobodilačkih akcija i operacija Hrvatske vojske te mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Napisao: Milan Pišković

U prepunoj dvorani zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u petak (11. listopada 2019) svečano je uručeno priznanje Veliko zlatno srce – „Bili smo prvi kad je trebalo“ za najbolju knjigu na temu Domovinskoga rata.

Priznanje su primili: dr. Ante Nazor i Tomislav Pušek za knjigu „Domovinski rat“ (naklada Globus i Hrvatsko- memorijalni dokumentacijski centar), koje im je uručio Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., koji tradicionalno organiziraju ovaj natječaj.

U prigodnom programu sudjelovali su: prof. dr. Andrija Hebrang, dr. Ivo Kovač, Davor Ivo Stier, Josip Palada, Mladen Pavković i dr. Jasna Kovačević. Izaslanik predsjednika Vlade RH bio je akademik Zvonko Kusić, gradonačelnika Grada Zagreba Miodrag Demo…

 

24 knjige

Ove godine za najbolju knjigu na temu hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata „Bili smo prvi kad je trebalo“, pristiglo je 24 knjiga, a nagrađena je po mnogo čemu jedinstvena.

Riječ je o knjizi divot formata na 328 vrhunski i bogato ilustriranih stranica  podijeljenih u 10 poglavlja potkrijepljenih s više od 400 priloga – fotografija, tabela, kartograma, faksimila dokumenata, karata, stenograma najvažnijih govora prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana – donosi na vrlo detaljan i sustavan način pregled stvaranja samostalne RH od 80-tih godina 20. stoljeća i donošenja Memoranduma SANU, rješavanja preustroja JNA i SFRJ, raskola u SKJ i početaka višestranačja u Hrvatskoj do konačnih oslobodilačkih akcija i operacija Hrvatske vojske te mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Autori su, prema ocijeni Prosudbenog suda, (prof. Dražen Ernečić, Josip Palada, književnik, Mladen Pavković, publicist), uspjeli pregledno sublimirati plodne i brojne istraživačke historiografske rezultate povijesne znanosti sadržane u brojnim kritičkim i studijskim izdanjima što posebno argumentira opsežan popis korištene literature. Također, autori su uspjeli vrlo jasno, razgovijetno i primjereno i sustavno prikazati povijesne godine nastanka samostalne RH te je stoga za očekivati da će ova knjiga biti namijenjena najširoj čitateljskoj javnosti te da će zaživjeti i biti korištena u svim našim školama, javnim narodnim knjižnicama, javnim ustanovama i državnim institucijama te naposljetku i u diplomatskim predstavništvima.

Od 2000-te

Žiri je još posebno pohvalio knjige: „Iz Mačkove bilježnice“ Zlatka Brozinčevića Mačka, „Početak i kraj sna jednog apatrida“ Ante Ćurića, „Veslo“ Zdenke Čorkalo,, „Bitka za život“ Joze Klarića i „Bit će još proljeća“ Danice Bartulović.

Natječaj se organizira od 2000-te godine, a lani je ovu nagradu primio prof. dr. sc. Miljenko Brekalo za knjigu „Slatinska kronika Domovinskoga rata“.

–         Natječaj organiziramo s ciljem i željom da se ne zaborave oni koji su stvarali hrvatsku državu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom- rekao je Mladen Pavković. T

 

.

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 14 listopada, 2019, 22:31

  Frno glup ko ona stvar. Najkraće.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO-MARXISTA
  #2 FRANO-MARXISTA 14 listopada, 2019, 20:40

  ANTE NAZOR ,NEUKI POVIJESNIČA,STEPINČESKOG DUHA I NAUMA,PROSUĐUJE POVIJESNU ISTINU O USTANKU U SRBU.KAKVOG LI ANAKRONIZMA ILI PARADOKSA.?????

  A ,ŠTA ODGOVORITI OVOM NEUKOM POVIJESNIČARU ,POŠTOVANOM STEPINČEVSKOM KATOLIKU,NAZORU, KOJI , BEZ DA SE POSTIDI SVOGA NEZNANJA TIČUĆI SE POVIJESNIH ZNAOSTI A KOJIM SE STALNO PREDICRA KAO POVJESNIČAR. I GLE PARADOKSA ON JE I NEKI UPRAVITELJ TUĐAMANOVE POVIJESNE ARHIVE O KATOLIČKOM, KRVOLOČNOM, KRIŽARKOM RATU,PROTIV ONE TAMO RASKOLNIČKE SVETOSAVSKE ,PRAVOSLAVNE ,TAKOĐER KRVOLOČNO, ČETNIČKE BRADATE ALAŠE.PA JE PRAVI PARADOKS NAZVATI OVAJ SUKOM DVIJUH ZLOČINAČKIH CRKAVA NEKIM NARODNIM SUKOBOM ,OSIM SUKOBOM ISKLJUČIVO VJERSKE MRŽNJE ,IZMEĐU EKSTERMINIH STEPINAČVSKIH KATOLIKA,POTOMAKA STEPINČEVSKIH KRIAŽRA ,KOLJAČA IZ II SVJETSKOG RATA , SA ONIM TAMO ISTIM TAKVIM POTOMCIMA KRVOLČNIH NEDIĆEVIH PRAVOSALVNIH ČETNIKA ,KRVOČNIIH,PRAVOSLAVNIH ZLOTVORA, ČIJI SU SE PRECI ,KAO KVISLNZI III REICHA ZAJEDNIČKI NAŠLI NA ONOJ STRANI NACISTIČKE POŠASTI I ZAVRŠILI U CRNOJ RUPI KAO GUBITNICI. PREMA TOME RAT U HRVATSKOJ, KOJEG TAJ, TAKOZAVNI POVIJESNIČAR,KOJI PRESDUĐUJE DALI JE U SRBU BIO NARODNI USTANAK ZA SPAŠAVNJE GOLOG ŽIVOTA PRAVOSLAVNIH STANOVNIKA ILI JE TO, PO OVOM NEUKOM POVIJESNIČARU ,STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA,KOJI POVIJEST TUMAČI KATOLIČKI ,INDOKTRINIRANO STEPINČEVSKI, BIO ČETNIČKI POHOD ZA KLANJE KATOLIKA LIKE. ETO ,TREBALO BI ,DA OVAJ NEUKI POVIJESNIČAR U SVOJIM PROSUDBAMA RATA POLAZI OD MATERIJALISTIČKO-DIJALEKTIČKIH SPOZNAJA ,A ON ,PREMA NJEGOVIM ISTUPIMA, I NE ZNA ŠTA SU TO MATERIALISTIČKO DIJALEKTIĆKI SPOZNAJNI DOSEZI I KRITERIJI OD KOJIH SE POLAZI U PROSUDBI SVIH HISTORIJSKIH DOGAĐAJA, PA USTANAK U SRBU IMENUJE POKOLJEM KATOLIKA. A JEDNA NAJOBIČNIJA PROSUBA BI MU UKAZALA ,DA JE ON NAJOBIČNIJI NEUKI KATOLIK,JER POKOLJ NISU IZAZVALI TAMOŠNJI STANIOVNICI MEĐUSOBNO KOJI TAMAO BIVSTVIJU STOLJEĆIMA, VEĆ JEDAN NOVI POREDAK STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAVE, A KOJI JE ISKLJUČIVO BIO USMJEREN PROTIV PRAVOALAVNOG STANOVNIŠTVA. ETO, ZAŠTO JE POTRBNO I NUŽNO U TAKVIM POVIJESNIM PROSUDBANAM POLAZITI OD DIJALEREKTIČKO–MATERRIJALISTIČKIH SPOZNJA DA BI SE DOŠLO DO PRAVE ISTINE,ODNOSNO UZROKA.
  PA ŠTA PORUČITI OVOM NADRI-POVIJESNIČARU KOJI VJERSKI RAT U HRAVTSKOJ NAZIVA DOMOVINSKIM A TUĐAMANA PRVIM PREDSJEDNIKOM.???????!!!!!
  TREBA MU PORUČITI,POŠTOVANI GOSPODINE NAZORU , MARŠ U ŠKOLICU DA SE NAUČIŠ DIJALEKTIČKO-MATRIJALISTIČKI MISLITI, JER BEZ TOGA SE OBRAZOVANI ČOVJEK NE MOŽE SMATRATI OBRAZOVANIM.
  JA SAM NEKOLIKO PUTA SE OGLAŠAVAO NA IZJAVE I PISANE ISTUPE POŠTOVANOG ,NEUKOG POVIJESNIČARA ,NAZORA,KATOLIČKE-INDOKTRINIRANE PROVENIJENCIJE, STEPINČEVSKOG DUHA I NAUMA ,PODASTRUĆI MU PISANE ARGUMNET O RATU U HRVATSKOJ ,ODNOSNO ,O KRVOLOČNOM SUKOBU KATOLIČKE TUĐAMANOVE FALANGE SA ONOM TAMO RASKOLNIČKO-MILOŠEVIĆEVSKOM KRVOLOČNO-SVETOSAVSKO–ČETNIČKOM ,KOJI GOVORE DA TAJ SUKOB NIJE NARODNOG KARAKTERA,KAKVI OBIČNO BIVAJU TAKVI RATNI SUKOBI,VEĆ ISKLJUČIVO DOGOVORENI RAT POD POKROVITELJSTVOM MAJKE AMERIKE SA PROGRAMOM ,NACH OSTEN,UZ UVJEK SVESTRANU POMOĆ BASTIONA SVIH ZALA NA OVOJ NAŠOJ GEJI ,VATIKANA I EVROPSDKE MUMIJE,AMERIČKE LATIFUNDIJE ,NJEZINIH OBAVJEŠTAJNIH SLUŽBI.DANKE DEUTSCLAND,DAKE GENSCER!!!!!URLIKALI SU POTOMCI STEPINČVIH KOLJAČA I PLJAČKAŠA KOJI SE DANAS LOGORUJU NA MJESTU USTANKA SRBA KOJIMA SU SE PRIDRUŽILII SA NJIMA SVI HRAVATSKI GRAĐANI ,A KOJI SU PRIŠLI KOMUNISTIČKO-ANTIFAŠISTIČKOM POKRETU.
  PODASTIRAO SAM ,TOM NEUKOM DRIPCU, I MOJE ARGUMENT KOJE SAM KAO GRAĐANIN DOŽIVO U TOM RATU,A OSIMTOGA I SVE OSTALE ARGUNMENTE KOJE BI MOGLI POTVRDITI SVI GRAĐANI HRAVTSKE KOJI SU TO PROŽIVLJAVALI SKUPA SA MNOM. PODASTIRAO SAM MU I ARGUMENTE O KOJIM IMA SPOZANJE CIJELI HRVATSKI NAROD ,KOJIM JE IZ HAGA SE OGALAŠAVAO SUD ,TIČUĆI SE RATA I ZLOČINA KOJI SUS E DOGODILI I KRIVACA ZA TE ZLOČINE ,MEĐU KOJIMA SU I TUĐAMANA SVRSTALI. NAESREĆA JE BILA ZA HRVATSKI NAROD,MOJE MIŠLJENJE ,DA GA JE STEPINAC POZVO PRIJE SEBI NEGO SU PO NJEGA DOŠLI PRATIOCI ZA HAG.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Ante Roščić
  #3 Ante Roščić 13 listopada, 2019, 19:07

  Knjiga”Domovinski rat”zaslužila je u svak m slučaju dobiveno priznanje,iskrene česti tke autorima!👌👏

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Anonimno
  #4 Anonimno 12 listopada, 2019, 07:22

  Čestitam, zaslužila je, pozdrav iz Kanade, Željko

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code