KAZNENA PRIJAVA PROTIV KARAMARKA

KAZNENA PRIJAVA PROTIV KARAMARKA

15. svibnja, 2012.

 

0665007.48
Udbaška prošlost bivšeg ministra

Piše: Franjo Dobrović

Podnošenjem kaznene prijave koju je podnio politolog i suradnik portala Tjedno Darko Petričić  protiv bivšeg ministra policije Tomislava Karamarka, započeo je prvi slučaj u Hrvatskoj gdje će se u sudskom procesu utvrditi nečije sudjelovanje tajnim službama bivše Jugoslavije. Kaznenu prijavu protiv Karamarka, zbog davanja lažnog iskaza kao svjedoka obrane u sudskom postupku Mesić protiv Petričića, zaprimilo je Državno odvjetništvo 10. svibnja ove godine. Lažni iskazi koje je Karamarko izrekao na sudu odnosili su se na negiranje njegovog sudjelovanja u aktivnosti UDB-e; davanje lažnog iskaza vezano oduzimanje putovnice od strane iste službe te poricanje činjenice da je znao posjetu osobe iz kriminalnog miljea Lulzima Krasniqija bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću.

 

ČIČAK BRANI KARAMARKA

Povodom ove kaznene prijave održana je press konferencija na kojoj su prezentirani dokazi koji potvrđuju Karamarkovo lažno iskazivanje. U prvom redu, da je Karamarko bio suradnik UDB-e i da je bio zadužen za praćenje crkve i Dražena Budiše, potvrdio je u intervjuu za portal tjedno Josip Boljkovac, osoba koja je i sama aktivno sudjelovala u radu i osnivanju tajnih službi odnosno tajne policije. Netočan je i podatak kojeg je na svjedočenju iznio Karamarko da mu je UDB-a oduzela putovnicu zbog keronacionalizma, jer je to u svojoj ovjerenoj izjavi demantirao Ante B. kao visokopozicionirani djelatnik Službe državne sigurnosti. Isto tako, lažna je i treća izjava da nije znao za Krasniqijev posjet Mesću, jer postoji objavljeni novinski članak koji tvrdi upravo suprotno. Naime, u članku koji nije demantiran, objavljen je podatak da je upravo Karamarko plasirao tu vijest u medije. Vrijedi podsjetiti da se davanje lažnog iskaza u sudskom postupku kvalificira kao kazneno djelo protiv pravosuđa, prema važećem Kaznenom zakonu RH. Sukladno zakonskim odredbama za ovo kazneno djelo predviđena je kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

Zanimljivo je spomenuti da je održavanje press konferencije na kojoj bi se detaljnije analizirale pojedinosti kaznene prijave pokušao spriječiti predsjednik HHO-a, Ivan Zvonimir Čičak, koji je stao u obranu Karamarka. Inače, Čičak je u svojem posljednjem većem javnom nastupu konsternirao hrvatsku javnost dodijelivši nagradu za «političara godine» Sanaderovom prijatelju i jamcu Luki Bebiću.

Slobodni novinar Željko Peratović tom prilikom podsjetio je kako je on još 2007. pisao o Karamarkovim dodirnim točkama s UDB-om, te o Karamarkovom rođaku Željku Škovrlju, koji je prije rata radio u splitskoj ispostavi UDB-e, a za vrijeme rata bio službenik «Krajinske UDB-e u Kninu».

 

TRI TEME

– Na svjedočenju protiv mene povodom njegove tužbe da sam raznim izjavama i pisanjima na blogu uznemirio javnost, u tajnom istražnom postupku na Županijskom sudu u Zagrebu, Karamarko je jako agresivno negirao veze s UDB-om tvrdeći da mu Škovrlj jest rođak po majčinoj liniji, ali da se on rodio u Zadru, pa su njegovi odmah preselili u Zagreb, a da je rođak živio u Splitu. Posredno sam čuo da njegov najpoznatiji  bivši politički mentor izjavljuje da je Karamarko izuzetno osjetljiv na tri teme: sudbinu oca koji je kao pripadnik NDH vojske prošao «Križni put»; spominjanje da je surađivao s UDB-om i ubojstvo Milana Levara, napominje Peratović.

Dodao da ga ne čudi sto Karamarko svoje političke uzore vidi u Putinu ili političarima iz Bugarske i Rumunjske, te naglašava da je riječ o državama gdje su na vlasti ili agenti ili suradnici bivših komunističkih policija povezani s organiziranim kriminalom.

Takva sudbina čeka i Hrvatsku, ako on postane predsjednik HDZ-a, zaključio je.

S obzirom da je kaznena prijava podnijeta Državnom odvjetništva čeka se odgovor ove institucije. Ukoliko ta prijava bude iz nekog razloga odbačena, uslijedit će pokretanje privatne tužbe, protiv bišeg ministra policije. S druge strane, omogućavanje Karamarku politički uspon, značilo bi pretvaranje Hrvatske u privatnu policijsku državu. T

12 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Potencijalni udbaš
  #1 Potencijalni udbaš 21 svibnja, 2012, 16:18

  Kakva šteta što ja nisam radio za Udbu. Barem da sam bio udbaš tri dana, gdje bi mi danas bio kraj. Bilo im je dobro onda i dobro im i sada. Grebe se njima za lustraciju i te fore, koje prosiplju oni koje su oni pratili, progonili, zatvarali i ubijali!
  Ako je Karamarko radio za Udbu, treba to dokazat. U protivnom, to je teška optužba. Ja kao poptencijalni udbaš, radio bih obradio Karamarkai ovoga koji je napisao ovaj tekst.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Ajduk
  #2 Ajduk 21 svibnja, 2012, 16:10

  KAKVA UBA I KAKVI BAKRAČI
  Grebala vas Udba i govnari koji su za nju radili.
  Šta toliku važnost dajete toj prokletoj Udbi i ljudima koji su radili prljave poslove . Njih treba jednostavno negirati ili nogirati iz javnosti i medija. Po mišelju ovog gore budalaša, za slobodu Hrvata zaslužni su nekakvi Manolić, Boljkovac, Mesić…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. dušan stupar
  #3 dušan stupar 20 svibnja, 2012, 18:40

  ne vidim ništa loše u udbi čak što više to je jedna od najboljih službi sveta 😉

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. dušan stupar
  #4 dušan stupar 20 svibnja, 2012, 18:39

  živeo tuđman iljadu godina!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. dušan stupar
  #5 dušan stupar 20 svibnja, 2012, 18:37

  ajd bre zmijo odgmiži u svoju rupu…da nije bilo njih trojice neb imali rvacke nikad!

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. mayer
  #6 mayer 17 svibnja, 2012, 06:39

  Gospodo draga, demokracija je cudna pojava u nas Hrvata a pogotovo stoga sto nasi politicari zive u proslosti kao i mi “stoka sitnoga zuba” jer bez politike se ne mozes probuditi ujutro. Zasto nitko nije tuzio Linica ili Cacica npr. zbog suradnje sa Udbom, ili oni mozda nisu suradjivali sa Udbom? Koliko takovih ima na aktualnoj Hrvatskoj politickoj sceni?Istinski postenog i Hrvatski orijentiranog politicara ne vidim na ovoj sceni i zato treba birati manje zlo…

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Milinović
  #7 Milinović 16 svibnja, 2012, 07:51

  Hebote te Karamarko

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Miki tapetar
  #8 Miki tapetar 16 svibnja, 2012, 07:50

  Bauk Karamarka kruži Hrvatskom, iza njega stoji Amerika. sve ostalo su priče kad bi bilo. Karamarko je novi tuđman

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Krešimir Štefanac
  #9 Krešimir Štefanac 15 svibnja, 2012, 14:52

  Ovo je pitanje svih pitanja, a posebno je zanimljiv defetistički stav stranke na vlasti koja očito je ne vjeruje da može dobiti slijedeće izbore pa pokušava već sada utjecati na buduće vodstvo stranke koja dobiva slijedeće izbore(sic)

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. soroš
  #10 soroš 15 svibnja, 2012, 14:07

  Pitanje je tko od ovih na vlasti i opoziciji ne radi za UDBU?

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. zmija
  #11 zmija 15 svibnja, 2012, 10:51

  Karamarko, Boljkovac, Manolić… Sje je to ista gamad.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code