KAZALIŠNA RADIONICA MATICE ISELJENIKA NA OTOKU GALOVAC-ŠKOLJIĆ

KAZALIŠNA RADIONICA MATICE ISELJENIKA NA OTOKU GALOVAC-ŠKOLJIĆ

17. srpnja, 2013.

Preko und Insel Galovac

Hrvatska matica iseljenika i u 2013. godini održava seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske, od 3. – 21. srpnja na  Otoku Galovac, Školjić.

Seminar je zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu; tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja čut ćete mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja možete lako primijeniti. Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Seminar je namijenjen ljubiteljima kazališne umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu izgovora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama. Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja.

Ovim projektom HMI također pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes za kazališnu umjetnost u iseljeništvu i za reprezentativne uzorke naše kazališne umjetnosti. Seminar će, kao i proteklih deset godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao iskusni redatelj, koji iza sebe ima stotinjak režija, ali i kao prokušani pedagog i predavač (predavala je glumu i režiju i na sveučilištu Carrnegie Mellon u SAD), ona će polaznike, predavanjima i pokusima, provesti  kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave.

Seminar će okupiti polaznike iz zemalja u kojima stoljećima žive iseljeni Hrvati i to Italije, Austrije, Kanade, Srbije (Vojvodine), Novoga Zelanda te susjedne Bosne i Hercegovine – u kojoj Hrvati žive kako konstitutivni narod.

Kazalište je teško osmisliti – ali ga nije teško stvoriti, slogan je ovog ljetnog projekta HMI. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code