KASAPOVIĆ I MATIJA SPREMNI NA ODGOVORNOST

KASAPOVIĆ I MATIJA SPREMNI NA ODGOVORNOST

28. listopada, 2012.

 

matijaZbog kaznenog djela pogodovanja u znanstvenom napredovanju

Piše: Mihovil Tomić

Mirjana Kasapović, profesorica na Fakultetu političkih nauka, nije se pojavila na posljednjoj vrlo važnoj sjednici Fakultetskog vijeća koja je održana u drugoj polovici listopada ove godine. Pretpostavlja se da Kasapović nije sudjelovala u radu Fakultetskog vijeća zbog negativnih tekstova o njoj i njezinom suprugu sucu Ivanu Matiji koji su objavljeni na portalima Tjedno i Indeks. Prema tim tekstovima, bračni par je počinio brojna kaznena djela koja će se trebati adekvatno sankcionirati sukladno pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske.

PRODAJA ISPITA

Posljednji slučajevi korupcije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji su dobro medijski popraćeni za potrebe produžavanja mandata glavnog odvjetnika Mladena Bajića, samo su potvrdili kako su zagrebački, ali i  drugi hrvatski fakulteti, inficirani korupcijom. Od upisa na ove visokoškolske ustanove, preko polaganja ispita pa do stjecanja diploma, magisterija i doktorata. Zbog izuzetno visokog stupnja korupcije na fakultetima, Senat Sveučilišta u Zagrebu 24. rujna 2008. godine usvojio je i objavio  dokument: «Stavovi Sveučilišta u Zagrebu povodomoperacije Indeks i prijedlozi za suzbijanje pojave korupcije». Tamo su navedene mjere koje će se provoditi, i to:

–          reagiranje na uočene pojave korupcije na pojedinim sastavnicima,

–          sprečavanje i rano otkrivanje pojave korupcije na Sveučilištu i

–          doprinos Sveučilišta borbi protiv korupcije u čitavom hrvatskom društvu.

U dokumentu se zaključuje kako valja «otklanjati potencijalna žarišta ponajprije akcijom na razini fakulteta, odnosno Sveučilišta, a ako se to pokaže neuspješnim, zatražiti pomoć nadležnih državnih organa.

ZLOUPOTREBA POLOŽAJA

Prodaja ispita za novac, kako je to zorno pokazano hrvatskoj javnosti u nizu istraga i suđenja u okviru operacije DORH-a nazvanoj «Indeks» uključivo i najnoviji slijed u slučaju Medicinskog fakulteta, samo je jedan od oblika kriminalne prakse u akademskoj zajednici. Puno pogubnija i dosad nezahvaćena područja zlouporabe ovlasti i položaja, koja se ogledaju u pogodovanju kod promicanja i profesionalnog napredovanja, do sada nisu tretirana niti sa etičkog stanovišta niti sa kazneno-pravnog aspekta. Štoviše, cijeli problem korupcije u akademskoj zajednici unutar iste te zajednice nastoji se ne aktualizirati te minorizirati svođenjem na etičke okvire, uglavnom u vidu tematiziranja plagiranja.

PRIJEVARE  USTAVNOG SUCA

Povodom otvaranja velike akademske korupcijske afere u koju je umiješana Mirjana Kasapović, profesorica s Fakulteta političkih znanosti, gdje je činjenično ukazano na pitanje pogodovanja u znanstvenom napredovanju kao jednog od oblika kriminalnog postupanja. Takav postupak pogodovanja, prema važećim zakonima, tretira se kao teško kazneno djelo zlouporabe ovlasti i položaja s elementima prijevare. Kako je Mirjana Kasapović ujedno i supruga suca Ustavnog suda Ivana Matije cijeli slučaj postaje još intrigantniji s obzirom na činjenicu da je za suca Matiju javno dokazano da je falsificirao dokumente o svom diplomiranju te je temeljem toga na prijevaran način postao sucem Ustavnog suda.

Kao što se jasno vidi, iako je javnost upoznata posljednjih tjedana o kaznenopravnoj odgovornosti bračnog para Kasapović – Matija, nijedno od odgovornih tijela za pokretanje i provedbu kazneno-pravnog postupka još nije reagiralo. Vlada i njeni ministri, DORH, Sveučilište, Ustavni sud i Sabor RH, nisu se do sada oglasili niti očitovali o slučaju Matija – Kasapović, iako su to bili dužni.

U studenom ove godine, kad Fakultet političkih znanosti slavi 50-tu obljetnicu svog utemeljenja, od strane Uprave ovog fakulteta za pokrovitelja ove svečanosti  pozvan je vjenčani kum bračnog para Kasapović – Matija, predsjednik RH Ivo Josipović. Za usporedbu, za 40-tu godišnjicu FPZ-a pokrovitelj tog događaja bio je predstavnik Sabora, kao osnivača fakulteta, njegov predsjednik Zlatko Tomčić. Treba li u ovoj činjenici tražiti i odgovor za izostanak kaznenog progona bračnog para Kasapović – Matija? Možda bilo mudro odgoditi proslavu obljetnice osnivanja Fakulteta dok se ne razriješe sporna pitanja na relaciji između DORH-a i Sveučilišta. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. gustirna
  #1 gustirna 3 studenoga, 2012, 22:42

  pa zar mislite da drug bajic SLUCAJNO nije udario na pravni,politicki i filozofski.znade vlajo sto bi ga docekalo da je dirnuo u crvene brleoge.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Gost
  #2 Gost 29 listopada, 2012, 08:48

  Studentima FPZ-a ne daju završiti studij, a profesorica Kasapović i njezin suprug do grla u korupciji. Sramota!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code