KARLOVAČKI GRADONAČELNIK NAPISAO KNJIGU “OČE NAŠ”

KARLOVAČKI GRADONAČELNIK NAPISAO KNJIGU “OČE NAŠ”

30. studenoga, 2014.

KARLOVAČKI GRADONAČELNIK NAPISAO KNJIGU OČE NAŠ

Predstavljanje knjige „Oče naš“ karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića i fotografa Zvonimira Gerbera održano je krajem studenoga u sisačkom Velikom Kaptolu. Na desetom jubilarnom predstavljanju ove knjige govorili su zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i autori Damir Jelić i Zvonimir Gerber.

Predstavljanju su nazočili sisački biskup Vlado Košić, kancelar Marko Cvitkušić i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

Govoreći o spletu riječi i fotografije Gerber je istaknuo kako su njegove fotografije pridružene tekstu i nastoje ga nadopuniti, te kako ova knjiga nosi pisanje slikama i slikanje riječima.  „Vizualizirao sam ono što je napisano, ali ne fotografirajući Damirov tekst, nego dajući potpuno novu interpretaciju. Njegov tekst je ‘Oče naš’ i moje slike su ‘Oče naš’ i one zajedno su ta knjiga“, kazao je karlovački fotograf Gerber.

Zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, koji je napisao i predgovor za knjigu, rekao je kako je u njoj Jelić pristao svoje misli podijeliti s drugima, izloživši tako sebe, ali je i dopustio nadogradnju Gerberovim fotografijama, drukčijoj vrsti govora i nehomogenoj tematici, da nadoknadi njegove misli i riječi. „Kako to redovito biva s knjigama koje su nastale u poniznosti i ne sa željom da knjiga zatvori zbilju, kao da pisac ima odgovore na cjelovitost otajstva života, u toj sam knjizi pronašao vrijednost upućivanja na nenapisano,  na ono što ionako nikada ne može biti napisano. Gospodina Jelića neki vide kao pomalo neobičnog autora knjige o molitvi ‘Oče naš’ jer ga je objavljivanje pronašlo u okviru političke službe gradonačelnika, no on je ovu knjigu pisao životom prije te službe“, rekao je biskup Šaško.

U nastavu gradonačelnik Jelić je rekao kako je ideja za pisanje ove knjige došla spontano od pokore koju je dobio, a to je, da kaže molitvu „Oče naš“ svojim riječima, te njegova tada petogodišnjeg sina koji mu je pričao o svom razgovoru s Bogom. „Ideja je sazrijevala i nastajanje knjige trajalo je približno četiri godine. Čovjek promišlja, svi se pitamo tko smo, gdje smo, odakle smo i onda se ponekad u zbunjenosti uhvati da automatski radi neke stvari kao što je molitva. Zbog tog automatizma shvati svoju grešnost, nedorečenost i počne se propitivati“, rekao je Jelić te dodao kako je ova knjiga zamišljena po logici ako si dobio besplatno, onda besplatno podaj i dalje, te kako su se svi koji su radili na njoj odrekli svojih honorara u svrhu pomoći Caritasu župe Presvetog Trojstva u Karlovcu.

(SV) T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. banijac
  #1 banijac 2 prosinca, 2014, 09:53

  Bolje je da piše knjige, u početku bijaše riječ. Nije bauštela najvažnija na svijetu, za nasipe su zadužene Hrvatske vode, trebas napisati studiju ili knjigu o tomu

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. kordunaš
  #2 kordunaš 2 prosinca, 2014, 08:18

  bolje bi mu bilo da se primi lopate i krampa za izgradnju nasipa od poplava

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code