KARIKATURA U DOMOVINSKOM RATU

KARIKATURA U DOMOVINSKOM RATU

28. lipnja, 2014.

 

 

Druženje HDKovacaP6260693 Custom Custom

Od svih udruga karikaturisti imaju najviše svjetskih priznanja

 

Napisao:Janko Bučar

Povodom Dana državnosti, Zbor udruga hrvatskih ratnih veterana i Hrvatsko društvo karikaturista organizirali su u četvrtak 26. lipnja u prostoru ZUHRV, na Trgu bana Jelačića 15/2, izložbu najpoznatijih živućih hrvatskih karikaturista  pod nazivom “Hrvatska karikatura u Domovinskom ratu”.

Predsjednik Udruge veterana i moderator tribine četvrtkom Zvonko Sesar, brigadir hrvatske vojske u uvodom dijelu kazao je svoje viđenje karikature u hrvatskom obrambenom i oslobodilačkom ratu, pa je istakao da je katkad karikatura bila jača od mača, odnosno metka.

Karikaturist Nik Titanik predočio je nazočnima kako nastaje karikatura i koje sve vrste karikatura ima, te koji je smisao karikature. Po njegovu mišljenju karikatura može biti samo slika, crtež bez riječi, s riječima, a najbolje su i najvažnije karikature, koje idu u nastavcima, kao neka serija, kao što je to bio Reisigerov Pero, Voljevicin Grga

ISMIJAVANJE I DUHOVITOST

Karikatrura dolazi od latinske i talijanske riječi caricare, što znači naprtiti, natovariti, pretjerati, izrugati, izobličiti, ismijati

A to znači prikazivanje osoba, događaja ili predmeta u očito iznakaženom obliku sa svrhom ismijavanja, ruganja lažnoj veličini čovjeka koji nije u biti ono što u zbilji predstavlja. Preko karikature čovjek se smije žalosnim ljudskim igrama  i ozbiljnim ljudskim političkim žalostima i ljudskim slabostima. Najbolje su one karikature koje vrednuju i mjere na poseban način ljudske promašaje i zadiru u dubinu ljudskog udesa.

Karikaturistu ne zanima ono što je prošlo u prošlost i memoriju, već ono što je sadašnje u prošlosti i prošlo u sadašnjosti, kao i ono što nije prošlo u snu i javi, kao i ono što je od prošlosti minulo u sadašnjost i ostalo zauvijek zarobljeno i izgubljeno u budućnosti, kolektivnoj memoriji i nedokučivoj, tajnovitoj ljudskoj fantaziji.

Nije sve što se dogodilo prošlo u prošlost i izgubilo se na putu kroz sadašnjost u budućnost. Nema ništa sadašnje u prošlosti, niti buduće u sadašnjosti, a još manje buduće u prošlosti ili sadašnjosti, ali zato nešto od toga ili, bolje rečeno, ono nešto neumrlo zbiljsko, ljudsko i sudbinsko u vremenu u kojem je karikaturist živio i ispričao svoju priču o ljudskoj gluposti i zloj sudbini nekog naroda ili pojedinca. Karikatura koja pogađa srž zbilje pojedinca ili grupe, pa čak i nekog naroda, vladara, moćnika ili prosjaka, dolazi do toga da se  nikakva fantazija ni sanjarija ne može mjeriti s ljudskom zbiljom, koju je karikaturist pokušao predočiti čovjeku svoga vremena i onima koji će doći kasnije, da bi se sve to ovjekovječili u čovjeku, jedinom Božjem stvoru na zemlji, koji se smije i koja ima moć govora i dar razuma.

Dakle, biti aktualan, duhovit, možda malo pretjerati, ponekad i uvrijediti. Na to se svodi njihov posao, a uredno su im na meti političari! To je karikaturist.

ZLATNO DOBA HRVATSKE KARIKATURE

Zlatno doba hrvatske karikature smatra se prva polovica dvadesetoga stoljeća u kojem su ostavili potomstvu svoje karikature  Pjer Križanić, Sergej Mironović, Slavko Vereš, Ivo Režek, Jozo Kljaković, Ivo Tijardović, Emanuel Vidović, a u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća sve do naših dana redaju se imena naših vrsnih karikaturista: Oto Reisinger, Davor Štambuk, Ico Voljevica, Mladen Bašić, Stiv Cinik, Borivoj Dovniković, Svetislav Pinjuh,Nedjeljko Dragićć, Miroslav Gerenčer, Joško Marušić, Ivan Mišković, Darko Pavić Dajka , Milan Lekić, Nikola Listeš, Petar Pismestrović, Nikola Plečko, Srećko Puntarić, Zdenko Puhin, Senaid Serdarević, Rudi Stipkovi, Nik Titanik, Dragutin Kovačević, Ivan Peharnik, Stanko Patekar i drugi.

Hrvatski karikaturisti prenijeli u najdalji zemljin kutak ime naše domovine i od svih registriranih udruga najnagrađivaniji su autori na svjetskim izložbama.

Od zapisa ispod karikatura ili u samoj karikaturi, ostalo mi je u živu sjećanju Matoševa misao ispod jedne karikature na temu Hrvatske i Hrvata:

Hrvatske vidje svakojakih čuda.

A ne nađe štrika za toliko Juda!

DRUŽENJE POSLIJE IZLOŽBE

Poslije otvaranja izložbe, nastavljeno je druženje  karikatirista u Klubu veterana s ljubiteljima karikatura, među kojima je bilo časnika hrvatske vojske, branitelja i njihovih prijatelja, naravno, uz eko prozvode, koje rade braniteljske zadruge: dobra kapljica, kobasica, maslinovo ulje, sir iz mijeha, Marijevi uštipci i Marijetin osmijeh prilikom posluživanja.

Izložba će trajati  do dana zatvaranja i ne samo zbog ove izložbe dobro je požuriti i družiti s braniteljima.T

 

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code