KARAMARKO, BULJEVIĆ, LONČARIĆ, PRODALI GOTOVINU

KARAMARKO, BULJEVIĆ, LONČARIĆ, PRODALI GOTOVINU

28. studenoga, 2012.

 

Karamarko-nitko-nije-nedodirljiv ca large-1
U izdajničkoj akciji sudjelovao i Bajić 

Piše: Darko Petričić

Nacionalna euforija nakon povratka  generala Gotovine u Hrvatsku i oslobađajuća presuda haaškog suda potpuno je zasjenila i potisnula u drugi plan grupu koja je omogućila «identificiranju, lociranje, uhidbu  i deportiraje» generala u nizozemski zatvor. Materijalnu korist od hapšenja generala ostvarile su najmanje četiri osobe iz policijsko-obavještajnih krugova, a nagrada za deportaciju nije bila nimalo simbolična. Radilo se o novčanoj nagradi koju je u kolovozu 2003. raspisala američka administracija u iznosu od 5 milijuna dolara i 350.000 kuna koje je obećala hrvatska Vlada za svaku informaciju koja će dovesti vlasti do generala Gotovine. Informaciju o podjeli novaca sa tjeralice dobio sam od osobe koja je također pomogla lociranju generala, ali nije bila član umrežene skupine obavještajaca, pa je umjesto nagrade dobila brojne probleme i sudske postupke.

NAGRADA 5 MILIJUNA DOLARA

Novčana nagrada od strane Vlade Republike Hrvatske za “uspješno” uhićenje Gotovine, isplaćena je Tomislavu Karamarku, tadašnjem šefu tajne hrvatske službe, njegovom zamjeniku Buljeviću, bivšem ravnatelju obavještajne zajednice Damiru Lončariću i njegovom zamjeniku Saši Perkoviću, koji su dobili obavijest i informaciju o lažnim dokumentima koje je Gotovina koristio na ime Kristian Horvat. Tu informaciju hrvatski obavještajci su preko glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koordinatora zaduženog za suradnju s haškim sudom, proslijedili Haagu i cijeloj međunarodnoj zajednici. Kako bi se konstruirala kronologija koja će dovesti do uspješne podjele novca između ove četvorice, u policiji krivotvore i antidatiraju datum iskaza glavnog informatora. Vrijedi podsjetiti da je u to vrijeme Vulama Markvić, supruga Gojka Markovića, tada bila glasnogovornica PUZ-a i na pritisak i zahtjev Carle del Ponte je smijenjena, jer je inače sestra jednog od odvjetnika Gotovine – Marina Ivanovića. I samom Gojku Markoviću karijera je visila na niti i bio je pred smjenom, pa je stoga i bio prisiljen krivotvoriti  službenu bilješku o razgovoru s glavnim informatorom. Temeljem te krivotvorene policijske bilješke i službene bilješke koju je krivotvorio glavni državni odvjetnik Mladen Bajić podnesena je krivična prijava protiv glavnog informatora te su pokrenute istražne radnje. Nakon nezakonitog  uhićenja Franje Katavića, Državno odvjetništvo radi po provjerenom modelu. S pritvorenim Katavićem sklapa se nagodba kako bi priznao izvršenje kaznenog djela – krivotvorenje dokumenata i kako bi se pažnja javnosti usmjerila u sasvim drugom pravcu.

DOKAZI O ISPLATI NAGRADE

Pravni savjetnik u uredu tadašnjeg predsjednika Republike Stjepana Mesića, je na informatorovo traženje provjerio i osobno potvrdio da je bio u Vladi i da mu je od povjerljive osobe omogućen uvid u rješenje Vlade RH temeljem kojeg je isplaćena novčana nagrada. To je učinjeno po osobnoj zapovjedi Ive Sanadera. Dokumenti su bili pohranjeni u sefu, tako da bi oni i sada morali postojati u arhivi kabineta Vlade, a sve navedene osobe su bile na popisu, uz još neke druge pojednice.

Cijela akcija oko krivotvorenja putovnice za Antu Gotovinu pokrenuta je od strane od strane Ive Sanadera, Mladena Bajića i Damira Lončarića, kako bi tada prevarili i podvalili međunarodnoj zajednici da navodno prate i progone pomagače Ante Gotovine, što je bila notorna farsa. Pravi pomagači su se redovno, gotovo svakodnevno, družili s generalom.

Za potrebe predaje generala Gotovine, dogovoren je put na Mallorcu u Španjolsku. To je organizirano od strane Vlade, uz posredovanje Bajića i Karamarka, a direktnu akciju je proveo Buljević i Vrdoljak, Karamarkovi pobočnici. Za potrebe putovanja je Gotovini izrađena diplomatska putovnica na ime pokojnog Stjepana Seničića, čija kćer je tada radila u tajnoj službi, kod Karamarka. Tu putovnicu je Gotovina imao kod sebe kada je uhićen.

S obzirom da je cijela međunarodna javnost znala da Gotovina koristi krivotvorene dokumente na ime Kristian Horvat, Karamarko je u dogovoru sa Sanaderom i Bajićem, organizirao preko Jakoba Bukvića i Milijana Brkića izradu nove krivotvorene putovnice. Inače, Jakob Bukvić se sumnjići i za izradu 900 hrvatskih putovnica koje su navodno završile u konzulatu u Mostaru.

Gotovina je, dakle, namamljen na Tenerife kako bi tamo preuzeo novac koji je kao prikupljen za njega od australskih Hrvata. U tim dogovorima sudjeluje Josip Brkić, brat Milijana Brkića, koji koristi Jozu Grgića – Jablana, kao mamac koji bi Gotovini trebao predati novac kao pomoć u bijegu u iznosu od 12.000 eura. Osobe koje sudjeluju u hapšenju Gotovine su zapravo kolege iz obavještajnih službi iz 90-tih i ranijih godina. Kada je dogovoren sastanak, o lokaciji i vremenu primopredaje novca se obavještava Karamarko, a tada slijedi akcija koja je više – manje poznata hrvatskoj javnosti. U trenutku hapšenja, Gotovina kod sebe ima 12.000 obećanih eura i putovnicu na ime Stjepan Seničić. Posebno je indikativno što su apoeni 12.000 eura pronađeni kod Gotovine odgovarali po nominalama i serijskim brojevima novčanica koje su isplaćene prilikom plaćanja otkupnine za otmicu maloljetnog Zagorčeva sina!

Nakon hapšenja i deportacije moglo se pristupiti podjeli navedene nagrade. T

14 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Revox Studer
  #1 Revox Studer 9 prosinca, 2012, 01:10

  Činjenica je da je Mesić 2000. godine dobio u ruke kompletnu predsjedničku arhivu, uključujući i brijunski transkript. Činjenica je da su 26. lipnja 2003. godine Slobodan Milošević i Branislav Tapušković koristili brijunski transkript u protuispitivanju Petera Galbraitha. Činjenica je da je Vlada RH tek 1. veljače 2005. godine deklasificirala brijunski transkript i odobrila njegovu uporabu pred haškim sudom. Činjenica je da po člancima 2. i 3. Ustavnog zakona o suradnji sa sudom samo Vlada ima te ovlasti.
  Prema tome, kad se zbroje sve ove neoborive činjenice, dolazi se do zaključka da je iz Mesićeva ureda transkript izašao protuzakonito, i da su ga prije dobile obrana Miloševića i srbijanska Vlada nego Vlada RH.
  Činjenica je da je general Gotovina rekao da podržava insitucije RH.
  I baš zato bi institucije RH trebale ovo istražiti i podignuti kaznenu prijavu protiv Mesića zbog kršenja čuvanja državne tajne i zbog povrede Ustavnog zakona o suradnji RH s haškim sudom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Tin
  #2 Tin 8 prosinca, 2012, 18:35

  Dajem sto milijuna doalra za uhićenje svih kojni su sudjelovali ili sudjeluju u proginu hrvatskih branitelja slobofe i demokracije a istovremeno štite najveće zločince u povijesti čovječanstva od 1945. do 1990. gdoine.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Purger
  #3 Purger 5 prosinca, 2012, 07:08

  Kurvini sinovi, eto što su. Lovili su Gotovinu kao svojedobno Turci hajduka, pa kad su ga otkrili podijelili lovu. Dabogda taj novac trošili u lijekovima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. autor
  #4 autor 2 prosinca, 2012, 15:30

  [quote name=”gustirna”]petricicu,
  da li ti je partija narucila ovaj clanak.najvjerovatnije buduci u tekstu (osim usput mesic) ne spominjes niti jednog jugokomunjaru.jako si proziran.navrati na solarij na iblerovom.mozda ti dok budes cekao red posude zapisnik sa sastanka partije sa mi6.[/quote]

  Vidio sam taj zapisnik. U njemu nema ništa značajno za objavu, ali ću provjeriti za svaki slučaj još jednom.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. gustirna
  #5 gustirna 30 studenoga, 2012, 21:28

  petricicu,
  da li ti je partija narucila ovaj clanak.najvjerovatnije buduci u tekstu (osim usput mesic) ne spominjes niti jednog jugokomunjaru.jako si proziran.navrati na solarij na iblerovom.mozda ti dok budes cekao red posude zapisnik sa sastanka partije sa mi6.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. snaga
  #6 snaga 30 studenoga, 2012, 11:26

  okrenimo se budučnosti
  oprostite jedni drugima
  novcem nahranite gladne, napojite žedne, obucite gole…..
  ljubav je put

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. jebigaboy
  #7 jebigaboy 30 studenoga, 2012, 02:04

  Uhicen pa onda uhapsen ,,,,,pa opet uhicen i uhapsen= kakav je to k””v jezik ?

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. fusgenger
  #8 fusgenger 29 studenoga, 2012, 16:51

  Kurtoni, vodoinstalateri, šverceri benzina, ratni profiteri, …vaš junak Gotovina uskoro će pokazati svoje pravo lice. mKriminalac uvjek ostaje kriminalac!

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. party
  #9 party 29 studenoga, 2012, 08:54

  Cini se da Jezic nece biti jedini koji ce lovu morati vratiti u proracun RH.Koja je razlika?

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. ???????
  #10 ??????? 29 studenoga, 2012, 08:21

  Sve redom ku*vini sinovi. Neka Gotovina zna tko mu je sredio put za Haag. Obični klo*ari.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code