Kako se u BiH gleda na ishod izbora u Hrvatskoj: Zaokret biračke svijesti donosi pravedniju vlast

Kako se u BiH gleda na ishod izbora u Hrvatskoj: Zaokret biračke svijesti donosi pravedniju vlast

6. prosinca, 2011.

sehic
Bez obzira na načelno drukčiji odnos Kukuriku koalicije prema BiH, nije realno očekivati bitniju promjenu politike naših zapadnih susjeda prema BiH, smatra Šaćir Filandra, dekan fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

– Hrvatska politika prema BiH stagnira od vremena Franje Tuđmana, a evidentno je da je BiH posljednjih desetak godina izvan domena hrvatske politike, koja se bavi svojim unutrašnjim problemima i evropskim integracijama – smatra Filandra.

Slična situacija

Ubjedljiva pobjeda Kukuriku koalicije i potpuni zaokret biračke svijesti u Hrvatskoj sigurno će donijeti pravedniju vlast, uz mnogo manje korupcije i slučajeva premijera Ive Sanadera, a, nažalost, slična situacija u BiH teško će se uskoro dogoditi i u BiH, smatra Filandra.

Za razliku od njega, Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i bivši predsjednik Centralne izborne komisije BiH, smatra da će pobjeda Kukuriku koalicije umnogome promijeniti odnos hrvatske politike prema BiH.

Izjava Zorana Milanovića da će Hrvate u BiH posmatrati kao konstitutivni narod, a ne kao svoju dijasporu, vrlo je bitna i jedna od prvih promjena nabolje, zaključuje Šehić.

– Odnos Zagreba prema Sarajevu sigurno će biti na boljem nivou, a to očekujem i na ostalim nivoima vlasti. Sa psihološkog aspekta vjerujem da kod građana BiH promjena vlasti u Hrvatskoj izaziva optimizam i nadu da će se i kod nas nešto slično početi dešavati – kaže Šehić.

Promjenu vlasti na izborima u Sloveniji i pobjedu Zorana Jankovića, Šehić je, također, okarakterizirao kao pozitivan pomak.

Apsolutna vlast

Uvjerljiva pobjeda Kukuriku koalicije pokazuje spremnost hrvatskog biračkog tijela na drastične promjene, mišljenja je Boris Pavelić, novinar riječkog “Novog lista”.

– Sve ono što je potrebno kako bi se ubrzao evropski napredak Hrvatske sada će se moći obavljati brzo i bez smetnji, jer Kukuriku koalicija ima apsolutnu vlast – kazao je Pavelić.

Latal: Manja potpora HDZ-u

Analitičar međunarodne krizne grupe Srećko Latal smatra da će biti pomaka u odnosima BiH i Hrvatske.

– Očekujem da HDZ i HDZ 1990 neće uživati potporu nove Vlade Hrvatske kao prije, iako je ona sve manja već godinama – kaže Latal.    

SBB: Birači pokazali da žele promjene i menadžersku vlast

Izbori u Hrvatskoj i naročito u Sloveniji pokazali su da birači u regionu žele radikalne pozitivne promjene i menadžersku vlast koja je u stanju da se nosi s ekonomskim izazovima, saopćeno je jučer iz Pres-centra Saveza za bolju budućnost BiH.

– SBB BiH čestita gospodinu Milanoviću i gospodinu Jankoviću, posebno iz razloga što su i dominantno bošnjački glasači u oktobru prošle godine dali podršku promjenama u BiH, a što je obesmišljeno odlukom izbornog pobjednika da koalira sa strankom gubitnikom izbora, koja je 20 godina bila u vlasti – navodi se u saopćenju.

Izborni rezultat u Hrvatskoj i Sloveniji snažan je podstrek za SBB BiH da i dalje insistira na ekonomskom razvoju i odgovornijem suočavanju sa krizom u BiH i regionu.

Izvor:dnevniavaz.ba

2 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code