KAKO JE ČAČIĆ PREVARIO ŽIDOVE I OSTAO ŽIV

KAKO JE ČAČIĆ PREVARIO ŽIDOVE I OSTAO ŽIV

28. studenoga, 2011.

 

Radimir
Do prvih milijuna Radomir Čačić je došao u Izraelu

Piše: Drako Petričić

Svoje prve milijune Radimir Čačić, član Kukuriku koalicije, bivši ministar za javne radove obnovu i graditeljstvo i mogući novi član u novoj vladi, «zaradio» je u Izraelu na poslovima izgradnje stanova koje nikada nije sagradio ni završio. Projekt koji je trebao biti najveći posao Čačićeve tvrtke Coninga, pretvorio se tako u njegov najveći poslovni debakl, ali o njemu hrvatska javnost do pred nekoliko mjeseci nije znala nikakve detalje. Pitanje je li o Čačićevom poslovnom neuspjehu znao išta i Ivica Račan u čijoj je Vladi Čačić svojevremeno sjedio, ili je zbog održavanja nestabilne koalicije preko svega šutke prelazio, gutajući uvrede zbog njegovog nesposobnog ministra?

Čačić se na posao u Izraelu odlučio zbog nestabilne političke situacije u Hrvatskoj. Bilo je to vrijeme neposredno red rat kada su građevinske tvrtke redom zapadale u poteškoće zbog nedostatka posla. Istovremeno, građevinarstvo je cvjetalo u Izraelu, gdje je većina izraelskih tvrtki bila uključena u velike projekte, a vlada, na čelu s Arielom Sharonom, je otvarala novi program – masovnu izgradnju stambenih objekata za židovske povratnike iz inozemstva kapaciteta 50.000 stanova. Sukladno tom projektu, Čačić se javio na natječaj za izgradnju 1.294 stambene jedinice u mjestu Askelon udaljenom šezdesetak kilometara od Tel Aviva, te je ubrzo potpisao ugovor s građevinskom kompanijom Ben Yaktar Gat koja je u to vrijeme bila jedna od četiri najveće tvrtke u ovoj branši u Izraelu. Ben Yaktar Gat imao je ekskluzivni ugovor s izraelskom vladom o izgradnji stanova, gdje se Čačićev Coning uključio kao izvođač. Vrijednost ugovora, iznosila je oko 46 milijuna dolara, dok je naknada Coningu trebala biti 19,5 milijuna dolara, pri čemu je Čačić, prema analizama građevinskih stručnjaka u samom startu potpisao štetan ugovor u iznosu od 11,4 milijuna dolara. Da su procjene bile točne ubrzo se potvrdilo jer je Coning na tom poslu izgubio nešto preko 10 milijuna dolara.

Detalji o ovom poslovnom debaklu opisani su u knjizi: Uspon Radimira Čačića, autora Krešimira Kovača iz Varaždina, koji je uspio vrlo uspješno demaskirati „poslovni uspjeh“ bivšeg ministra. Zbog ove poslovno-financijske afere Čačić u  Izraelu postaje nepoželjna osoba, ali s prigrabljenim novcima iz projekta koji nije realizirao, Čačić u Hrvatskoj postaje «ugledni» investitor i preuzimač.

Ugovor o gradnji stanova između Ben Yaktar Gat Engeeniering i Construction Co. Ltd. kao investitora, DP Coninga kao invođača i tvrtke Micro Communication Handels CMBH Co. Ltd. kao garanta, potpisan je 27. lipnja 1991. godine. Tim potpisom Čačić je u startu zaradio gubitak od preko 10 milijuna dolara.

 

DETALJI IZ UGOVORA

 

Prema potpisanom ugovoru Ben Yaktar Gat obavezao se platiti 90 posto iznosa svake dovršene faze koja je potvrđena od rukovoditelja gradilišta, dok se preostalih 10 posto trebao isplatiti u razdoblju do 14 mjeseci. Za svaki objekt koji ne bi bio isporučen na vrijeme taj iznos bi se oduzimao i odbijao pa Coning ne bi imao pravo na to plaćanje. Radovi su trebali biti završeni u roku od 16 mjeseci, što je bio vrlo kratak i teško ostvariv rok.

Coning se obavezao Ben Yakar Gatu izdati garanciju za izvođenje radova u iznosu od 2,2 milijuna dolara u obliku stand by kreditnog pisma, a osim toga založena je i oprema izvođača radova koja je dovedena u Izrael čija vrijednost nije smijela biti manja od 4 milijuna dolara. Čačić je tom prilikom založio opremu podizvođača radova – tvrke GK Zagorje iz Varaždina.

Ben Yakar Gat se ovim ugovorom obavezao predati Coningu bankovnu garanciju na 2,2 milijuna dolara kako bi se osiguralo plaćanje svakog računa kojeg ova izraelska tvrtka ne bi platila na osnovi ugovora. Ben Yakar Gat se obavezao ishoditi radne dozvole za sve Coningove radnike, a troškove dopreme, boravka, hrane i smještaja snosio je Coning. Ovim ugovorom Izraelci su se obavezali odmah isplatiti Coningu 3,5 milijuna dolara. Izraelska tvrtka ugovorom se ogradila prema bilo kakvim plaćanjima podizvođačima. To je bila obaveza Coninga.

 

KRAJ PRIJE POČETKA

 

Samo dva mjeseca nakon početka radova u Izraelu uslijedio je štrajk radnika na gradilištu. Razlozi su bili u neplaćanju izvođača i dobavljača od strane Coninga, iako je izraelski partner ispunjavao svoje financijske obaveze. Štrajkovi su uslijedili i u studenom 1991. godine kao i početkom sljedeće godine. Konačno, u kolovozu radnici na gradilištu prestaju dobivati plaću, a uskoro slijede i obustave u isporukama materijala i opreme i prestaju svi radovi na gradilištu. U ovakvoj situaciji, Coning šalje avion po radnike u Izrael, koji se vraćaju u Hrvatsku siromašniji nego što su otišli. Istovremeno pokreće se postupak likvidacije DP Coninga u Izraelu. Zbog prekida radova, plijeni se oprema GK Zagorje koju je tvrtka dala kao garanciju, što izaziva velike probleme u toj tvrtki koja završava u stečaju, a protiv Coninga se pokreću sudski postupci, iz kojih se Čačić vješto izvlači. Kako bi izbjegao plaćanje svojih obaveza Čačić počinje seriju osnivanja novih tvrki (Coning alfa, Coning beta, Coning gama, delta…) čime se pravno komplicira odgovornost Čačičevih poduzeća.

Pretpostavlja se da je Čačić novac kojeg je dobio u Izraelu, umjesto da plati dobavljače, iskoristio kako bi se uključio u hrvatsku pretvorbu koja je bila u toku, gdje je kupovao turistička poduzeća i hotele, a koristio ga je i za privatizaciju Coninga i druge investicije. Smatra se kako je posao u Izraelu dobio zahvaljujući svojem porijeklu, jer mu je majka Židovka, što kod ovakvih velikih projekata nije beznačajno. Godine 2000. Čačić postaje ministar u Račanovoj vladi, pa Izraelci rade pojačani pritisak na Čačića kako bi izvršio svoje preuzete obaveze, pri čemu mu se prijeti da ne smije napustiti zemlju jer će biti uhvaćen. Izraelci čak šalju emisare u Hrvatsku kako bi urazumili „nestašnog“ ministra. Pored izraelskih tužbi i GK Zagorje tuži 1994. godine Coning zbog isplate 10,7 milijuna dolara štete, a kotarski sud u Beershevi već sljedeće godine donosi presudu protiv DP Coninga.

Bez obzira na seriju sudskih, privatnih i političkih prtisaka Čačić vješto izbjegava plaćanje svojih obaveza koristeći sve moguće sudske i pravne smicalice, a Izraelci ga prestaju goniti. Pretpostavlja se da je Čačić svoj mir kupio poklanjajući i ustupajući izraelcima državno zemljište i omogućavajući im realizaciju njihovih projekata u Hrvatskoj kako bi kompenzirao svoje obaveze prema njima. Jednostavno je iskoristio svoje vrijeme na vlasti dok je bio ministar javnih radova obnove i graditeljstva. Iskustva za to ministarsko mjesto nije mu nedostajalao. T

22 komentara

Uskoči u raspravu
 1. tps
  #1 tps 16 prosinca, 2011, 08:03

  Iz više izvora u vrhu SDP-a ističu da im smeta klijentelizam i pohlepa HNS-a. Nadaju se da je bahatosti njihovog najvećeg partnera uzrok želja da ugrabe što više pozicija,piše današnji Večernji list.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Billy The Kid
  #2 Billy The Kid 15 prosinca, 2011, 09:00

  HNS-ov “revolveraš” sve veći uteg nove Vlade – Radimir Čačić nervozan jer nije postao premijer?! (N.list,15.12.2011.)

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. matgra
  #3 matgra 13 prosinca, 2011, 22:13

  Svatko tko pozna Čačića nije iznenađen njegovim potezima i vraćanju starim navikama. Poznato je, naime, da njemu vlast služi isključivo zbog slasti te zbog izvlačenja koristi za vlastite tvrtke. Nije tajna da je njegovo zlatno doba bila vladavina Račanove koalicije, kada su tvrtke koje se povezuju s njim najviše profitirale. U Saboru sam, osim toga, upozoravao i na činjenicu da je Čačić tri dana prije izbora 2003. godine, kao predsjednik NO-a HAC-a, Bechtelu isplatio 20 milijuna dolara na ime premije zato što su, navodno, posao završili prije roka. O tome je u to vrijeme obaviješten Ivo Sanader te Mladen Bajić, no do danas taj slučaj nije istražen – napominje dr. Letica, koji se slaže s kritikama onih koji primjećuju da moralni kriteriji Kukuriku koaliciji nisu najvažniji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Pipistrel
  #4 Pipistrel 6 prosinca, 2011, 18:03

  Trocadero, Čačić je prve milijune još zaradio u komunizmu, koji ga je također proganjao. Inače što se tiče Dubrovnika i Zadra, tu je situacija vrlo čista: Coning je dobio te poslove, ali država je poništila privatizaciju pod izgovorom da je Coning bio precijenjen (ne podcijenjen), pa su dioničari onda zatražili povrat novca, država postala vlasnik, a svi zaposlenici su izašli iz tog Coninga i registrirali potpuno novu firmu. Dakle, odgovorna je država kao vlasnik Coninga koja nije imenovala sposobnu upravu da dovrši započete poslove.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Pipistrel
  #5 Pipistrel 6 prosinca, 2011, 18:00

  Pipiguz, rapitaj se tko je i kad objavio tu knjigu i tko stoji iza nje

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. trocadero
  #6 trocadero 6 prosinca, 2011, 14:27

  Tvrdnja iz uvodne rečenice u članku nije točna jer je čačić prve milijune zaradio pljačkajući po Dubrovniku i Zadru po istoj špranci opisanoj gore. Dom umirovljenika u Dubrovniku i Tehnički školski centar u Zadru imali su zatvorenu financijsku konstrukciju, Čačić je dobio nove, digao temelje i zidove, ostatak novca opljačkao, a ti goli zidovi su stajali tako 20 godina kao spomenik Čačićeve “uspješnosti”.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Pipiguz
  #7 Pipiguz 6 prosinca, 2011, 12:55

  i zlato je žuto, osim toga čovjek se poziva na knjigu. Zar nisi shvatio tekst Superhiku. Branitelju lopovskih tajkuna.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Pipistrel
  #8 Pipistrel 3 prosinca, 2011, 17:48

  Opet primejr žutog novinarstva gdje su činjenice istrgnute iz konteksta i na tome zasnovana cijela iskrivljena priča koja ima svoj cilj. Zašto se nitko nije raspitao kako su izglađeni odnosi između Čačića i Izraela? Zašto se nagađa o ustupcima a ne spominje međunaorsnu arbitražu koja je presudila u Čačićevu korist? I da ne nabrajam dalje, mogao bih do jutra tako analizirati ovaj tekst

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. gustirna
  #9 gustirna 2 prosinca, 2011, 22:17

  u kuloarima se vec prica kako je i sa madjarima napravio sporazum.vi meni oprostite gazenje a ja cu vama inu.zato se i odluka madjarskog suda protegla ‘prema potrebi’.ne zaboravimo da je i madjarska naslijedila komunisticko pravosudje.manje nego mi ali ipak.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. veseljko
  #10 veseljko 29 studenoga, 2011, 23:12

  SDP je itekako svjestan. svoj svoga poznaje.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Suzana
  #11 Suzana 29 studenoga, 2011, 08:03

  Suspregnite suze – Čačić je siroti, mali bogataš.Radimir Čačić nemalo je iznenadio javnost kad je na sudu u Mađarskoj izjavio kako ima plaću ‘nešto manju od tisuću eura’.Čačićeva neto plaća iznosi tek 5.127 kuna i dotira mu je stranka svakog mjeseca.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. skiper
  #12 skiper 29 studenoga, 2011, 07:04

  Mediji su zabilježili kako su proljeće 2007. godine suvlasnik Magme Goranko Fižulić i njegovi prijatelji Radimir Čačić, Zlatko Mateša, Roland Žuvanić i Damir Kuštrak dočekali krstareći Karibima na luksuznoj Fižulićevoj jahti. U tipičnoj hrvatskoj tajkunskoj priči iz toga sjaja propali Fižulić uplovio je u bijedu u kojoj u Magmi radnicima daje platne liste, ali svota ispisanih na tim listama još od srpnja na tekućim računima radnika – nema.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Komižanin
  #13 Komižanin 28 studenoga, 2011, 19:53

  Na novinarsko pitanje kako komentira izjavu Radimira Čačića s jučerašnjeg skupa na splitskoj Rivi po kojoj su Jurčić i Lesar ‘petljanci koji neće biti u stanju odlučivati’, Jurčić je odgovorio da je Čačić javna osoba te da ljudi manje-više znaju što je radio i kako se ponašao u poslu, životu i u politici.’Komentar i nije potreban. To samo znači da smo ušli u zadnji tjedan kampanje, da je vjerojatno po anketama njihov rezultat ugrožen. To je sad pokušaj očajnika da u nekim izbornim jednicima spase mandat kojima im se uzima. To je gramzljivost i pohlepa za političkom funkcijom koju im mi ugrožavamo’, dodao je Jurčić.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. ogledalo
  #14 ogledalo 28 studenoga, 2011, 15:09

  IZBORIJADA Jelene Lovrić : Milanović i Čačić su u raskoraku. Šef SDP-a pokazao je političku mudrost, a kolega iz HNS-a bahatost.Kukuriku blok želi jak mandat, da ne bi morali trgovati s malim, obično ucjenjivački raspoloženim strankama i da bi mogli uraditi sve što je potrebno.Čačićeva slijepa megalomanija predstavlja težak udarac Milanovićevom pozivu na suradnju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. dioničko društvo
  #15 dioničko društvo 28 studenoga, 2011, 14:27

  HNS-u je za kukuriku kampanju donirala jedino tvrtka Orbico Branka Roglića sa skromnih 20.000 kuna, no zato je od fizičkih osoba primio 285.500 kuna i to redom su im donirali čelnici stranke.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. slaba karika
  #16 slaba karika 28 studenoga, 2011, 14:04

  Nadam se da je SDP svjestan tko mu sjedi u “koaliciji” i što se sve valja iza brda.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code