KAD OTAC ČETVERO DJECE DA OTKAZ

KAD OTAC ČETVERO DJECE DA OTKAZ

7. ožujka, 2013.

 

91b1dca2c82bec91b977ba70045b7862

Prava istina o tragediji u Rakovici

Piše: Mihovil Tomić

Nezapamćena drama  s tragičnim završetkom događala se u utorak 5. ožujka u Rakovici, mjestu nadomak Plitvičkih Jezera. Pave Špoljarić (36) sukobio se sa starijim bratom Igorom (40) oko 13.30 h, iz dosada nepoznatog razloga i naoko bezazlena svađa pretvorila se u pravu dramu. Iako su gotovo svi mediji izvještavali kako se radi o talačkoj krizi i da je Pave nakon što je Igor pobjegao iz kuće, uzeo sestru Nadu za taoca, istina je potpuno drugačija. Naime, susjedi su, nakon što je svađa eskalirala, pozvali policiju, koja je već u 13.40 h došla na mjesto događaja. Tada Pave nasumce i najvjerojatnije iz puške, ispaljuje nekoliko hitaca u pravcu policajaca iz PP Slunj i nastaje osmosatna drama kakvu mještani Rakovice ne pamte. Naime sve se događalo dok otac nesretne obitelji Stipe nije bio kod kuće, a bolesna majka Jelka ležala u prizemlju visoke prizemnice u kojoj je stanovala 10-člana obitelj Špoljarić.

BRAT IGOR BIO ČUVAR NA PLITVICAMA

Treba navesti da je Igor oženjen i da ima četvero djece, a radio je dugo vremena kao čuvar u Nacionalnom parku Plitvička Jezera. Pave je sa ocem, majkom i bolesnom sestrom živio u prizemlju kuće, a Igor sa ženom Alenkom i četvero djece u potkrovlju. Da bi pojasnili cijelu priču treba reći da su  u obitelji Špoljarić gotovo svi imali određenih zdravstvenih problema. Otac i djed Stipe je vrijedan čovjek koji je radio u Libiji i Iraku, ali je bio sklon alkoholu pa se, iako policija tvrdi da tu obitelj nema u svojoj kaznenoj evidenciji, često sukobljavao sa starijim sinom Igorom, pogotovo nakon što je Igor nenadano dao otkaz na Plitvicama i ostavio obitelj bez stalnih prihoda budući da ni njegova supruga nije imala stalni posao. Iako načelnik Općine Rakovica Franjo Franjković tvrdi da Špoljarići nisu imali financijskih problema i da su živjeli mirno mještani Rakovice, a posebice susjedi tvrde da to baš i nije točno. Stvari  su u toj mnogobrojnoj obitelji ipak krenule nabolje kada se Igorova supruga Alenka zaposlila u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Rakovici. Igor je povremeno radio na sezonskim poslovima, a sada već pokojni Pave, sestra Nada i njihova majka Jelka su imali osobne invalidnine, budući da su svi bili psihički bolesnici. Pave i sestra mu Nada su rođeni s blagom psihičkom retardacijom, ali je Pave ipak završio školu za učenike s posebnim potrebama i pokazivao zanimanje za mnoge stvari, pogotovo glazbu. S ocem je Pave znao i raditi u Rakovici, cijepati drva, kositi travu i tako zaraditi poneku prijeko potrebnu kunu. Mještani ga pamte kao mladića duge brade, koji se često znao voziti na biciklu i otići u mjesnu trgovinu po pivo za oca. Bio je to miran dečko, kažu, volio je pročitati novine u toj istoj trgovini, no prijatelja zbog svoga zdravstvenoga stanja nije imao. Što ga je jučer navelo da uzme pušku i pištolj za koje se, usput, ne zna čiji su, zatvori se sa bolesnom sestrom u prizemlje kuće i puca u pravcu policije i na kraju presudi sebi, teško će se ikada doznati.

PREGOVORI NISU USPJELI

Da se vratimo na slijed tragičnih događaja. Nakon što pokojni Pave ispaljuje nekoliko hitaca iz  puške u pravcu slunjske policije, i zatvara se u prizemlje kuće zajedno sa sestrom Nadom, pozvani su specijalci iz Lučkog i policija blokira cijelo područje oko kuće Špoljarićevih. Pozvan je i policijski pregovarač za krizne situacije koji sa zabarikadiranim Pavom pokušava komunicirati megafonom jer u kući nema telefona. Pavu, koji ima pištolj kojim će kasnije sam sebi presuditi, na mirno rješenje nastale situacije, pokušavaju nagovoriti obitelj i pregovarač, no bez uspjeha. U međuvremenu, gotovo svi mještani Rakovice, okupili su se na mjestu policijske blokade, nekoliko metara od Državne ceste broj 1 koja prolazi kroz Rakovicu i sa zebnjom očekuje rasplet nemile situacije. Nakon osam sati neuspjelih pregovora pripadnici Specijalne policije iz Lučkog upadaju oko 21.30 h u kuću, gdje zatiču beživotno tijelo nesretnog Pave. Sestru mu Nadu hitna pomoć odvozi  i zbrinjava ju.

Tako završava još jedna tragična priča, a mještani Rakovice se pitaju otkuda oružje u kući gdje nekoliko članova ima ozbiljnih psihičkih tegoba. Načelnik PP Slunj Nenad Katić je službeno izvijestio da, budući da je nepobitno utvrđeno samoubojstvo Pave Špoljarića, neće biti pokrenuta istraga. Koliko smo uspjeli saznati nesretni Pave iza sebe nije ostavio nikakvo oproštajno pismo i što ga se navelo na ovaj tragičan čin možemo samo nagađati. Pogreb Pave Špoljarića bio je u četvrtak 7.ožujka na groblju u Rakovici.  T

9 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code