JURICA PAVIČIĆ I HOTEL JUGOSLAVIJA

JURICA PAVIČIĆ I HOTEL JUGOSLAVIJA

10. studenoga, 2012.

 

Franco Vaccari

Pregled kulturnih događaja u Beču

Piše: Ivana Ćosić

Tema ovogodišnje tradicionalne bečke manifestacije pod nazivom “Književnost u jesen” (Literatur im Herbst), koja se u organizaciji bečke kulturne udruge “Alte Schmiede” ove godine održati od 9. do 11. listopada u prostorijama same udruge te u bečkom kazalištu Odeon, je književnost Sredozemlja. Osamnaest autora i autorica iz dvanaest sredozemnih zemalja će u okviru ovogodišnjeg programa od motom “Mare Nostrum?” bečkoj publici predstaviti svoj rad.

Hrvatsku će pri tom zastupati čak troje književnika, Andriana Škunca, Gordana Benić i Jurica Pavičić.

Neki od autora koji će u okviru bečke manifestacije predstaviti publici su i Zeruya Shalev i Eyal Megged (Izrael), Abbas Beydoun i Joumana Haddad (Libanon), Ibrahim Abd al-Magid (Egipat), Mathias Énard (Francuska), Aslı Erdoğan (Turska) te mnogi drugi.

Pored književnih večeri manifestacija obuhvaća i različite radionice, filmske projekcije te izložbu fotografija.

FESTIVAL VOKALNIH UMJETNIKA

Glavni će austrijski grad i ove godine u razdoblju od 9. studenog do 9. prosinca po jubilarni petnaesti  puta za redom postati domaćin festivalu vokalnih umjetnika pod nazivom “Voice Mania”.

Na najvećem austrijskom a capella festivalu će nastupiti ukupno 36 a capella skupina i solista iz 16 zemalja – Španjolske, Italije, Argentine, Amerike, Švedske, Meksika, Nizozemske, Finske, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Brazila, Rumunjske, Austrije, Kanade i Madagaskara.

VIENNA JAZZ FLOOR 2012.

Od 1. do 30. studenog 2012. bečki klubovi Blue Tomato, Davis, Jazzland, Miles Smiles, Reigen, Sargfabrik, Tunnel, Zum lustigen Radfahrer te Zwe će i ove godine po 14. puta za redom ugostiti glazbeni festival pod nazivom VIENNA JAZZ FLOOR. Festival će ove godine obuhvatiti više od 100 koncerata iz područja jazza, bluesa, soula, rocka, elektroničke glazbe, world musica itd., a pored već etabliranih glazbenika festival će ugostiti i veliki broj mladih nada.

Neki od najzanimljivijih izvođača su pri tom HOTEL JUGOSLAVIJA (02.22, Sargfabrik, 20:00), CHRIS FARLOWE & NORMAN BEAKER BAND (13.11., Reigen, 20:30), BJÖRN BERGE (16.11, Reigen, 20:30), CHIHIRO YAMANAKA TRIO (19.11., Reigen, 20:30), SANDRA ROSE TRIO (17.11, Zwe) DAISY CHAPMAN (27.11., Reigen, 20:30) te mnogi drugi.

BALKONI KAO BINA

Jedan od najzanimljiviji programskih dijelova koji će poslužiti i kao svojevrsna ceremonija otvorenja nosi naziv “Balcanto – a capella s visina”, u okviru kojeg će posjetitelji, ali i slučajni prolaznici, moći u šetnji ulicama stare gradske jezgre uživati u izvedbama mnogobrojnih vokalnih virtuoza kojima će balkoni gradskog središta poslužiti kao svojevrsna bina. Među deset formacija koje će nastupiti te večeri su i Rounder Girls iz Austrije, Talike Gellé s Madagaskara te El Trio Chikiboom iz Španjolske.

Novost petnaestog jubilarnog izdanja festivala je programski dio pod nazivom „A-capella to GO“, u okviru kojeg će sudionici pjevati direktno u pješačkoj zoni grada Beča.

Crème de la crème međunarodne a capella scene će u okviru bečkog festivala biti zastupljena nastupima skupina Maybebop (D, 28.11., Real Group (SE, 16.11 & 17.11.), Noventa Giuseppe (IT, 9.11.), Diana Rasina (RO, 9.9.), b Vocal (E, 9.9.), Sergio Cattaneo (AR, 9.9.), Mario Labastida (MX, 9.9.), Cadence (CAN, 11.11.), Rock4 (NL, 1.12.), Fork (FIN, 1.12.) te mnogih drugih, dok će svi ljubitelji beatboxinga na svoje doći u samoj završnici festivala kada će u okviru Beatboxing Comedy Show-a svoje umijeće predstaviti Kairo (D) i Michael Clifton (USA).

ŽIDOVSKE FOTOGRAFKINJE

Bečki Židovski muzej od 22. listopada ove do 3. ožujka 2013.  godine predstavlja izložbu pod nazivom „Vienna’s Shooting Girls – Židovske fotografkinje iz Beča“.

U Beču je do 1938. godine tri četvrtine svih fotografskih studija pripadalo ženama židovskog podrijetla, a ovom se izložbom upravo žele istražiti uzroci toga fenomena.

Na temelju fotografija 40-ak židovskih fotografija izložba nudi uvid u povijest austrijske fotografije prvih desetljeća 20. stoljeća te publici približava jedno uspješno poglavlje ženske židovske povijesti.

Prolistaju li se časopisi nastali za vrijeme Prve Republike sječe se dojam da je Beč u to vrijeme bio grad žena – prije svega Židovki. Židovske su žene svojim radom znatno određivale kulturni život grada. Zahtjevom portretnom fotografijom su dominirale žene koje su najčešće potjecale iz liberalnih židovskih obitelji jer su obrazovanje i osposobljenost za rad u to vrijeme kod Židova bili jako cijenjeni te je i zapošljavanje žena poprimalo sve veću važnost.

Fotografija je prije svega bila prikladnim odabirem ženskog zanimanja jer nije zahtijevala sveučilišno obrazovanje koje se u to vrijeme jako teško stjecalo.

Izložba ne obuhvaća samo radove poznatih bečkih fotografkinja kao što su bile Madame d’Ora ili Trude Fleischman, nego i jedva poznatih žena poput Edith Tudor Hart, Hilde Zipper-Strnad ili Claire Beck, a slijedi fotografkinje i u egzil, čime ujedno i završava bečkog poglavlje ove priče.

MJESEC FOTOGRAFIJE

Peto izdanje bečkog mjeseca fotografije pod nazivom “Eyes On” ove će se godine održati od 30. listopada do 30. prosinca na preko 100 bečkih lokacija, od kojih posebno valja istaknuti Prirodoslovni muzej, Galeriju Johannes Faber, KUNST HAUS WIEN, Secesiju, Galeriju Westlicht, MUMOK itd.

Na temelju ukupno 225 fotografskih izložbi „Eyes On“ i ove godine prikazuje nevjerojatnu širinu ovog medija, koja seže od konceptualne fotografije preko dokumentarne i povijesne fotografije sve do web-fotografije.

Otvorenje ovogodišnjeg bečkog mjeseca fotografije održano je 29. listopada, izložbom “distURBANces” u bečkoj MUSI, a u europski su projekt mjeseca fotografije pored Beča uključeni i gradovi Berlin, Bratislava, Budimpešta, Ljubljana, Luksemburg i Pariz.

Opširan popratni program ove manifestacije sastoji se od diskusija, radionica i predavanja, a info-štand mjeseca fotografije ove je godine smješten u izložbenom prostoru MUSA.

UMJETNOST IZ FOTOGRAFSKOG AUTOMATA

U bečkom Kunsthausu je 10. listopada ove godine otvorena izložba fotografija posvećena snimkama nastalim u samoposlužnim fotografskim automatima.

Već nakon samog postavljanja prvih automata 1928. godine u Parizu umjetnici su se zainteresirali za autoportrete koji nastaju u roku od nekoliko minuta i iznimno su jeftini.

Nadrealisti među kojima André Breton, Luis Buñuel, Max Ernst i Salvador Dali bili su prvi koji su prepoznali umjetnički potencijal ovih strojeva, a slijedili su ih Andy Warhol, Arnulf Rainer ili Cindy Sherman.

Izložba na temelju 300 eksponata koji potječu od preko 60 umjetnika nudi opsežan uvid u „estetiku iza zavjese“ koja omogućava umjetničku igru s identitetima, pripovijedanje kratkih priča i stvaranje vlastitih svjetova.

Posjetitelji izložbe se i sami mogu iskušati u kreativnom stvaranju i to zahvaljujući fotografskom automatu koji se nalazi u prizemlju muzeja. Svoje fotografije mogu prijaviti za fotografski natječaj muzeja, čiji će pobjednici biti predstavljeni 21. studenog.

Izložba ostaje otvorena do 13. siječnja 2013. goodine.T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code