JE LI BANDIĆ IŠAO U RIM ZBOG LEUKEMIJE?

JE LI BANDIĆ IŠAO U RIM ZBOG LEUKEMIJE?

27. svibnja, 2018.

 

 

Kažu, da premda je u Rim znao voditi i delegacije, primjećeno je da bi i tada na određeno vrijeme samo nestao. Poznato je da je preživio moždani udar i da je zbog podizanja lonca graha od 80 kilograma morao na operaciju kile, ugrađen mu je stent, operirao je nos… No, ima li još neku bolest koju krije od javnosti? Nije se dobro hvaliti zdravljem, ali još je lošije kriti neku tešku bolest posebice ako ste na tako visokom izvršnom položaju, tada to nije samo privatno pitanje

Nešto ga je očito natjeralo u Rim, a dok se doista službeno ne otkrije prava istina kuloari bruje svoje istine. Jedna od najlogičnijih šuškalica kaže da je Bandić u Rim toliko puta išao iz zdravstvenih razloga. Navodno krije da boluje od leukemije i da se tajno liječi u jednoj rimskoj klinici. Navodno su mu nekoliko puta mijenjali krv

Napisao: Dražen Stjepandić

Svi putevi vode u Rim, kaže jedna stara poslovica, a ja vam savjetujem da to ne provjeravate jer sam jednom probao. Običnom čovjeku nije lako samo tako stići u Rim, čak ni ako zaluta na Apeninima, za razliku od pojedinih istaknutijih članova gradskih struktura, kojima su odlasci u vječni grad postali uobičajena ruta. Proteklih dana, nedugo pošto su Sandra Švaljek i Darinko Kosor lansirali “aferu Rim”, u glavni grad Italije se uputio i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba Siniša Jembrih.

Razlog su vatrogasni kamioni, šef zagrebačkih vatrogasaca otišao je pogledati vatrogasna vozila premda ih prethodno iz Italije nisu nabavljali. Ali ako je mogao gradonačelnik toliko puta posjećivati Rim mogu i još neki boljepozicionirani u gradskim strukturama i to bi se narednih dana trebalo događati, a razlog je istodobno relativiziranje, te opravdavanje brojnih Bandićevih odlazaka. Želi se u strukturama stvoriti dojam da gradske glavešine imaju razloga ići u Rim, te da ni gradonačelnik nije samo tako odlazio u Rim. I nije, u prvim njegovim reakcijama poslije presice kada smo doznali za 62 odlaska na račun poreznih obveznika, uzvratio je govoreći o sebi u trećem licu da gradonačelnik nije samo tako skitao po svijetu. “Kaj vi mislite da je gradonačelnik bedak?”

Liječenje u rimskoj klinici

Samo je li nam otkrio pravu istinu? Zašto je u Rimu bio 62 puta ili samo 27 kako su dojavili iz Ureda gradonačelnika. Čudno je kako bi oni koji su priču lansirali mogli toliko pogriješiti, ako su željeli ukazati na štetu, onda nije isto 27 ili 62 puta zagrabiti u gradsku blagajnu. Možda je službeno bio 27 puta, a ukupno s neslužbenim odlascima 62 puta, možda se Bandić službeno o gradsku blagajnu ogrebao samo 27 puta.

No, ono što nas zanima u ovom tekstu je pitanje zašto je toliko puta išao u Rim? Ako gradonačelnik nije bedak, a zna da su mu toliki i tolike za petama, zašto bi toliko puta išao u istom pravcu? Da je toliko putovao na različite inozemne destinacije tada bi razlozi koje su navedeni kao odgovor za prozivanje bili primjereniji. Ako je išao bez gradonačelničkih razloga zar ga baš toliko zanima Rim?

U vrijeme kada je gradonačelnik one nedjelje 20. listopada 2014. u večernjim satima bio uhićen zajedno s nekolicinom bliskih suradnika napisao sam da je prije toga imao tajni susret s Papom. Tako sam to doznao iz “pouzdanih izvora”. Prije toga dugo se šuškalo da će se dogoditi njegov put u Remetinec. Zašto je poslije puta u Remetinec nastavio učestalo putovati u istom upadljivom pravcu Rima?

Nešto ga je očito natjeralo u Rim, a dok se doista službeno ne otkrije prava istina kuloari bruje svoje istine. Jedna od najlogičnijih šuškalica kaže da je Bandić u Rim toliko puta išao iz zdravstvenih razloga. Navodno krije da boluje od leukemije i da se tajno liječi u jednoj rimskoj klinici. Navodno su mu nekoliko puta mijenjali krv. Da se sastajao tajno s Papom kako smo to jednom napisali sada bi to sa zadovoljstvom otkrio. No, kažu, da premda je u Rim znao voditi i delegacije, primjećeno je da bi i tada na određeno vrijeme samo nestao. Poznato je da je preživio moždani udar i da je zbog podizanja lonca graha od 80 kilograma morao na operaciju kile, ugrađen mu je stent, operirao je nos… No ima li još neku bolest koju krije od javnosti? Nije se dobro hvaliti zdravljem, ali još je lošije kriti neku tešku bolest posebice ako ste na tako visokom izvršnom položaju, tada to nije samo privatno pitanje.

Hoće li otkrivanju misterije pomoći Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je pokrenulo postupak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića zbog potpisivanja ugovora u ime grada o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu člana stranke i 62 putovanja avionom u Rim na trošak građana iako se tamo nije s nikim nije sastajao. Politički protivnici misle da ima posla i za DORH.

Ni ova nova prijava ga nije izbacila iz ravnoteže.

Mediji obavješteni

Anka Mrak Taritaš je već na Twitteru pozvala DORH da utvrdi što je Bandić radio 62 puta u Rimu na trošak Zagrepčana i Zagrepčanki te dodaje da Bandiću ovo nije prva takva afera. Nije, nije bila ni Vesni Pusić pa uvažena gospođa Anka o tome nije tvitala.

Bandić, pak, kaže da je cijela priča čisti spin. Spomenuo je izvješća o međunarodnoj i međugradskoj suradnji, na pravo uvida….

Iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju Grada Zagreba priopćili su kako je :”U razdoblju od 2011.-2016. Gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim. Od 2012. do 2017. Gradonačelnik sastajao sa svim svojim kolegama – gradonačelnicima Giannijem Alemannom, Ignaziom Marinom i Virginiom Raggi. Sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije”, stoji u priopćenju ureda. Dodaje se kako je “na jednom u tih sastanka u Farnesini gradonačelnik dogovorio sudjelovanje na Svjetskoj izložbi Expo u Milanu”. Napominju kako su o svim putovanjima gradonačelnika mediji pravovremeno obaviješteni prije i poslije svakog službenog putovanja te se sve informacije mogu naći na web stranici www.zagreb.hr. “Budući da je upravni postupak u tijeku a prema predmetnom zahtjevu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa, te odluka Povjerenstva nije donijeta, radi sprječavanja ometanja rada tijela koje odlučuje nije moguće kopiranje, fotografiranje i snimanje spisa vezanih za službena putovanja gradonačelnika u Rim, ali kao što smo već najavili u dokumentaciju je moguće  izvršiti uvid u spis”, stoji u priopćenju.

Dok traje službena istraga je li zagrebački gradonačelnik u posljednjih nekoliko godina putovao u Rim 62 ili “samo” 27 puta, jedno je sigurno: na svim putovanjima s njima je bila pročelnica Vesna Šimić. Nju je dopala zadaća da potpiše dopis medijima s objašnjenjem o 27 putovanja, a novinari koji su u stigli u prostorije Grada Zagreba da bi dobili na uvid dokumentaciju o putovanjima, te su tamo zatekli i policijsku službenicu – izvijestili su da je ovih dana gospođa Šimić otvorila bolovanje.

Je li moguće da je pročelnica Šimić spin na spin? Je li Bandić spreman skrivajući prave razloge za odlazak u Rim podmetnuti i priču koja tako očito navlači na ljubavne razloge?

U svom novinarskom radu već sam pisao o tajnom Bandićevu ljubavnom životu. Poslije takvog teksta Bandić mi je nasamo, u četiri oka, otkrio da se on nema vremena povlačiti po vilama i tajnim gnijezdima, kako sam to doznao “iz pouzdanih krugova” nego to obavlja jednostavnije, bez pompe, usputno na brzaka, što njegove partnerice itekako razumiju. Je li sada kako je stariji promijenio navike pa mora ići čak u Rim na tri dana kako bi se opustio?

Sumnjam i mislim da je priča o nekoj teškoj bolesti kao razlogu za tolike odlaske u Rim najlogičnija.

Pročelnica Vesna Šimić mu sve tumačila

Vesna Šimić je pročelnica Gradskog ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju. Na gradskim stranicama ne možemo naći detaljniji životopis, ali nalazimo bilješku o imenovanju, u jesen 2016.: “magistra španjolskog jezika i književnosti i magistra europskih studija, imenuje se, s danom 26. rujna 2016., pomoćnicom pročelnika za međugradsku i međunarodnu suradnju (I. kategorija, potkategorija viši rukovoditelj, klasifikacijski rang 2.) u Sektoru za međugradsku i međunarodnu suradnju Ureda gradonačelnika”. Prije toga bila je voditeljica Službe za međunarodnu suradnju također u Gradu Zagrebu.

Vesna Šimić je izuzetno mnogo putovala s gradonačelnikom, u opisu njezina posla nesumnjivo jest suradnja s drugim gradovima, veleposlanicima, komunikacija na međunarodnoj razini, ali širina obveza i prigoda zbog kojih se putovalo doista je impresivna: putovalo se, primjerice, na izložbu fotografa Zvonimira Atletića, na temu “Majka Terezija”, na prezentaciju knjige “Tajanstveni morčić”, pratila ga je, više puta, na putovanjima u Moskvu, primjerice na Urbanistički sajam, bila je zajedno s gradonačelnikom Bandićem i na “Hrvatskom balu”, balu hrvatskih iseljenika u Beču, gdje su, kako je javio jedan iseljenički portal “Jole, Lidija Bačić i Ana Rucner, opravdali očekivanje bečke publike”.

Kada su putovali u Rim, otkriveno je ovih dana kada se istražuju posebno ova brojna putovanja, odsjedali su u hotelu InterContinental de la Ville Roma, koji je u svim turističkim materijalima predstavljen kao “luksuzan”, u centru Rima, nadomak Španjolskog trga. Najčešće su bili na putu tri dana, dakle, trošak je obično bio dva noćenja s doručkom, što je stajalo između pet i šest tisuća kuna. Povratni let Zagreb-Rim iznosi oko pet tisuća kuna, a dnevnice 35 eura. Dakle, Grad Zagreb je na putovanja gradonačelnika Bandića i pročelnice Šimić trošio od 15 do 20 tisuća kuna.

Nisu bili u istim sobama

Takav bi trošak bio ako su koristili standardan smještaj, no zabilježeno je da su se jednom prilikom odlučili za raskošniji smještaj. Bilo je tu 2016. godine, u čast obilježavanja Dana državnosti RH u Rimu, Milan Bandić se odlučio za “executive s balkonom” (20 kvadrata, s jednim queen krevetom, čaroban pogled na Rim) , a Vesna Šimić za “superior sobu s balkonom”.

O pročelnici Šimić kažu da je zatvorena i suzdržana osoba. Već dugo pripada uskom krugu najodanijih suradnika Milana Bandića, u Grad Zagreb došla je 2006. godine, a prije toga je zabilježen njezin angažman u Europskom pokretu i Europskom domu u Zagrebu. Među službenicima se govori da je studirala u Italiji, da je poznato da izvanredno govori talijanski, ali i druge strane jezike, i da je to tajna zbog koje je postala formalna i neformalna pratnja Milana Bandića. Zbog znanja jezika i poznavanja Italije postala njegov svojevrsni vodič. Zna se da Bandić uopće ne govori strane jezike, ona je njega vodila i sve mu tumačila. Činjenica da pročelnica Šimić jedina zapravo precizno zna što je Bandić sve radio u Rimu, i koliko je toga bilo na račun grada Zagreba.

Vesna Šimić dolazi iz imućne obitelji koja joj je mogla priuštiti školovanje u inozemstvu i nekretnine u Zagrebu, odnosno, ne smatra je se osobom koja je u tom smislu profitirala od svog angažmana u gradskoj upravi. U svim prilikama kada je bila uz Milana Bandića vidjelo se da postoji odnos uzajamnog povjerenja. Bandić je nedvojbeno pokazivao da je ona osoba na koju se može osloniti, da je smatra jedinim od svojih, kako bi znao reći – najznačajnijih profesionalaca. Lojalna suradnica bit će na ispitivanjima u USKOK-u i dobit će priliku da pokaže odgovornost i prema građanima grada Zagreba. T

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Anonimno
  #1 Anonimno 2 lipnja, 2018, 20:52

  Da nije možda vodio i cucka Rudija sa sobom.
  I naravno svog “gorilu”.
  da se ne izgubi.
  Uostalom ako je toliko puta putovao valjda je zapamtio i smjer kretanja.
  Nije promašio, jer svi putevi vode u Rim.

  Tko sumnja da li je bio, neka ispiše obrazac o provjeri podataka.
  Valjda imaju i kontrolne kamere…..Ili su Mikijevoj pratnji ugradili čitač kretanja.
  To bar danas nije skupo i dostupno je.
  Uistinu dostojno je i pravedno.
  bandić je javna ličnost i ne bi trebalo biti tajni i priopćenja o njegvom zdravlju.
  Bolje za njega i sve stanovnike metropole naše.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. zagorski veseljak
  #2 zagorski veseljak 28 svibnja, 2018, 20:56

  Ako je zbog zdravlja išal v Rim, onda je opravdano.
  On je ipak najjavniji agramerec.
  Pa kada je več čist neka to kaže javno.
  valjda se nema čega bojat.

  Ili mu se morti tresu gaće kada čuje primjedbe.
  Miki, nek ta tvoja pri(suradnica)ležnica zvadi sav prljavi veš van.
  Ajmo pare na sunce.
  Već jednom dajte točku na I, pa dokažite te afere.
  Ako je sve istina – Miki ipak istupi sa pozicije.
  To neka učine i neki lokalni čelnici.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code