JASMILU BRANE, A PORTAL TJEDNO PROGONE

JASMILU BRANE, A PORTAL TJEDNO PROGONE

15. veljače, 2014.

 

 

K-12-800x516 Custom

Dvostruki kriteriji hrvatskih redatelja

 

 

Napisao: Damir Kramarić

Kada je portal Tjedno prije nekoliko tjedana objavio pismo hrvatskih filmskih djelatnika u kojem oni zbog navodnih brojnih malverzacija pri trošenju novca hrvatskih poreznih obveznika prozivaju Hrvoje Hribara i članove Vijeća HAVC-a, na adresu glavnog urednika portala Tjedno stiglo je više od trideset demantija i isto toliko najava tužbi! Nakon što je informacija o toj očitoj demonstraciji sile objavljena, nitko od filmskih djelatnika nije osjetio potrebu stati u obranu slobode govora i slobodnog pisanja ovog  portala.

No, kada je premijer Milanović nedavno javno kazao da bosanskohercegovačka redateljica Jasmila Žbanić, koja ga je prije toga vulgarno vrijeđala, u Hrvatskoj dobija milijune kuna za film kojeg će gledati svega stotinu ljudi, hrvatski filmski redatelji odmah su skočili ‘na zadnje noge’ te javno očitali bukvicu Milanoviću.

-Svaki umjetnik, pa i Jasmila Žbanić, ima pravo na svoj pogled na svijet, bez obzira bio taj točan ili netočan, pristojan ili nepristojan. Ali pri tom niti jedan političar, pa ni Vi, nema mandat omalovažavati ičiju umjetnost, pa ni umjetnost Jasmile Žbanić. Osjećamo nelagodu kad hrvatski premijer omalovažava umjetnički rad umjetnice svjetskog ugleda – istaknuli su, između ostalog, u svom priopćenju članovi Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Nisu pri tom ni spomenuli Jasmilin nepristojni javni istup i balkanski vulgarno: Milanoviću, marš kući!

 

JAVNA POLEMIKA

Zbog čega Društvo hrvatskih filmskih redatelja kritizira istup premijera Milanovića, a prešućuje izjavu redateljice Žbanić koja je i započela javnu polemiku, zar u Društvu misle da redatelji mogu slobodno prozivati i vrijeđati koga žele jer su umjetnici, a da im nitko ne smije javno odgovoriti, zar ne smatraju da je vrlo licemjerno, pa i zločesto da državljanka BiH koja je u više navrata u Hrvatskoj dobila novac za svoje projekte (riječ je o gotovo četiri milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika), premijera Hrvatske na takav način vrijeđa, poručivši mu da odmah napusti ‘njezinu’ Bosnu i Hercegovinu?

Zbog čega Društvo hrvatskih filmskih redatelja na isti način nije reagiralo i stalo u obranu slobode govora u slučaju portala Tjedno.hr, kada je taj portal objavio tekst o prethodno više puta javno spominjanim brojnim zlouporabama i nazakonitom trošenju novca HAVC-a i njegovog čelnika Hrvoja Hribara, a nakon čega je Tjedno.hr zasut najavama tužbi? I ne radi li se ovdje o očitim dvostrukim kriterijima? – upitali smo odgovorne u Društvu hrvatskih filmskih redatelja. No ni nakon nekoliko dana odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Ogovore na slična pitanja nismo dobili ni od Ministarstva kulture Republike Hrvatske koje o cijelom skandalu upadljivo šuti premda je itekako pozvano da reagira.

Tek djelomične odgovore na naša pitanja dobili smo od press službe HAVC-a.

No, umjesto da nam gospodin Hribar izravno odgovori na pitanja, njegova press služba tek nas je uputila na portale koji su prenijeli njegovu šturu izjavu vezanu uz istup Jasmile Žbanić.

Jasmila Žbanić pokazala se kao neodgojena Balkanka. To je sve što o ovom mogu reći. Filmsku industriju i politiku ne valja miješati’, tim riječima je Hribar prokomentirao verbalni sukob Jasmile Žbanić i premijera Milanovića, pojasnili su nam u press službi HAVC-a.

Dodali su potom da je ’braniti slobodu govora u slučaju portala Tjedno.hr vrlo teško’.

– Pisanje vašeg kolege u primjeru koji navodite predmet je sudskih tužbi o kojima će pravorijek reći sud. Razumjet ćete da ne smatramo da je u vašem slučaju ugrožena sloboda govora, nego da se radi o potonuću novinarske etike, stoji u kratkom odgovoru press službe HAVC-a.

 

ŽBANIĆ I TJEDNO

I premda se, dakle, u HAVC-u prave da slučaj portala Tjedno i slučaj redateljice Jasmile Žbanić nemaju nikakve veze, valja napomenuti da su ta dva slučaja itekako povezani, pa onda i dosta slični. Portalu Tjedno i hrvatskoj javnosti su se, naime, hrvatski filmski djelatnici u više navrata obraćali anonimnim pismom upravo zbog, po njima, spornih kriterija pri odobravanju novca za pojedine filmske projekte.

I dodjeljivanje više milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika bosanskohercegovačkoj redateljici Jasmili Žbanić je bilo kamen spoticanja i predmet brojnih primjedbi od strane hrvatskih filmskih djelatnika. Smatrali su da nije u redu da pojedini hrvatski redatelji iz fonda HAVC-a ne dobivaju ni kune, dok redateljica iz druge države velike sume novca hrvatskih poreznih obveznika dobiva u više navrata.

I kada ista ta redateljica, nakon svega, hrvatskog premijera vulgarno potjera kuća, a hrvatski filmski redatelji stanu u obranu bosanske redateljice, a ne hrvatskog premijera, (kao ni hrvatskog novinarskog  portala), onda se čovjek upita: tko je tu lud i tko tu kome krši pravo na slobodu govora. T

 

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Jovo
  #1 Jovo 24 lipnja, 2016, 00:56

  Jasmila (neš imena?) i Zoran su iz istog okota. Ne će oni sebi međusobno kopati oči.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anica
  #2 Anica 22 veljače, 2014, 18:35

  Može li prvi ministar Vlade Milanović išta dobrog reći i učiniti, moje kolege misle da ne može. Kao ni ovaj čitatelj “pisac za odrasle”, koji bez razloga vijeđa uglednu redateljicu Jasmilu Žbanić, koja je navodno prije toga vrijeđala bolje rečeno bi bilo očitala bukvicu tom istom Milanoviću. Zašto ona u Hrvatskoj dobija tolike kune za film prilagođen SDP-ovoj publici od stotinu ljudi?
  Upućeni govore da je uigrana s Hribarom i surađuje u organiziranoj pljački novaca hrvatskih poreznih obveznika, u kojoj se prozivaju Hrvoje Hribar i članovi Vijeća HAVC-a i ministrica Zlatar.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Pisac za odrasle
  #3 Pisac za odrasle 19 veljače, 2014, 10:35

  Tko je ta koza zvana Jasmila
  Filmska i redateljska živina. Marva koja sebi pripisuje viša prava nego ostalim ljudskim bićima. Ljudi su bez knjiga, kipova, nota i filmova živjeli deset tisuća godina na ovoj našoj majci zemlji.
  Čovjek može bez svega živjeti osim bez onoga što pojede i popije.
  Tko je taj Jasmila Žbanić? I što si ona umišlja i razni režiseri da su glavne face na planetu. Jesu ko iz kur…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code