JANŠA ISKLJUČEN IZ SLOVENSKOG PEN-a

JANŠA ISKLJUČEN IZ SLOVENSKOG PEN-a

28. ožujka, 2013.

 

Janez Janša

Zbog vrijeđanja slovenskih pisaca i kršenja ljudskih prava

Piše: Mihovil Tomić

Upravni odbor slovenskog PEN Centra je potvrdio odluku suda časti slovenskog PEN-a da donedavni  premijer i predsjednik SDS-a, Janez Janša ne može više biti član slovenskog PEN Centra. Prema izvještaju, odluka da se Janša isključiti iz članstva donesena je većinom glasova na sjednici 25. ožujka 2013. godine u Ljubljani.

Kao što je navedeno u priopćenju, odluka je donesena nakon pažljivog razmatranja izvješća Suda časti PEN-a. Na inicijativu 21 člana slovenskog PEN-a razmotreno je pitanje je li Janša svojim pisanjem ili izjavama bio u suprotnosti temeljima Povelje međunarodnog PEN-a kao član slovenskog PEN Centra.

ODNOS PREMA IZBRISANIMA

Kako se navodi, Upravni odbor slovenskog PEN-a nije donio navedenu odluku zbog Janšinih političkih odluka i stajališta, pa čak ni sumnji u njegove navodno nezakonite radnje, koje su ili će biti predmet rasprave na sudovima. Odluka je donesena iz ocjene, da su  Janšina pisana stajališta i izjave o slovenskim piscima i pjesnicima koji su članovi slovenskog PEN Centra,  u slovenskim medijima i drugim medijima, su  primjeri njegovih nepoštivanja ljudskih prava, te njegovog odnosa prema izbrisanima. Osim toga, njegove izjave o sudionicima uličnih prosvjeda u posljednjih nekoliko mjeseci pokazuju da on ne ispunjava obveze kao član PEN-a protiv represije na slobodu izražavanja u zemlji i zajednici kojoj pripada.

Istodobno slovenski PEN iskazuje da njihova odluka od prije 25 godina, kada je Janša postao njihovim članom kao politički proganjan pisac, nije bila niti slučajnost niti pogreška.

NEKADAŠNJI OMLADINSKI FUNKCIONER

Janez Janša poznat je kao slovenski političar te predsjednik Vlade Republike Slovenije od 2004. do 2008. godine. Radi se o političaru koji se nalazi s desne strane politčkih mišljenja, a kojem se čak sudilo u jednom od procesa prije raspada SFR Jugoslavije. Za vrijeme rata u Sloveniji bio je ministar obrane Republike Slovenije. Janez Janša rođen je 17. rujna 1958. godine kao Ivan Janša u rimokatoličkoj radničkoj obitelji. Njegov otac bio je bivši član slovenskog domobranstva iz mjesta Gornja Gorenjska, a koji su pobjegli nakon komunističke odmazde. Janez je diplomirao na Sveučilištu u Ljubljani 1982. godine nakon čega je dobio mjesto pripravnika u sekretarijatu Socijalističke Republike Slovenije.

U svojim mlađim danima bio je član Saveza komunista i jedan od vođa omladine.  Vrlo brzo postao je predsjednik Odbora za Osnovnu narodnu obranu i društvenu samozaštitu Saveza socijalističke omladine Slovenije. Godine 1983. počeo je pisati svoje prve članke o prirodi Jugoslavenske narodne armije, a u kasnim osamdesetima, Janša je napisao nekoliko kritičkih članaka o JNA, zbog čega je doživio brojna šikaniranja. U to je vrijeme nije mogao naći ni posao. Tada je zarađivao pisanjem računalnih programa. Liberalizacija koja je usljedila kasnijih godina dozvolila mu je da se zaposli kao tajnik časopisa koji se bavio kritikama znanosti. Kasnije se uključio u mirovne pokrete te je postao jedan od važnijih aktivista u mreži organizacija civilnog društva u Sloveniji.

PSIHIČKI PROBLEMI

Janez Janša je trenutno jedan  od vođa slovenske desnice koja ovog puta nije uspjela dobiti zadnje parlamentarne izbore. Slovenci su pokazali kako im je polako dosta istih političkih osoba koje nisu uspjele ostavriti  bolji život Slovenaca.

Portal Tjedno je u veljači u slovenskoj javnosti izazvao veliku pozornost tekstom o navodnom Janšinom liječenju od šizofrenije. Tekst „Janša se liječi od šizofrenije“ doživio je 2600 lajkova i zbog velikog broja ulazaka naša stranica je u nekoliko dana više puta padala. O istoj temi raspravljalo se na kolegijima najuglednijih hrvatskih i slovenskih medija, ali ntko se osim portala Tjedno nije usudio posvetiti toj temi,  u Sloveniji javnoj tajni, koja je smatraju dobro upučeni znatno utjecala na nedavni pad Janšine vlade.

Janez Janša je u svojoj bogatoj političkoj karijeri imao više uspona i padova. Ostaje nam vidjeti hoće li se opet kao mnogo puta do sada uspjeti vratiti. T

33 komentara

Uskoči u raspravu

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code