JAKŠA ŠESTIĆ ZAUSTAVLJA POMOĆ RAJEVOM SELU

JAKŠA ŠESTIĆ ZAUSTAVLJA POMOĆ RAJEVOM SELU

19. srpnja, 2014.

Milan-Bandic Petar-Penava Miro-Laco 100-hladnjaka-za-stradale-u-poplavi Gunja Rajevo-Selo 17072014 Custom
U poplavljenim mjestima stanovnici opravdano ogorčeni

Napisao: Igor Drenjančević

 U četvrtak 17. srpnja smo  obišli poplavljena sela i osjetili  totalni kaos oko nas. Organizacija oko sanacije štete od poplava ulazi u jednu bizarnu fazu, kuće su neupotrebljive za život, namjernice se ne mogu skladištiti,  niti čuvati od propadanja, a građani su na rubu očaja. Građani Hrvatske ne prestaju slati pomoć, a pomoć do ugroženih ne stiže dovoljno brzo. Stanovnici na poplavljenim područjima vrlo uzrujano su  razgovarali s nama, razlog više nego jasan, potpuno se raspala svaka iluzija o nečemu dobrome u poplavljenim područjima. Država je potpuno zakazala.
Iako ulazimo u drugi mjesec od katastrofalnih  poplava, stanovnici nisu adekvatno riješili svoje probleme, shodno datoj pomoći.  Iako je načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić već pedesetak dana upozoravao, vrištao za adekvatnu pomoć u Gunji, dobiva tek nekakve nedorečene akcije kao odgovor, iza kojih se osjeća gorak okus u ustima. Možete li zamisliti život bez hladnjaka na ovoj vrućini, bez pravog kreveta i sa tisuće komaraca? Zar su to zaslužili ovi ljudi, nakon poplava? Prestrašan tretman imaju nakon svih zla, a za koja su najmanje krivi. Dokaz nebrige vlade je u četvrtak  pokazao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dopremivši u Gunju i Rajevo Selo bijelu tehniku.
 Naša vlada “vrlo ubrzano” je ovih dana izglasala kriterije, financijski okvir i količinu bijele tehnike za poplavljene koji će dati stanovnicima, okvirno u cijeni od 10 500 kuna. Tvrdi vlada da se prije nije moglo dovesti bijelu tehniku na teren i uspostaviti normalniji odnosi u poplavljenim naseljima, dok se nije pronašao neki zakonski okvir.  Milan Bandić je pokazao svojim činom koliko je suludo vjerovanje u takav način rada i komunikacije sa poplavljenim područjima. Grad Zagreb je dovezao 60 hladnjaka za Gunju i 40 hladnjaka za Rajevo Selo i na jedan simboličan način pomogao ljudima na terenu.

CESTARINA ZA POMOĆ IZ ITALIJE

Grad Zagreb i gradonačelnik Bandić nisu bili jedini uključeni u akciju sa hladnjacima, već je zaslugom zagrebačkog gradonačelnika dovezena i velika pomoć iz Italije od naših iseljenika. Comunità Croata Roma sa predsjednikom Mirkom Šikićem dopremila je  humanitarnu pomoć; što su je u suradnji Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu i Grada Zagreba prikupili Hrvati u Italiji. Pomoć se sastoji od trajnih namirnica, potrepština za osobnu higijenu, opreme i materijala za dezinfekciju i čišćenje te odjeće, obuće i posteljine, kao i lijekova i sanitarnih materijala. Sama pomoć je sakupljena u Italiji za samo osam dana, ali kao takva je čekala gotovo mjesec dana, rekao nam je za portal Tjedno njen predsjednik Mirko Šikić, te naglasio kako samo zahvaljujući gradonačelniku Milanu Bandiću transpsort do Gunje je bio bez cestarina. Sam prijevoz prikupljene pomoći u Italiji je dovežen preko Ancone, trajektom Jadrolinije, koja je bila uviđavna i cijeli transport pustila bez plaćanja naknade prijevoza trajektom. Autocestu isto nisu platili naši dobrotvori iz Italije od Zadra do Gunje, zahvaljujući angažmanu gradonačelnika Zagreba, za kojeg je Mirko Šikić rekao, kako je u zadnji trenutak spasio pomoć za poplavljene, jer dosta toga  bi propalo. Iz Italije je  preko GKRH Milano “otvorenih vrata” u svojih prostorija Hrvatima iz Milana, Torina i gradova na sjeveru Italije omogućeno je prikupljanje humanitarne pomoći za gradove pogođene poplavom. Tako je u koordinaciji konzulice Ive Pavić sa MVEP-om a zahvaljujući solidarnosti Hrvata iz Milana i Torina iz Generalnog konzulata u Milanu u Hrvatsku prevezeno 2 tone humanitarne pomoći u hrani, medicinskim potrepštinama, lijekovima i odjeći već u Gunju, pa je ovaj ponovni čin Hrvata iz Italije pod organizacijom Mirka Šikića još jednom pokazao, da mala zajednica Hrvata ima veliko srce.
 Gradonačelnik Milan Bandić je u Gunji i Rajevu selu  apelirao na veću solidarnost sa poplavljenima i zamjerio vladajućima, što više nisu učinili do sada, te obećao ih podsjetiti na jako lošu situaciju u poplavljenim krajevima povratkom u Zagreb. Ponovio je kao i prošli puta, da je vladi mjesto na poplavljenom području, jer samo kad bi naši ministri bili svaki dan na poplavljenom području i viđali problem pred sobom, tada bi i prije reagirali. Izgleda da je i Bandić shvatio onu narodnu kod naših političara; “daleko od očiju, daleko od srca”. Načelnik Gunje Lucić  je zahvalan na hladnjacima i hrani doveženoj u ovoj humanitarnoj akciji i rekao je  da će  sva humanitarna pomoć  biti podijeljena po prioritetima. Prioritet svakako je teško naći na oko tisuću ljudi.

ZAKAZALA DRŽAVA

Već samim dolaskom pomoći u krug općine Gunja bilo je teško ne vidjeti bijes ljudi, koji su čekali svoj red za hladnjak i ljutito ponavljali okupljenim novinarima i političarima, kako su prepušteni sami sebi. Teško je to bilo gledati, taj jad ljudi.
 U Gunji nismo našli nikakve građevinske operative koje rade na obnovi prilikom obilaska mjesta, osim stanovnika nije bilo nikoga, iako su puni mediji nekakvih priča o velikim radovima u Gunji i ostalim poplavljenim područjima. Načelnik Lucić je djelovao bespomoćno pred stanovnicima Gunje, državne službe jednostavno ne pokrivaju teren sa službama, koje bi trebale biti svakodnevno u Gunji i nezadovoljstvo se širi enormnom brzinom.
U Rajevu Selu situacija je još gora. Stanovnici sela su u bijesu dočekali i ovu pomoć, dok je gradonačelnik Zagreba je strpljivo ljudima objašnjavao kako je nemoćan na državnoj razini riješiti njihov problem. Jasno da Zoran Milanović je moćnija osoba ove države, jer svojim potezima može puno više učiniti za poplavljena područja, ali čini se da ima neke druge prioritete, jer je ova bijedna vladina politika dovela narod poplavljenog područja do ruba agresivnih ispada prema političarima. U Rajevom Selu stanovnici nisu dobili obećanu pomoć od 4000 kuna, što je obećao naš premijer Zoran Milanović. Priča koja kruži selom kao razlog je navodno fantomski broj stanovnika, stanovnici priznaju da nema više od 800 stanovnika u selu, a da je prijavljeno oko 1200 stanovnika sela, pa je tu problem, jer bi pomoć trebalo dobiti još 500 ljudi, koji žive u BiH i fiktivno su prijavljeni ovdje.  Ovakve situacije, kao ova sa poplavom jasno ukazuju koliko smo totalno nesređena zemlja, koja niti broj stanovnika nema kako treba, pa se prema potrebama razvoze Srbi iz Srbije po vukovarskim izborima, a ovdje se fiktivno prikazuju oni, kojih nema. Čini se da priča iz svih graničnih područja naše zemlje je uvijek ista, siromašnije građane okolnih zemalja ponukala je nevolja da iskorištavaju našu zemlju.

40 Hladnjaka na 800 stanovnika posebno je razbjesnilo ljude okupljene oko Milana Bandića. Objasnivši svoju ulogu u ovoj pomoći stanovnici Rajeva Sela su gradonačelnika ispratili velikim pljeskom i premijera Milanovića  jasno prozvali za prevaru, jer im ništa nije ispunio od datih obećanja. Rajevo Selo spada pod općinu Drenovci i mještani sela su načelnika Jakšu Šestića prozvali pred zagrebačkim gradonačelnikom, da je sve odvukao u svoju općinu, kako uopće ne brine o Rajevu Selu i on je po njima dodatni uzrok njihovih nedaća, jer i ono malo što stigne na njihovu adresu, završi negdje drugdje. Drugim riječima prepušteni su sami sebi. Koliko je sve kaotično vidjeli smo i u lokalnoj gostionici, koja ostaje često bez struje, jer nije sve sređeno kako treba u svezi dovoda električne energije, a svi pogoni u ovom kraju su uništeni, pa ljudi više nemaju baš nikakvih primanja i načina zarade. Očaj naše zemlje producira kaos u poplavljenim područjima, jer gleda naše ministre kao glumce po morskim plažama, dok u poplavljenim područjima narod doslovno skapava, što neke tjera čak i na samoubojstvo, jer vlast vrlo neorganizirano, sporo i loše spašava ljudske sudbine. Ovim ljudima nije dovoljna samo pomoć materijalna, već im treba i psihološka nakon ove tragedije, ali naši psiholozi i ministri više vole grijati svoje sigurne stolice, nego služiti svome narodu, koji ih sve teže plaća za njihov rad.

 Naša vlada kao da čeka pečene piliće sa neba za poplavljena područja, jer nikako ne može primijetiti činjenicu da u kraju koji više nema stoke, poljoprivrede, industrije i krova nad glavom, narod s razlogom bjesni, nemajući nikakvih uvjeta za život. Gunja i Rajevo Selo je hrvatska sahara u kraju  plodnom i punom života. Razlog nesposobna vlast i premijer kao obećavajući čarobnjak, koji  jedino još ludom pruža radovanje.T

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code