JAKOVČIĆEV NASLJEDNIK VEĆ KRADE

JAKOVČIĆEV NASLJEDNIK VEĆ KRADE

13. travnja, 2013.

 

valter-flego-101

Gradonačelnik Buzeta preko plaće izvukao 127 tisuća kuna

 

Piše: Saša Radović

Po mnogim izvorima Istra je poharana epidemijama kuge 42 puta. Međutim, novija istraživanja ukazuju da nije samo kuga u pitanju nego u te 42 epidemije treba uvrstiti i nekoliko pomora malarijom. U svakom slučaju Istra je nekoliko puta ostala skoro pusta. O tome svjedoči i odluka Serenisime iz 1376. godine da napući tu zemlju jer „…nema dovoljno ljudi ni za prehranu ni za obranu…“

Zadnja dva desetljeća Istra doživljava 43. epidemiju i moralni pad kakav se nije dogodio od vremena Histra, starosjedilaca Istre. Ovaj puta Istru je poharala mreža IDS-a. Ivan Jakovčić ustrojio je takvu mrežu kakvu nije uspio ni Franjo Tuđman, pa ni njegov najbolji učenik, Ivo Sanader. Pod okriljem stranke IDS, predsjednik Jakovčić 20 godina vlada željeznom rukom, postavlja državne i lokalne dužnosnike i predvodi sve mega afere u Istri.

O mreži temeljenoj na rođačkoj (zrmani) i interesnoj ovisnosti u Istri objavljene su stotine članaka, stotine kaznenih prijava dostavljene su DORH-u. Pisati o tom ozračju ogrezlom u kriminalu i navoditi milijunske pa i milijardske afere, prijevare i manipulacije – bilo bi pusto ponavljanje poznatog. Dovoljno je spomenuti milijardsku „Hypo“ i jednostavni, ali genijalni istarski  model „Promjena namjene“ kojim su parkovi prirode, djevičanska obala, šume, pa i samostanske šume – pretvarane u skupa gradilišta, u golf terene, a uz dobru proviziju i u pogone s otrovnim zagađenjima.

I konačno 2012. godine kada je župan Ivan Jakovčić shvatio da je prešao sve granice, da pušu neki europski vjetrovi, te da ga DORH neće moći vječno štititi – događaju se pomaci u Istri. Župan najavljuje povlačenje i odlazak u Europski parlament. Doduše za europarlamentarce raspisani su izbori, ali on zna da se to „može riješiti“. Promovira svoga nasljednika Valtera Flegu za novog župana preko kojeg će kontrolirati svoju županiju.

PRAVI IDS-ovac

U međuvremenu pojavljuje se potpredsjednik IDS-a Damir Kajin koji želi preuzeti županovu županiju, no to je sekundaran problem. Jakovčić se pouzdaje u široko razgranatu mrežu i u djevičansku nevinost (virgo intacta) mladog Flege kojeg nitko ne može osuditi za općepoznatu bolest IDS-a, korupciju i kriminal. Ali!!!

Ivan Jakovčić nije uzeo u obzir genetiku, znanost o nasljeđivanju. Nije to baš ona klasična genetika direktnog prenošenja gena – nego ona dobivena praksom. IDS je od samog početka, uz prešutnu podršku HDZ-a, usvojio anticivilizacijske norme, korupciju i kriminal. Brojne afere opustošile su moralni fundus i političara i stanovništva Istre koje je nakada krasilo poštenje i tolerantnost. Današnji Istrijan više nema moralne vertikale, ne razlikuje dobro i zlo, nego pasivno promatra uništavanje okoline i bogaćenje svoje političke elite.

Mladi magistar Valter Flego, s moćnom i bogatom logistikom IDS-a krenuo je u predizbornu kampanju s dobrim izgledima da pobijedi rivala Damira Kajina. No, genetika, odnosno naslijeđena, ustaljena praksa IDS-a poremetila je siguran plan. Shema goleme većine IDS-ovih načelnika, gradonačelnika i dužnosnika da „promjenama namjena“ ili na drugi način, osiguraju lagodan život sebi i svojim potomcima povukla je za sobom i Valtera Flegu. Počeo je skromno, čini se da još nije postao vlasnik jednog ili više gradilišta, ali je iz proračuna Grada Buzeta „drmnuo“ nešto više od 127 tisuća kuna. Pri tomu je sebi izravno u džep gurnuo sitnicu od cca 70 tisuća kuna. Za početak nije mnogo, no mnogo govori o sustavu. A, od svakog sustava temeljenog na nemoralu i kriminalu – ostaju samo ruševine.

NININ NASLJEDNIK

Gotovo sigurno Ivan Jakovčić, prilikom odabira Valtera Flege za svog nasljednika, nije znao za ovu krađu narodnog (našeg) novca. Ovako mizerna svota u milijunskim mjerilima velikog Nina, teško je pojmljiva. No, što je, tu je! Valter Flego svojim je diletantskim potezom, dokazao pripadnost mreži – ali je dobro uzdrmao svog šefa. Ukoliko izgubi izbore, Jakovčić gubi dobar dio kontrole Istarske županije.   

Internet je i ovdje odigrao svoju ulogu najvećeg neprijatelja svih nedemokratskih sustava. Da nije portala (ipress.hr), ružna priča o mladom i perspektivnom političaru Flegi bila bi zaustavljena, odnosno ne bi je niti bilo. Glas Istre, zapravo glasnik IDS-a, po pitanju objektivnog informiranja, najsličniji je Dinamovim ili Hajdukovim navijačima. Ovih je dana objavljena izjava predstojnika Fleginog Ureda gradonačelnika, Nenada Šćulca da je Državni ured za reviziju, za 2011. godinu, radu gradske uprave dao ocjenu bez primjedbi.

„Nenavijačka“, istinita varijanta, uz potvrđeno mišljenje Ministarstva uprave je sljedeća: „Zakonom o pravima i obvezama državnih dužnosnika, odnosno Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi dužnosnici nemaju pravo na dodatke za prekovremeni rad, prisustvovanje protokolarnim obvezama, znanstveni stupanj i slično.“

Buzetski gradonačelnik Valter Flego tri je godine primao plaću uvećanu za 15% za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, što obuhvaća čak i sjednice Gradskog vijeća (!) te još 5% za stupanj magistra.Tu nezakonitu plaću Flego je sam sebi propisao. 

Svaki komentar je suvišan, gradonačelnik Flego ukrao je buzetskom proračunu 127.000 kuna, odnosno taj novac ukrao je svima nama, građanima Hrvatske. Nije mnogo, u koloni lopova iz političke elite stajao bi na začelju. Ali, nema sumnje da bi nastavio manje skromno – kao župan!

 1. kafiću u Premanturi, na samom vrhu Istre, upao sam u diskusiju. Pala su pitanja; Hoće li se Flego ispričati građanima Buzeta? Hoće li vratiti nezakonito isplaćen novac te prihvatiti eventualno i kaznene sankcije? Hoće li povući kandidaturu za župana?

Ma, ljudi, što je vama? Izgubili ste sve kriterije, norme, pojmove pravde! Kakva isprika! Kakvo vraćanje novca i “eventualne“ kaznene sankcije! Taj novac Flego je ukrao tebi, meni, vama… Treba poslati prvog policajca s lisicama da privede Valtera Flegu. I da taj više nikada ne sjedne na mjesto državnog službenika.

Izlazim iz kafića na ulicu. O čemu ja govorim, o čemu razmišljam? O zakonima, civilizacijskim normama, o pravdi. Ne vrijedi! Onaj kafić i ova ulica nalaze se u Istri – u Hrvatskoj!

Anno Domini MMXIII. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Pila
  #1 Pila 15 travnja, 2013, 05:12

  Ovi me potsjećaju na rolu klozet papira. Jednog povučeš odmah se drugi pojavi. Kao korov su. Ne mogu se iskorijeniti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. gustirna
  #2 gustirna 13 travnja, 2013, 16:37

  radovicu,da li si cuo ili procitao o tome ista u jugokomunistickim i udbaskim medijima.da li se uopce nesto cuje o gospodarskom kriminalu u istri po jugokomunistickim medijima.i kako vidim sve prebacujes na hadezejce i jakovcica.pa nije valjda sada hadeze zaustavio roiter pa nam jutarnji,vecernji,jugokomunisticka tv,orjunaska dalamacija………ne prenose kokosarske vijesti.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code