JADRANKA KOSOR ĆE OSTATI NA ČELU HDZ-a

JADRANKA KOSOR ĆE OSTATI NA ČELU HDZ-a

16. travnja, 2012.

Frenki-eks Vladimir Šeks, u ekskluzivnom razgovoru za portal Tjedno

Razgovarao: Dražen Stjepandić

Vladimir Šeks u Saboru odrađuje svoj sedmi uzastopni zastupnički mandat. Jedini je hrvatski političar koji je bio u svim sazivima Sabora  još od demokratskih promjena 1990. Po dugovječnosti u Saboru donekle su ga pratili Luka Bebić, Mato Arlović i Anto Đapić, ali i njih je po broju godina provedenih na Markovom trgu odavno nadmašio. Bio je predsjednik i četiri puta potpredsjednik Sabora, potpredsjednik Vlade i javni tužitelj, trenutačno je potpredsjednik HDZ-a i potpredsjednik Sabora, da spomenemo samo najistaknutije funkcije koje je Vladimir Šeks u svojoj iznimno dugoj političkoj karijeri obnašao.

Trenutačno na političkoj sceni Vladimir Šeks kotira kao najistaknutiji pristaša i zagovornik “operacije i poslije Kosor opet Kosor”, odnosno ostanka sadašnje predsjednice HDZ-a na tronu ove sada vodeće oporbene stranke.

Ako im to uspije nesumnjivo da će gotovo cjeloživotna  politička karijera Vladimira Šeksa dobiti novi zamah i moći će stati uz bok šampionima političkog pragmatizma na ovim prostorima kao što su: Nikola Pašić, Josip Broz Tito, Vladimir Bakarić. Mika Špiljak…da nabrojimo samo neke političare koji su u različitim vremenima i političkim okolnostima  desetljećima uspijevali opstati kao važni politički čimbenici i operativci.

S gospodinom Vladimirom Šeksom za portal Tjedno razgovarali smo u njegovom kabinetu u  Saboru Republike Hrvatske na Markovom trgu u Zagrebu.

Kako biste opisali sadašnji trenutak u HDZ-u?

– U Hrvatskoj demokratskoj zajednici je nakon provedenih prošlih parlamentarnih izbora jedno veliko demokratsko previranje. Nakon svakih parlamentarnih izbora kada jedna politička stranka, politička grupacija ili koalicija, siđe s pijedestala vlasti javljaju se horizontalno i vertikalno jaki politički potresi koji po širini i dubini političko biće Hrvatske demokratske zajednice propituju po svim njezinim sastavnicama i dijelovima. Hrvatska demokratska zajednica je u političkoj povijesti Hrvatske u ovih dvadeset i dvije godine ona politička stranka koja je uspjela ostvariti sve strateški ključne političke ciljeve pojedinih hrvatskih politika unazad više stoljeća. Najodgovornija je i najzaslužnija što su politički ciljevi nacionalnog dometa ostvareni. Svi ostvareni ciljevi nisu isključivo njezino djelo, ali Hrvatska demokratska zajednica je prednjačila i bila prva poluga u ostvarenju temeljnih nacionalnih strateških ciljeva u ostvarenju slobode, državnosti, ulaska u sustav kolektivne nacionalne sigurnosti NATO saveza i pred pragom smo ulaska u europsku arhitekturu Europske unije. Hrvatska demokratska zajednica je kao stranka najzaslužnija i najodgovornija i za  ulazak Hrvatske u demokratske horizonte. Promijenila je i gospodarske horizonte devedesete godine, to je bila revolucija, ne po metodama nego po sadržaju. Kao što je odgovorna za najviše dosege u ostvarenju nacionalnih ciljeva, tako je odgovorna za sve one nedostatke koji su se iskazali u ostvarenju Hrvatske kao socijalne države, države pravnog poretka, reda i zakona. Nakon ovih zadnjih parlamentarnih izbora činilo se u jednom dijelu misli, doktrine i političkog svjetonazora da je Hrvatska demokratska zajednica završila svoju povijesnu misiju i da je ona potrošena jer je ispunila svoje osnovne strateške programe i ciljeve. Po drugima čini se da je Hrvatska demokratska zajednica toliko ogrezla u kriminal da je treba eutanizirati i kazniti kaznom političke smrti.

 

NAVODNI KANDIDATI I MOGUĆI ASPIRANTI

Krajem prošle godine u razgovoru za novine izjavili ste da se osim gospođe Kosor nitko drugi neće kandidirati za predsjednika HDZ-a, a  pojavilo se pet kandidata, što mislite o njima i kako bi opisali dosadašnji tijek unutarstranačke predizborne kampanje?

– Oprema tog intervjua, koji sam dao  za Jutarnji list, izazavala je  velike turbulencije u Hrvatskoj demokratskoj zajednici i hrvatskoj javnosti, a iznio sam svoje pretpostavke da se iz šireg i užeg rukovodstva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici  nitko neće kandidirati za mjesto predsjednika stranke. Iznio sam svoje mišljenje i uvjerenja i u uvodnom dijelu intervjua to sam i obrazložio zašto osobno držim da aktualna predsjednica posjeduje najveći broj onih potrebnih komponenti koje joj daju prednost pred ostalim kandidatima i eventualnim aspirantima koji tada još nisu ni postojali. U opremi teksta je krajnje neprofesionalno i neetično stavljen naslov “Jadranka Kosor će biti šefica i jedina će se kandidirati”. Moja namjera i nakana vidljiva je iz sadržaja intervjua, a iznosio sam svoje mišljenje da će se u  rukovodstvu  ona jedina kandidirati, a ne da će biti jedini kandidat u stranci. Nigdje nisam iznio kategorički sud niti eksplicite niti implicite da ona mora biti jedini kandidat

Trenutačno većina novinskih napisa ukazuje da bi gospođa Kosor mogla izgubiti unutarstranačke izbore za predsjednicu HDZ-a?

– To su sve varljive procjene s premalo egzaktnih podataka. Mi još nemamo nijednog kandidata. Gospoda navodni kandidati, njih četvorica su tek pretedenti  za kandidate. Svojstvo kandidata moći će steći ona osoba koja mora imati dvije kumulativno ispunjene pretpostavke: jedna je da bude izaslanik na  15. Općem izbornom saboru  Hrvatske demokratske zajednice i drugo je da svaki od aspiranata prikupi četiri stotine potpisa izaslanika i da te potpise zajedno sa svojom nakanom za kandidaturu preda glavnom tajništvu stranke. To moraju napraviti do 5. svibnja. Prema tome još uvijek se može govoriti samo o mogućim aspirantima. Može se dogoditi da dio aspiranata koji se sada deklariraju kao budući kandidati i budući pobjednici unutarstranačkih izbora, kao budući predsjednici stranke i dalje predsjednici Vlade vrlo brzo odustanu od kandidature i opredijele se za drugu vrstu taktike i odluče za potpredsjednika jer oni koji izgube gube sve. U mogućem scenariju lako se može dogoditi i takav oblik raspleta da među njima dođe do dogovora u pravcu o kojem sam govorio.

Tko bi se mogao izdvojiti kao najozbiljniji protukandidat gospođi Kosor?

– O tome ne bih spekulirao upravo zbog spomenute praktične mogućnosti da među kandidatima ne dođe do dogovora.

Je li se netko od kandidata za predsjednika nudio za zamjenika gospođi Kosor?

– Ne znam.

 

SANADER DOVEO KUKURIKU NA VLAST

Na terenu kažu da najbolje zasad stoji Darko Milinović.

– Ne znam iz čega se može izvući takav zaključak. Nešto što je plod glasina nije ozbiljno komentirati. Oskudna je baza za donošenje ozbiljnih procjena. Držim da je gospođa Kosor najozbiljniji favorit i da će to svoje svojstvo favorita pretočiti u izbornu pobjedu. U vrlo teškim i nesretnim okolnostima došla je na mjesto predsjednice stranke i predsjednice Vlade i ostvarila vrlo pozitivne pomake na tri glavna fronta. Prvi je zadržavanje gospodarske i socijalne stabilnosti, hrvatski brod nije potonuo ispod crte. Drugi je deblokada spora sa Slovenijom i završetak pregovora s Europskom unijom. Treći je zasluga gospođe Kosor za ostvarenje pravne države i borba protiv korupcije. Sve je to u javnosti podcjenjivano, zablaćeno i premalo valorizirano, ali mislim da će to u konačnici stranačke strukture znati cijeniti.

Jeste li pročitali pismo gospodina Karamarka upućeno predsjedništvu HDZ-a, a  kasnije javno objavljeno?

– Jesam. Njegove tvrdnje jednostavno nisu točne. Ponavljam, Karamarko još nije kandidat. Nacionalno vijeće  i Predsjedništvo stranke su donijeli akte i Propisnik  po kojim se odvijaju unutarstranački izbori. Njegovi prigovori su utemeljeni na težnji da se promijeni Propisnik koji je donijelo  mjerodavno tijelo – Nacionalno vijeće sa svega tri glasa protiv. Karamarkova težnja i zahtjev da se unutarstranački izbori odvijaju na neki drugi način samo su glas jednog izoliranog pojedinca.

Je li gospodin Karamarko kandidat nekada financijski najmoćnijeg Gregorićevog klana u HDZ-u? Za njih se tvrdi da su srušili Sanadera, a sada imaju namjeru srušiti gospođu Kosor i Vas kao njenog najistaknutijeg pristašu?

– To spada u reality show.

Autor ste sintagme “Zorro osvetnik”. Kako komentirate podatak da je na dan izbora i izbornog poraza HDZ-a na televiziji emitiran baš taj film?

– To je puka koincidencija.

Koliko je Sanader pomogao dolasku na vlast Kukuriku koalicije?

–  Ivo Sanader je ključni igrač za dolazak SDP-a i Kukuriku-a na vlast. Hrvatska demokratska zajednica nije se kao cjelina uspjela otresti predodžbe da je kao cjelina obuhvaćena korupcionaškim kriminalom. Sanaderovo političko nasljeđe, njegov odlazak,  izručenje, optužnica i suđenje imali su strahovit razorni učinak na rejting Hrvatske demokratske zajednice i njezine izborne rezultate.

Gospodin Nedjeljko Kujundžić je za naš portal izjavio: “Ako Šeks dopusti poštene izbore, ja ću pobijediti ”. Na što je pod tim mislio?

– Ne znam. Doista ne sudjelujem u nikakvim postupcima koji bi doveli do toga da bi unutarstranački izbori ni u jednom dijelu bili nekorektni ili nepošteni.

Kandidat Drako Milinović je izjavio da je pokušaj da svaki član ima pravo glasovati za predsjednika stranke znak da je gospođa Kosor svjesna poraza. Nije li to zapravo Vaš politički spin kojim samo potvrđujete dosadašnji izborni pravilnik koji Vašoj opciji donosi pobjedu, nakon čega protivnici više neće moći reći da im niste ponudili i druga unutarstranačka izborna pravila?

– Mnogi su govorili o načelu jedan čovjek jedan glas. Govorili su da je na djelu jedan izborni inžinjering koji ima za cilj da gospođa Kosor stekne presudnu prednost pred ostalim kandidatima. Označen sam kao jedan od arhitekata tog izbornog injženjeringa. Da bi demantirali tu tezu o izbornom inženjeringu koji je na djelu i da se demantira teza o izbornom inženjeringu u budućnosti jer za tjedan-dva počinju najvažniji dijelovi stranačkog izbornog procesa, a to su izborne skupštine Županijskih organizacija. Na tim skupštinama bira se lavovski dio izaslanika 15. Općeg izbornog sabora. Petsto i nešto izaslanika je izabrano, a glavnina izaslanika izabrat će se na Županijskim skupštinama. Da  se preveniraju glasine da je  putem izbornog inženjeringa vršen i da će biti vršen pritisak kod stvaranja prednosti prema gospođi Kosor, ona je izašla s tom incijativom. I oni koji su bili zagovornici načela jedan čovjek jedan glas odjednom su postali protiv onoga što su zagovarali s jednim argumentom da je izborni proces u tijeku. To je pokazalo ambivalentnost njihovih prigovora, s jedne strane su tvrdili da Jadranka Kosor nema povjerenje širokog članstva, a da ga oni imaju, a kad im se pružila prilika da uđu na tržište na kojem cijela stranka bira čelnu osobu, onda su stavili prigovor.

Gospođa Kosor je u zadnjem svom intervjuu Globusu izjavila da jedna osoba iz sjene upravlja ostalim kandidatima. Tko je ta osoba iz sjene?

– O tome neću spekulirati.

Koliko su stare unutarstranačke podjele ponovno oživjele?

– Postoje u svakoj stranci, pa  tako i u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, ali ne može se govoriti da se mogu reflektirati na jače tektonske  poremećaje. Određena svrstavanja postoje i neke struje vezane su uz pojedine aspirante. U svakoj stranci dolazi do izrazitog vrenja kada se biraju čelnici stranke na svim razinama. Ta vrenja sociološki i politološki se ne mogu označavati kao raskoli, razdjeli ili poremećaji.

Koliko članova predsjedništva HDZ-a podržava gospođu Kosor?

– To je ovisno o pojedinim pitanjima. Sada se interpretira, da je dvanaest članova predsjedništva od devetnaest, protiv primjene načela jedan čovjek jedan glas u današnjem trenutku ujedno i protiv izbora Jadranke Kosor, ali to je protivljenje samo na toj točki. To ne znači da ne postaje veća ili manja suglasja na nekim drugim točkama.

Kojeg od kandidata podržava crkva?

– Ne znam.

Što mislite o nacionalističkoj konferenciji u organizaciji HČSP-a?

– Moje mišljenje je krajne negativno. Pravna država te opskurne fašistoidne elemente snagom pravne države treba na temelju hrvatskoga ustava zabraniti. To su neonacističke, profašističke ili izrazito fašističke skupine i iz jednog dijela Europe i ne samo da su takvi nego su direktno usmjereni na razbijanje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske.

 

SOCIJALNI BUNT

Nema politike bez ideologije. Može li HDZ biti predvodnik desnice, a da uopće nije desno jer mnogi desničari predbacuju kako ideološki između HDZ-a i SDP-a nema velike razlike?

– Hrvatska demokratska zajednica je imala svoj program, za godinu-dvije imat će i svoj novi program za naredno razdoblje. Program će biti komplementaran s programom Hrvatske u Europskoj uniji. Dio programa počet će se izrađivati i na 15. Općem izbornom saboru 20. svibnja. U tom programu Hrvatska demokratska zajednica pozicionirat će se kao široka narodnjačka demokršćanska stranka, ali ne usko demokršćanska stranka,  da bi tako omogućila sektaški pristup i isključila ostale slojeve koji nisu demokršćanskog svjetonazora. Težište je na demokršćanskoj opciji, ali koja ne isključuje ostale narodnjačke elemente.

U povodu prvih sto dana sadašnje Vlade iz HDZ-a su stigle oštre kritike.

– Vlada se nije snašla. Uživala je potporu javnosti i golemog dijela medijskog spektra. U javnosti se sada sve više probija uvjerenje kako je ova Vlada iznevjerila visoka očekivanja. Cijeli niz poteza koje je vukla ova Vlada od kadrovske politike, porezne politike do socijalne i politike otpuštanja da je bio najavljen u predizbornoj kampanji onda Kukuriku koalicija ne bi pobijedila na prošlim izborima. Puno elemenata ukazuje na realnu mogućnost da ova Vlada neće izdržati puni mandat. Zbog iznevjerenih očekivanja može doći do vrlo radikalnog socijalnog bunta kojeg ova Vlada neće moći izdržati. Rezultati rada ove administracije ne daju osnova za optimizam da će Vlada izdržati do kraja. Osobno bih želio da ova Vlada uspije, jer uspjeh Vlade je uspjeh Hrvatske i Hrvatska vlada je i moja Vlada i osobno joj želim dobro o i ostvarenje njihovih najava. Samo se pribojavam da ih neće uspjeti ostvariti.

Gospodina Josipa Salapića naveli ste kao Vašeg nasljednika. Zašto mislite da bi on trebao biti Vaš nasljednik, zato što je radio u pošti kao Vi?

–          Nikad nisam rekao da je on moj nasljednik. To se tako živopisno interpretira u jednom dijelu medija,  budući da je Salapić magistar pravnih znanosti, a ja sam se bavio pravom u politici i dolazi iz moga grada, označio sam ga kao jednog od mladih lavova HDZ-a, a ne mojim nasljednikom.

Za svaki razgovor s Vama kažu da je to partija političkog šaha premda preferirate preferans.

– Igram ga od studentskih dana. Uz šah to mi je jedna od najljepših igara, u sebi ima puno draži i izazova. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. mirko
  #1 mirko 30 travnja, 2012, 14:59

  ja sam uvjeren da su Kosorica i Milinović još uvijek glavni kandidati. Ali za Remetinec.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. blazenka
  #2 blazenka 30 travnja, 2012, 14:58

  Jadranki Kosor, Milinović Darku i Karamarku treba se zahvaliti i naći im neko novo radno mjesto gdje više neće moći činiti štetu.Jer oni nisu bili u stanju voditi državu i HDZ. Vrijeme je da na njihovo mjesto dođu novi ljudi čista obraza. HDZ-u trebaju novi ljudi sa novim idejama a ne stara garda koja ga je uništila

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Mario
  #3 Mario 30 travnja, 2012, 14:32

  Šeks i Kosor su prošlost HDZ.Stranka treba biti vođena od strane mladi i poduzetnih ljudi,neokaljanim aferama.Mišljenja sam da bi Milošević bio odlično riješenje za HDZ jer je dokazani gospodarstvenik sa jasnom vizijom

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. dance69
  #4 dance69 20 travnja, 2012, 22:59

  stari dobri šeky

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code