IZLOŽBA TURSKE KARIKATURE U ZAGREBU

IZLOŽBA TURSKE KARIKATURE U ZAGREBU

12. rujna, 2014.

Turhan Aksoy Custom

U utorak, 16. rujna u 18 sati u Galeriji Kristofora Stankovića, Stara gradska vijećnica,  Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, u Zagrebu otvorit će se izložba turske karikature.

Hrvatsko društvo karikaturista je u listopadu prošle godine imalo izložbu i predstavljanje hrvatske karikature u Istanbulu i tada je dogovorena uzvratna izložba turskih karikaturista.

Turska pripada u najuži krug karikaturistički gledano najznačajnijih europskih i svjetskih zemalja koje imaju veliki broj kvalitetnih autora i u kojoj se održava nekoliko velikih i značajnih festivala karikature od kojih neki imaju tradiciju dužu od 30 godina.

Udruga turskih karikaturista (koja istina uz karikaturiste okuplja i strip crtače) samo u Istanbulu ima oko 400 članova, predstavit će se s nešto više od 100-ak izabranih radova, a u Zagrebu će ih na otvorenju predstavljati predsjednik udruge g. Metin Peker i glavni tajnik g. Mahmut Akgün .

Izložba se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika, gospodina Milana Bandića, a otvorena je do 26. rujna.

I ova izložba je nastavak nastojanja Hrvatskog društva karikaturista da karikaturu koja u medijima nema status  koji zaslužuje  kvalitetom svojim autora i koji je uobičajen u drugim europskim kao i mnogim svjetskim zemljama uobičajen, približi publici.

Uz neke od tradicionalnih akcija odnosno izložbi koje HDK organizira svake godine kao što su godišnja izložba članova društva, međunarodna izložba „Zagreb“ (ove godine po 19. puta) prije četiri godine je započela serija predstavljanja hrvatske karikature u inozemstvu (do sada Norveška, Francuska, Turska i Austrija) s turskom izložbom započinje pokušaj da se jednom godišnje u Hrvatskoj predstavi neka od značajnijih karikaturističkih zemalja.

Već sada su započele pripreme i dogovori oko recipročnih izložbi hrvatske i belgijske karikature. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code