IZLOŽBA HRVATSKIH KARIKATURISTA

IZLOŽBA HRVATSKIH KARIKATURISTA

25. svibnja, 2014.

 

poziv einladung hrvatska karikatura Custom

I drugi kulturni događaji u Beču

Napisali: Ivana Ćosić i Davorin Trgovčević

Predstavljanje hrvatske karikature u Austriji nastavak je serije izložbi kojima Hrvatsko društvo  karikaturista (HDK) predstavlja i promovira hrvatsku karikaturu u svijetu. Svake godine hrvatski karikaturisti su se predstavljali u drugoj zemlji, 2011.  u Norveškoj,  2012. godini u Francuskoj (u sklopu velikog i sveobuhvatnog programa predstavljanje hrvatske kulture u Francuskoj), a  2013. godine hrvatska  karikatura je predstavljena u Istanbulu.

Izložba u Beču održava se u Kroatische Zentrumu  – Wien,  Schwindgasse 14, 

a trajat će od  21. svibnja do 10. lipnja. Na izložbi je  postavljeno 88 karikatura od 47 autora, članova HDK. Posjetitelji će vidjeti karikature najboljih hrvatskih autora: Srećka Puntarića, Ote Reisingera, Nika Titanika, Petra Pismestrovića, Nikole Listeša, Miroslava Gerenčera …

ZADNJE RIJEČI FRANJE FERDINANDA

Bečka aukcijska kuća Dorotheum 2. lipnja ove godine održava još jednu aukciju, ovoga puta posvećenu autogramima, pismima i rukopisima slavnih ličnosti. Na prodaju će biti ponuđen veliki broj objekta, od kojih je zasigurno najzanimljivije do nedavno posve nepoznato, no povijesno jako značajno pismo koji se odnosi na sarajevski atentat na austrijskog prestolonasljednika Franju Ferdinanda 1914. godine. Pismo će biti ponuđeno po cijeni od 3.000 eura, a njegov je autor grof Franz Harrach, vlasnik automobila, u kojem su ubijeni Franjo Ferdinand i njegova supruga Sofija.

Harrach je bio vrlo važan svjedok pije, tijekom i nakon atentata, a u pismu koje je pet dana nakon tragedije uputio svojoj supruzi Alice, na četiri stranice opisuje zadnje minute u životu carskog para, a navodi i navodno zadnji vapaj austrijskog prijestolonasljednika upućen voljenoj supruzi «Sofijo, Sofijo, ne moj mi umrijeti, tko će se brinuti o našoj djeci».

FOTOGRAF STANLEY KUBRICK

Eyes Wide Open od 8. svibnja do  13. srpnja 2014. Stanley Kubrick (1928 – 1999.) smatra se jednim od najpoznatijih i najvažnijih redatelja 20. stoljeća. No, iako je njegovo filmsko stvaralaštvo često predstavljano, vrlo malo se zna o njegovom fotografskom radu koje je pretežito nastalo razdoblju od 1945. do 1950., kada je mladi Kubrick radio za američki časopis Look.

Kubrick je naime već sa 16 godina pomno režirao i snimio fotografiju lokalnog prodavača novina koji naslonjen na ruke promatra novine, čije naslovnice rese naslovi kao što su „Roosevelt mrtav!“ i „F.D.R. mrtav!“. S ovom je fotografijom obišao mnogobrojne newyorške dnevne novine i časopise te ju je na posljetku prodao najboljem ponuđaču, časopisu Look. Kada je Kubrick 1946. završio srednju školu u džepu je već imao tjedni ugovor s Lookom te je tamo ostao raditi sve do 1950. U okviru ovog ugovora nastalo je preko 27.000 fotografija, a njih čak 1.000 je objavljeno. Riječ je najčešće o esejističkim fotografskim serijama koje su Kubricku omogućile da se pozabavi kompozicijom i atmosferom te da razvije i perfekcionira vlastitu pripovjedačku tehniku.

U okviru bečke izložbe posjetitelji će imati prilike vidjeti oko 20 fotografski reportaža u kojima Kubrick, kao i kasnije u svojim filmovima, prednost daje usamljenim ljudskim sudbinama. Tako je na primjer u jednoj od njih pratio malog čistača cipela, druga je posvećena mladoj glumici u potrazi za srećom, a treća cirkuskom životu.

KLASIKA ZA MASE

Ljetni koncert Bečkih filharmoničara u vrtu dvorca Schönbrunn održava se 29. svibnja  s početkom u 21 sat u jedinstvenom će se ambijentu vrta bečkog dvorca Schönbrunn. 

Bečki filharmoničari će pod voditeljskom palicom slavnog dirigenta Christopha Eschenbacha izvoditi djela Hectora Berlioza, Franza Liszta i Richarda Straussa. Koncert je pod nazivom „Koncert za Europu“ prvi puta održan 2004. godine, a od 2008. nosi naziv „Sommernachstkonzert“.

Svojim besplatnim koncertom na javnoj površini Beči filharmoničari ujedno promiču i jedan iznimno važan kulturno-politički cilj. To je pokušaj približavanja klasične glazbe što većem krugu ljudi. Tako je i prošle godine ovom jedinstvenom besplatnom događanju nazočilo oko 100.000 ljudi. U slučaju lošeg vremena, predviđen je i zamjenski termin. Koncert će se u tom slučaju održati 1. lipnja.

Dvorac Schönbrunn i njegov park su između ostalog i najposjećenije znamenitosti grada Beča. Ovaj barokni vrt koji je 1996. godine svrstan na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine godišnje posjeti naime preko 2,5 milijuna ljudi.

Više o programu koncerta pod zvijezdama potražite na www.sommernachtskonzert.at

FREUDOVA PUTOVANJA

Izložba „Freudova putovanja. Kulturalna iskustva – psihoanalitičko razmišljanje“ otvorena je 7. ožujka u bečkom Sigmund Freud muzeju, a posvećena je kao što i samo njezino ime kaže mnogobrojnim putovanjima na koja je Freud poslovno i privatno odlazio. Povodom 75. obljetnice smrti slavnog psihoanalitičara izložba nastoji pojasniti i njegov prisilni bijeg pred nacionalsocijalističkim režimom u Veliku Britaniju, gdje je Freud i umro 23. rujna 1939. godine. Egzil mu je, kako je sam istaknuo, omogućio da „to učini u miru“.

U središtu izložbe se nalaze i preseljenje Freudove obitelji iz Češke u Beč, što je zapravo predstavljalo prvo putovanje trogodišnjeg Freuda, te putovanja u Italiju, Grčku i Ameriku.

I dok stalna izložba Freudova muzeja u Beču nudi uvid u njegov rad u poznatom ambijentu, ova izložba upućuje na centralnu ulogu koju su putovanja imala u Freudovu životu. Dokumenti, suveniri i fotografije s Freudovih putovanja ovom su prigodom po prvi puta skupa prikazani. Njima se, pored putovanja u svrhu odmora i uživanja, nastoji pokazati i kolika je bila uloga putovanja u Freudovim teoretskim radovima.

KRAFTWERK U BURGTHETERU

Glavni će se austrijski grad već tradicionalno i ovog proljeća pretvoriti u jednu veliku međunarodnu kazališnu i glazbenu pozornicu. Naime 9. svibnja započinje tradicionalna bečka manifestacija pod nazivom “Wiener Festwochen 2014” koja se u Beču redovito odvija još od davne 1951. godine.

U razdoblju od 9. svibnja do 15. lipnja Bečane i njihove goste tako očekuje bogata umjetnička ponuda s čak 38 različitih produkcija iz mnogobrojnih zemalja svijeta tj. ukupno 117 izvedbi, a 70 posto ulaznica već je prodano.

Otvorenje ovogodišnjeg festivala održat će se na trgu ispred bečke Gradske vijećnice, a za glazbenu pozadinu će se pobrinuti devet međunarodnih zborova koji će u tu svrhu udružiti i otpjevati skladbu Wernera Pirchnera koja je komponirana baš za tu prigodu.

Vrhunac ovogodišnjeg glazbenog programa festivala označava 3D koncerni niz pod nazivom „Katalog“ elektro-pop pionira Kraftwerka. Kvartet će u četiri dana izvesti osam predstava u bečkom kazalištu Burgtheater, a svaka je posvećena jednom od njihovih albuma. 

Druga dva vrlo zanimljiva projekta su premijera opere Georga Friedricha Hassa „Kuća krvi“ u režiji Petera Mussbacha te novo uprizorenje Verdijevog klasika „Macbeth“ Bretta Baileyja.

Više informacija o cjelokupnom programu potražite na www.festwochen.at/ T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code