HRVATSKA «FRAU FRITZL» IZ GENEVE

HRVATSKA «FRAU FRITZL» IZ GENEVE

10. srpnja, 2012.

Vesna_Vukovi
Primjer kakave osobe rade u hrvatskoj diplomaciji

Piše: Mihovil Tomić

Sadašnja hrvatska veleposlanica u Genevi, Vesna Vuković, nakon sustavnog prikrivanja u dvadeset godina braka bivšem suprugu rekla je da jednom od njihove dvoje djece nije pravi otac. DNK analiza pokazala je da je njezin bivši suprug, zaista otac samo još uvijek maloljetnom sinu.
Poslije razvoda dobila je skrbništvo nad djecom, ali sina je zbog školovanja ostavila kod oca u Hrvatskoj, kao i drugo dijete, ali na nepoznatoj adresi u Zagrebu.

SANADEROV KADAR

Malodobno dijete je nakon rastave roditelja postalo vlasnikom svih obiteljskih nekretnina pa i kuće u Karlovcu. Budući da je mladić vrlo emotivno vezan za Karlovac, tamo je vrlo rado i često odlazio. Kuća je prije darovanja djetetu bila predmetom prodaje 2005. godine, ali je tada nakon žestoke prepirke djeteta i majke, prodaja od strane majke (djetetevog skrbnika) obustavljena. Posrednik u prodaji kuće je bio prikriveni otac drugog djeteta u obitelji – izvjesni Marijan Furač, dakle, polusestre malodobnog  unuka dr. Vukovića i njegove kćerke, danas naše veleposlanice pri UN-u u Genevi koju je još daleke 1993. godine u MVP zaposlio korumpirani Ivo Sanader. Furač je u trenutku rođenja prvog djeteta u obitelji kćerke dr.Tomislava Vukovića daleke 1991. godine bio dostavljač pismena u Općinskom sudu u Karlovcu, specijaliziran za deložacije i druge specijalne zadatke, a gdje je radila i majka djeteta kao sudski pripravnik sve do trenutka dok joj otac, pokojni dr. Vuković, nije uskratio financiranje i takav stil života.
Tijekom Domovinskog rata Marijan Furač je bio glasnogovornik Karlovačke županije, iako ima, navodno, završenu samo osnovnu školu, a danas je «ugledni» gospodarstvenik specijaliziran uglavnom za nekretnine i izvoz drva. Potencijalni kupac nekretnine malodobnog unuka pokojnog dr.Vukovića, a po direktnoj ponudi «posrednika», bio je pak nitko drugi nego njegov bivši „kompanjon“, također bivši sudski dostavljač, koji taj posao radi i danas ali u novom, »demokratskom okruženju» i to u javnobilježničkom uredu svoje supruge u Karlovcu. Slučajno ili ne, oba «sudska» dostavljača stanuju, tj. rade na istoj adresi u strogom centru Karlovca. Jedan na prvom, a drugi na trećem katu iste zgrade. Čime se još taj dvojac nekadašnjih sudskih dostavljača danas bavi, možemo samo nagađati…
Na početku svog srednjoškolskog obrazovanja unuk dr.Vukovića se odlučio na polazak i školovanje u Gimnaziji Karlovac, ali postoje mnoge indicije kako je majka kao njegov skrbnik putem nekih osoba  utjecala na djelatnike karlovačke gimnazije i ravnatelja, te je dijete nakon toga na samom početku nastave organizirano „zasuto“ jedinicama i praktički protjerano iz karlovačke gimnazije. Danas ravnatelj te gimnazije gleda u pod dok prolazi pokraj unuka dr.Vukovića i iz nekog razloga nema snage djetetu pogledati u oči.
Otac je u međuvremenu sve što je imao prepisao na sina, koji je počeo izostajati iz škole, prvo iz gimnazije u Karlovcu, odakle ga je otac pokušavao spasiti prebacujući ga u Zagreb. Sličan scenarij odvija se ovih dana u jednoj zagrebačkoj gimnaziji gdje je veleposlanica ponovno u „akciji“ i gdje je uhvaćena u pokušaju poticanja djelatnika gimnazije na protuzakonite radnje.

RATNI PROFITER PRIKRIVENI OTAC DJETETA VELEPOSLANICE

Prema našim izvorima, bivši dostavljač, a danas vlasnik tvrtke «Genesis» – agencije za posredovanje u prodaji nekretnina Marijan Furač, svoj prvi kapital stekao je u ratu na vrlo dvojben način i to navodno „zamračenim“  stanovima i kućama izbjeglih ljudi, dakle, osoba srpske nacionalnosti. Zna li srpska zajednica u Karlovcu nešto o tome, zasad nismo uspjeli saznati iako je sjedište Eparhije gornjokarlovačke smješteno u istoj ulici gdje i obiteljska vila malodobnog unuka dr. Vukovića, i to svega nekoliko kuća dalje.
Furač je rodom iz Duge Rese i vrlo je blizak i poslovno povezan s jednim poduzetnim hrvatskim generalom. Sumnja se da su tako «zamračene» nekretnine kasnije «provučene» kroz gruntovnicu karlovačkog suda gdje je spomenuti „poduzetnik“ nekada radio, te i danas tamo ima vrlo aktivne i operativne kontakte. Također je u vrijeme vladavine HDZ-a imao vrlo dobar link na Karlovačku banku i to putem Uprave te banke. U pokušaju plasiranja i preprodaji nekretnina strancima, u ne tako dalekoj prošlosti, navodno je koristio «umreženu» logistiku MVEP-a Republike Hrvatske. Gospodin je rastavljen i navodno živi s jednom sutkinjom Općinskog suda u Karlovcu.
Obiteljska vila pokojnog dr. Vukovića spada u red jedne od arhitektonski najljepših urbanih objekata u našoj zemlji iz kasnih šezdesetih i s početka sedamdesetih godina i nalazi se na najelitnijem stambenom predjelu Karlovca s neprekinutim pogledom na stari grad Dubovac, rijeku Koranu s poznatim slapom, kao i na staru gradsku jezgru grada Karlovca.

ZAŠTO JE KARLOVAC ODUZEO ZEMLJIŠTE UZ OBITELJSKU VILU?
 

Gruntovnica Općinskog suda u Karlovcu temeljem katastarske obrade tvrtke Cadcom d.o.o. započela je tijekom 2011. godine s redovnim pozivima strankama u postupku. Otac štiteći prava malodobnog sina, redovito se odazivao na pozive suda i ukazivao na sporne činjenice dok je majka na izuzetno pasivan i dvojben način sudjelovala u sporu. Sud je gotovo svaki tjedan slao pozive i zakazivao rasprave što je nesvakidašnja pojava za hrvatske pravosudne prilike i ekspresno donio presudu ne saslušavši sve stranke u postupku, te je temeljem toga zatražena obnova postupka (zahtjev odvjetnika malodobnog djeteta u prilogu) još u ljeto 2011. godine. Međutim, Općinski sud u Karlovcu na čelu sa svojim predsjednikom Tomislavom Marasom se do danas oglušuje na utemeljene pozive pravnog zastupnika malodobnog djeteta na obnovu postupka i stječe se dojam da mu se nimalo ne žuri na način kako mu se žurilo  oduzeti sporni dio zemljišta i to bez nazočnosti i suglasnosti nadležnog Centra za socijalnu skrb, koje je po zakonu trebalo biti konzultirano u ovom slučaju, te dati svoju suglasnost na odluku suda. Glavnina dokumentacije koja bi dovela u pitanje ovu pravosudnu akrobaciju karlovačke gruntovnice nalazi se u Arhivu grada Karlovca.
Međutim, koncem 2011. godine zanimljiv događaj govori u prilog već uočenog pasivnog  i zlonamjernog ponašanja majke malodobnog djeteta u ovom slučaju. Naime, ona je za vrijeme  posljednjih božićnih i novogodišnjih blagdana s gradom Karlovcem sklopila kupoprodajni ugovor i to u službenim prostorijama grada, o prodaji svog zemljišta na dijelu prostora budućeg kolektora za pročišćavanje otpadnih voda uz rijeku Kupu dok istovremeno nije poduzela nikakve radnje po pitanju rješavanja spora oko zemljišta obiteljske kuće koja pripada njenom malodobnom sinu. Prema nekim neslužbenim izvorima, majka je u sprezi s pojedinim lokalnim birokratima iz grada Karlovca na softiciran način sačinila zemljišnu „plombu“, te s njom trenutno kontrolira pristup objektu. Zasad je još nepoznanica tko je fantomska osoba iz struktura grada Karlovca u sprezi s predsjednikom Općinskog suda u Karlovcu i na koji način su premreženi sa skrbnikom malodobnog djeteta.
Razlozi takovom postupku i aktivnostima mogu se iščitati iz mogućnosti da majka ima neke druge planove i želi opstruirati dio vlasništva nekretnine iz darovnog ugovora svom malodobnom sinu. Obzirom da je majka prema neslužbenim informacijama iz Centra za socijalnu skrb grada Zagreba također neuspješno pokušala dobiti suglasnost za prodaju druge nekretnine malodobnog sina, može se zaključiti da postoji namjera ili plan razbaštinjenja vlastitog djeteta, ali u korist drugog djeteta ili neke treće osobe. Prema drugim informacijama, dobivenim iz MVEP-a, pokušaj prodaje djetetevog stana u Zagrebu iniciran je od strane „mentorice veleposlanice“ iz ureda Predsjednika Josipovića, budući da je njezina malograđanska procjena da diplomat i njegova obitelj ne mogu stanovati u općini Peščenica u Zagrebu već to mora biti na nekoj puno ekskluzivnijoj lokaciji.
Osim toga, djeci je zatajila novčani primitak u visini od 15.000.- Eur dobiven od pokojnih djeda i bake, a što je razotkriveno na ostavinskoj raspravi. Mnogi prijatelji bliski obitelji s kojima smo uspjeli razgovarati, zaključuju kako je mladić ustvari neželjeno dijete majke. Također je tragična činjenica da majka svojoj kćerki skrivala identitet pravog oca i na taj način loše utjecala na njezin život i normalno odrastanje što će biti vidljivo tek u njenoj budućnosti. Jedan od mogućih razloga dugogodišnjeg prikrivanja očinstva mogao bi biti sociološko-moralne prirode kao i društveni status biološkog oca.
Nedavno, preminula baka malodobnog djeteta ostavila je oporučno imovinu samo svom unuku i za sada je nejasno na koji je način Centar za socijalnu skrb grada Zagreba dodijelio punomoćnika malodobnom djetetu u toj ostavini i to u obliku odvjetnice koja inače zastupa njegovu majku, dakle, veleposlanicu u Genevi.
Među kolegama na Zrinjevcu spomenutu veleposlanicu nazivaju velikom spletkarošicom i osobom bez skrupula koja će vas iskoristiti samo da ostvari svoj cilj.

POTIČE MALODOBNOG SINA NA OBITELJSKO NASILJE

Najnovije žrtve tog spletkarenja su malodobni sin i njegov otac, a u korist njezine kćerke iz tajnog odnosa sa sudskim dostavljačem.
Otac tvrdi da sin nije išao u školu upravo na nagovor i poticaj majke, sadašnje hrvatske veleposlanice u Genevi kao i da je potican na mržnju i na nasilje u obitelji za što je i osuđen prije nekoliko mjeseci. Zbog asocijalnog ponašanja mladić je već u par navrata imao posla i s policijom.
Kako je otac sinu nakon rastave prepisao svu imovinu, a to je učinila i njegova baka, očeva majka, koja je nakon toga ubrzo umrla, tako da je malodobni sin uz kuću u Karlovcu dobio i dva stana u Zagrebu. No, nakon toga prestaje ići u školu, a ocu je  zaprijetio da će ga kad postane punoljetan izbaciti  na ulicu. I prijetnje je odmah počeo ostvarivati. Prvo je očeve stvari izbacio iz stana u Zagrebu i nekoliko puta je nasrnuo na oca o čemu su obavješteni policija i nadležna socijalna skrb. Otac se nakon nekoliko sukoba sa sinom odlučio odseliti u kuću u Karlovcu, pokušavajući izbjegavati izmanipuliranog sina, ali ni tamo ga nisu ostavili na miru, kad bi došao s posla svoje stvari našao bi razbacane oko kuće. Budući je više nego očito da je sve navedeno malodobni sin radio i radi na poticaj majke, veleposlanica je prijavljena policiji i državnom odvjetništvu. Na kući u Karlovcu malodobni sin mu je promijenio brave na poticanje i uz osobni nadzor majke. I u Karlovcu je policija intervenirala, rastavila bi oca i sina uz prijavu malodobnog sina za obiteljsko nasilje i objašnjenje da ništa drugo ne mogu. Malodobni  sin očito nije svjestan kako je izmanipuliran od strane majke, a na štetu svog odnosa s ocem. Međutim, polagano se razotkrivaju i drugi uzroci nasilja mladića u obitelji, a to je svakako i uzgoj marihuane u stanu koji je dobio darovanjem. Navodno je narko milje već djelomično uselio i ovladao stambenim prostorom maloljetnika. Obilato financiranje kupovine narkotika omogućila mu je iznimno velika veleposlanička plaća majke i ujedno njegovog zakonskog skrbnika.
Uz sina, ocu Rikardu Frgačiću telefonski je prijetila i kćerka koju je podigao. Rekla mu je „neka se gubi iz njene kuće“. Bivši suprug veleposlanice Vesne Vuković tu je kuću godinama održavao.
Veleposlanica je već koncem devedesetih rasprodala dio obiteljske imovine i to vikendicu nedaleko Crikvenice, a da obitelj ne zna gdje je novac od spomenute prodaje. Sumnja se da taj novac cijelo vrijeme „vrti“ bivši sudski dostavljač Marijan Furač, dok obitelj već više od 15 godina iznajmljuje apartmane u jeftinim turističkim kompleksima, te «gostuje» u apartmanima svojih prijatelja na Jadranu, tražeći utočište za svoj godišnji odmor.

MINISTAR PRAVOSUĐA UVUČEN U SKANDAL VELEPOSLANICE IZ GENEVE

Majka je dosad već bila predmetom novinskih napisa u kojem je najzanimljiviji onaj koji govori o sprezi nje i sadašnjeg ministra pravosuđa Orsata Miljanića, na način da je isti na veleposlaničino poticanje pokušao otkazati punomoć odvjetniku koji zastupa njezinog malodobnog sina pri Općinskom sudu u Karlovcu i to putem oca kao zakonskog zastupnika, a o čemu već nekoliko mjeseci bruji cjelokupno Ministarstvo vanjskih poslova kao i Ministarstvo pravosuđa. Po istoj formuli „kupila“ je prethodnu odvjetnicu malodobnog sina, Ljubicu Matijević Vrsaljko, također angažiranu za zastupanje djeteta od strane oca, na način da je bivša pravobraniteljica za djecu pod nekim zasad nerazjašnjenim okolnostima iznenada postala suradnicom suda u Strasbourgu i naprasno otkazala punomoć djetetu. Kako saznajemo, niti jedan od nekoliko dosad objavljenih novinskih tekstova nikada nije demantiran. Glavno pitanje koje se postavlja u svim dosadašnjim novinskim napisima na ovu temu, a na koje do sada nitko od prozvanih nije odgovorio je –  postoji li visoko-političko-korupcijska sprega hrvatske diplomacije i nevladinog sektora u Hrvatskoj, ali i šire?
U svakoj demokratskoj državi takav međunarodni skandal veleposlanice jedne države bio bi izvrgnut javnoj osudi, te bi se ta osoba morala povući s pozicije na kojoj jest, jer to govori o intelektualnom i moralnom sklopu te osobe, te očitoj nedoraslosti za poziciju  koja joj je povjerena. Prema svemu navedenom, u konačnici bi se moralo postaviti i pitanje može li takva osoba uopće raditi u državnoj upravi.
Posebnu pozornost privlači i podatak da je imenovana radeći pri MVEP-u u odjelu za UN još daleke 2000. godine baratala podatkom i zahtjevom UN-a za odštetom od Republike Hrvatske u visini od 90 milijuna US DOLL i to na okolnost potraživanja protuzakonito zaračunatog i naplaćenog poreza na promet naftnim derivatima UN-ovim postrojbama na okupiranim područjima naše zemlje ranih devedesetih, te isti prikrivala i opstruirala. Danas iz te perspektive i takovog saznanja, smiješnim se čini njeno piskaranje na razini pučkoškolskog uratka o Genevi kao mjestu svjetskog multilateralnog središta, a gdje trenutačno radi kao naša veleposlanica pri UN-u, a objavljenog na službenim internetskim stranicama UN-a Hrvatska, te dovođenjem u zabludu glavnog personala UN-a u Hrvatskoj, ali i nekih drugih političko-diplomatskih struktura.


OTAC ODRASTAO S PREDSJEDNIKOM

Otac malodobnog djeteta želeći sačuvati imovinu sina da u budućnosti ne bude zakinut za pripadajuće vlasništvo kao i njegov daljnji razvoj, školovanje, napredovanje i samostalnost  obratio se državnim institucijama: Pravobraniteljici za djecu, Predsjedniku Vlade kao i Predsjedniku Republike.
Zanimljivost u cijelom događaju je i privatno obraćanje oca djeteta predsjedniku Josipoviću s ukazivanjem na protuzakonite radnje majke – sadašnje veleposlanice u Genevi, budući da su zajedno odrasli i proveli dio djetinjstva u Zagrebu u Laginjinoj ulici. Međutim, iako je više nego očito upoznat sa svim perfidnim makinacijama osobe koju je imenovao na veleposlaničko mjesto pri UN-u u Genevi, predsjednik nije zasad reagirao i  ignorira prijavljene koruptivne radnje državne službenice na visokom diplomatskom položaju. U ovom slučaju izgleda da pravda i pravednost ne stanuju na istoj adresi. Stječe se dojam, te postaje više nego očito da mu je važniji utjecaj koji trenutačno na njega ima mentorica veleposlanice u njegovom uredu – Mirjana Mladineo, inače Sorošev kadar još od vremena dok je radila u uredu prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a zaposlena je tada na prijedlog i sugestiju Hrvoja Šarinića, te se svih ovih dvadeset godina hrvatske samostalnosti provlači kroz utjecajne sfere državnog sustava. Suradnju sa Sorošem prenijela je i na svoju djecu, tako da joj je kćer jedno vrijeme radila za IRI u Zagrebu i u SAD-u, a trenutačno joj zet također surađuje s jednom od međunarodnih institucija nedaleko Geneve u Švicarskoj.

MENTORICA VESNE VUKOVIĆ

Gospođu Mladineo neki novinarski krugovi također spominju kao osobu koja je bila vrlo aktivno uključena u smjenjivanje i procesuiranje bivšeg hrvatskog veleposlanika pri UN-u u New Yorku, Nevena Jurice, te je vrlo aktivno brifirala pojedine novinarske redakcije s dostavom eksluzivnih diplomatskih pikanterija. Jedan od razloga i motiv sudjelovanja u „sapunanju daske“  bivšem veleposlaniku Jurici je njezina bezobzirna osveta, budući ju je Sanader preko noći smijenio, nakon čega je povučena u Zagreb, ali «zaslugom» bivšeg predsjednika Mesića i njegovog tadašnjeg tajnika Šprema, ubrzo odlazi za veleposlanicu, ali ovaj put u Švicarsku. Prema dokumentaciji koju imamo prvu vijest o svom imenovanju na to veleposlaničko mjesto iz 2008. god. Mirjana Mladineo poslala je mailom upravo Sorošu i to u centralu u New York.
U svemu tome biti će zanimljivo vidjeti kako će završiti jedan sasvim drugi hrvatski kriminalno-financijski skandal u obliku bankrota i nestanka 120 milijuna kuna iz tvrtke Generalturist iz Zagreba, a u čemu je obitelj predsjednikove savjetnice, Mirjane Mladineo, vrlo aktivno participirala kroz članstvo u Nadzornom odboru te tvrtke.
Nadamo se da će država ovaj put reagirati i zaštiti narušeni dignitet malodobnog djeteta uvučenog u interesnu mrežu hrvatske diplomacije i zlonamjernu aktivnost njemu dodijeljenog skrbnika na privremenom radu u Genevi. Neslužbeno saznajemo da je majka malodobnog djeteta kazneno prijavljena putem MUP-a i da je zatraženo njezino psihijatrijsko vještačenje. Međutim, „Frau Fritzl“ je i ovaj put u telefonskoj akciji i ponovno traži storniranje svoje kaznene prijave putem nekih policijskih moćnika u ravnateljstvu MUP-a i putem DORH-a. Neki informiraniji krugovi najavljuju da je oko ovog, i to više nego očitog, protuzakonitog i veoma vješto – perfidno prikrivenog diplomatsko – pravosudnog slučaja, moguć otvoreni sukob između oca malodobnog djeteta i predsjednika Ive Josipovića, ukoliko on ne raspetlja ovu korupcijsko-diplomatsku mrežu na relaciji Pantovčak – Geneva.
Papa Benedikt XVI. je u svojem prošlogodišnjem govoru pred njemačkim Bundestagom izjavio da država u kojoj ne vladaju pravo i pravda postaje organizirana banda dok je posjećujući Zagreb u svom govoru u HNK-u izjavio da je ljudska savjest temelj slobodnog i pravednog društva, kako na nacionalnoj tako i na nadnacionalnoj razini.
Iako je predsjednik Josipović trenutačno hendikepiran obzirom da slabije vidi na jedno oko, vjerujemo da će u ovom slučaju ubrzo progledati i utvrditi sve činjenice, te sankcionirati upletene u ovaj skandal, bez obzira na državne funkcije koje trenutačno obnašaju.T

24 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Navahoo
  #1 Navahoo 16 studenoga, 2016, 15:10

  DEA stigla u Zagreb!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Kralj
  #2 Kralj 16 rujna, 2012, 13:09

  Šapće se po hodnicima u ministarstvu vanjskih da će dotična gospođica uskoro postati glavna vijest na naslovnicama NYT i CNN po nečemu puno ozbiljnijem od ove vijesti s portala.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 28 kolovoza, 2012, 16:58

  [quote name=”miki tapetar”]Sve mi je jasno, jedino ne znam tko jer Faru Frizt?[/quote]
  pa cuveni slucaj zlostavljaca iz austrije puno gori od slucaja kampusch…
  cini se da i u ovoj prici vrijedi ona narodna izreka tko visoko leti, nisko pada. pa cestitamo na vrlo profesionalnom izboru gospodine predsjednice!!! narod bi mogao povjerovati da je taj izbor i imenovanje potpisao onaj sanaderov niskoguzi homic jandrokovic,ali vi???

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. sex & grad
  #4 sex & grad 10 kolovoza, 2012, 15:34

  zanimljivo… mali drogeras a majcica sjedi paralelno uz ambasadorsko mjesto i u clanstvu vlade republike hrvatske u uredu za suzbijanje droga. uz sve to cini se da nije bas higijenski biti suvise blizu navedene gospodjice. nakaradne li drzave!?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code