IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ŽELJKA KRČADINCA I BOŽE MARIJANČIĆA

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ŽELJKA KRČADINCA I BOŽE MARIJANČIĆA

5. studenoga, 2014.

u017Deljko-Kru010Dadinac  Klizaliu0161te-u0160alata Custom

U utorak, 4. studenog 2014. u 19.30 u Galeriji Foto kluba Zagreb održano je otvorenje izložbe fotografija dvojice uglednijih i zapaženijih članova Foto kluba Zagreb, koji su ne tako davno dobili iznimna počasna zvanja FIAP-a: ŽELJKO KRČADINAC (EFIAP) i BOŽO MARIJANČIĆ (AFIAP). Izložba je uvelike zanimljiva a fotografski zaista dojmljiva, za posjetitelje ostaje otvorena do 14. studenog 2014. može se razgledati od ponedjeljka do petka (10 – 16 sati, a utorkom 17 – 21 sat).

Željko Krčadinac je rođen 1935. godine u Zagrebu. Srednjoškolski je profesor geografije (PMF u Zagrebu), iako je bio prije zaposlen u marketingu i komercijali u zrakoplovnim tvrtkama. Prvi tečaj crno-bijele fotografije završio je još 1954. godine i odmah dobio prvu nagradu na prigodnoj izložbi fotoamatera-početnika. Iako se dugo nakon toga više nije natjecao na izložbama fotografija, ipak se cijelog života eto već više od 50 godina pasionirano bavi fotografiranjem. Rezultat svega toga je mnoštvo objavljenih fotografija u tridesetak kolor fotomonografija, udžbenika i kalendara, baš kao i u brojnim magazinima, prospektima i na razglednicama. Tijekom godina stvorio je bogatu arhivu geografsko-turističkih snimaka iz Hrvatske i cijelog svijeta. Od 2002. godine kao član Fotokluba Zagreb, aktivno izlaže na FIAP-ovim izložbama. Godine 2011. stječe počasno zvanje AFIAP, a prošle godine i zvanje EFIAP. Na ovoj izložbi, uz konceptne fotografije i portrete umjetnika, prikazani su i djelići njegove nove serije Male priče na pariće – nekad i sad.

Božo Marijančić je rođen na Božić 1944. godine u Zagrebu. Po struci je bakroretušer, slikar i grafički dizajner.  Dinamičan je član Foto kluba Zagreb od 1966. godine. Nakon preseljenja u Švicarsku 1970. godine posvećuje se slikarstvu i izlaže na mnogobrojnim samostalnim i skupnim izložbama. U dva mandata bivao je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika u Švicarskoj –  EHO. Godine 1992. osniva grupu Kravata – udruženje hrvatskih likovnih umjetnika u Švicarskoj, i uspješno je vodio to udruženje devet godina sve do svog povratka u Zagreb. Kao član Kino kluba Zürich bavio se amaterski i kratkometražnim filmom, a njegovi crtani filmovi nagrađeni su na Švicarskom nacionalnom natječaju brončanom medaljom 1974. godine u Neuchatelu, i srebrnom medaljom 1980. godine u Zugu. Nakon povratka u Zagreb 2002. godine otvara svoj slikarski atelijer u Samoboru, a od 2012. ponovno se vratio umjetničkoj fotografiji i aktivirao članstvo u
 Fotoklubu Zagreb. Godine 2014. zasluženo je stekao FIAP-ovo počasno zvanje AFIAP.T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code