IZLOŽBA MAJE  LANDAU NEJAŠMIĆ U GLIPTOTECI HAZU

IZLOŽBA MAJE LANDAU NEJAŠMIĆ U GLIPTOTECI HAZU

23. prosinca, 2013.

pozivnica landau

Otvorenje retrospektivne izložbe medalja i plakata Maje Landau Nejašmić održano je u petak, 20. prosinca, 2013. u Gliptoteki HAZU, koju je kustoski priredila Vesna Mažuran Subotić, a likovni postav osmislio Mario Beusan. Nakon uvodnog komentara ravnateljice Arijane Kralj, Vesna se Mažuran Subotić  pri otvorenju izožbe dojmljivo izrazila govoreći o umjetnici i njezinom cjeloživotnom umjetničkom djelu, i akademik Đuro Seder izložbu je otvorio – kazavši da je  prvi put u životu na jednoj prvoj samostalnoj a koja je ujedno i retrospektivna izložba.

Zaista možemo ukazati na vrsnu umjetnicu Maju Landau Nejašmić a pritom reći da pripada iznimnim hrvatskim likovnim umjetnicima, koji su samozatajno u tišini svojeg atelijera stvarali tijekom godina raspoznajno značajan pa i s narodnim identitetom impozantan mjetnički opus na kojeg kao stara europska nacija možemo biti ponosni.

 Na izložbi susrećemo se i s djelima koji nose sve uobičajene karakteristike tradicijskoga medaljerstva (Savez pronalazača i autora tehničkih unapređenja Hrvatske, 1976; Geofoto, 2008) pri čemu je zamjetna stilizacija oblika, dok se gotovo kao iznimna može izdvojiti medalja rađena za Društvo za aterosklerozu, na čijem se aversu nalazi uspjeli portret dr. Aničkova kao rijedak primjer portretnoga medaljerstva unutar ovog opusa. Portrete, i to vrlo uspjele, izvela je još samo nekoliko puta (Ivan Pavao II., Alojzije Stepinac).

 Usporedno s medaljama Maja Landau Nejašmić sustavno kreira i nakit, i dolazi do izražaja transponiranje i aplikacija motiva preuzetih s hrvatskih srednjovjekovnih spomenika, osobito predromaničkih. Narukvice, privjesci i prstenje, ukrašeni pleternom ornamentikom, minucioznošću izrade kao i rafiniranošću kompozicije čine ove radove posebnim i zasebnim umjetničkim djelima u kojima se ovodobna oblikovna rješenja spajaju s tradicijom na najbolji mogući način.

 Sve u svemu svugdje uokolo desetljećima susrećemo autoričine zanimljive oblike (umjetnine), pa nas ova izložba velike hrvatske umjetnice  zaista ne iznenađuje, ali nam ukazuje na snažno medaljarsko umjeće autorice Maje Landau Nejašmić  jer zaslužuje posebno mjesto u hrvatskoj likovnoj povjesnici. 

Izložba otvorena do 31.siječnja 2014., utorak – petak od 11-19 sati.

Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code