IZGLASANI AMANDMANI BILJANE BORZAN U BRUXELLESU

IZGLASANI AMANDMANI BILJANE BORZAN U BRUXELLESU

11. studenoga, 2014.

Borzan EU

Nakon što je u lipnju 2014. Europsko vijeće, odnosno ministri zaštite okoliša država članica, donijelo prijedlog nove direktive o GMO koji su mnogi ocijenili kontroverznim, Odbor za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane EU Parlamenta izglasao je protuprijedlog koji u ključnim pitanjima mijenja direktivu.

Prijedlog Europskog vijeća predviđa ubrzanje procesa dobivanja dozvola za uzgoj za zemlje koje GMO žele, te da u isto vrijeme zemljama koje ih ne žele daje veću samostalnost kod donošenja parcijalne ili potpune zabrane. U briselskim kuloarima se moglo čuti kako je prijedlog Vijeća u osnovi prepisano stajalište Velike Britanije koja je “GMO friendly” zemlja. Jedna od većih zamjerki bila je provizija koja kaže da suverene države moraju tražiti od proizvođača GMO sjemena da iz svojeg zahtjeva za puštanje na tržište izuzme njen teritorij.

Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka i članica resornog odbora EP kazala je na raspravi u rujnu kako pristup koji izjednačava suverene države i biotehnološke kompanije smatra bizarnim jer može stvoriti opasan presedan. Prema novom prijedlogu EP, ta odredba je izbačena i zamijenjena procedurom prema kojoj države članice nemaju nikakvog kontakta s biotehnološkim kompanijama već, ako ne žele GMO, zahtijevaju od Europske komisije da ne izdaje odobrenje koje se odnosi na njen teritorij.

Zastupnica iz Slavonije je utjecala na prijedlog direktive putem amandmana koji su dobili podršku Odbora. Prijedlog Odbora za okoliš, javno zdravstvo i sigurnost hrane ubrzo će biti na dnevnom redu Europskog parlamenta, no sudeći prema 53 glasa “za” te samo 11 “protiv”, ne bi trebalo biti problema pri izglasavanju na plenarnoj sjednici. Nakon konačnog glasanja Europski parlament kreće u pregovore s Komisijom i Vijećem tijekom kojih će se usuglasiti finalni tekst novog europskog zakona.

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code