IZ PARIZA PREMA ABU DHABIJU

IZ PARIZA PREMA ABU DHABIJU

12. siječnja, 2014.

 

arabian-christmas-drawings1

Izložba Stipana Tadića u zagrebačkoj Galeriji PM

Napisao: Ivan Raos

 

Otvorenje izložbe The Residency creteži održat će se 14. siječnja 2014. godine u 19 sati u Galeriji PM u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.

Stipan Tadić prije četiri godine započeo je likovni projekt koji se zasniva na svakodnevnom crtanju portreta. Portreti nastaju iz specifičnih situacija u kojima se umjetnik našao, pa je taj pristup odlučio nastaviti tijekom svojeg boravka na rezidenciji u Parizu.

 

DETALJI ŽIVOTA U PARIZU

Iz Pariza Tadić se vratio bogatiji za oko 400 crteža koji su nastali za vrijeme trotjednog boravka u „Cite de International“. Pariški crteži na stilski i narativno jednostavan način intimistički opisuju detalje života u Parizu iz perspektive mladog umjetnika na rezidenciji. Fokus crteža je na subjektivnom doživljaju pariške umjetničke scene koju Tadić prikazuje bilježeći obilaženja velikih galerija i muzeja, te komunikacije s umjetnicima iz cijelog svijeta s kojima se umjetnik susreo na rezidenciji.
Netom prije otvorenja ove izložbe Stipan Tadić vratio se s jednomjesečnog rezidencijalnog boravka iz Abu Dhabija, kao što možemo zaključiti, s novim iskustvom ali i novim dnevničkim zapisima u formi stripa kojima opisuje iskustvo iz centra Ujedinjenih Emirata na prijelazu iz 2013. u 2014. godinu. Crteži izloženi na izložbi nastajat će oslikavanjem papirom obloženih zidova koji kronološki, u obliku friza, prate gotovo puni krug GalerijePM.

 

ODLAZAK U ABU DHABI

Kroz crteže Stipan Tadić gledatelju predočav iskustvo umjetnika na rezidencijalnom programu, prednosti i način rada jednog takvog programa i, na kraju predstavlja i rezultat postignut u novoj sredini. Zato jer je Pariz prvi grad koji je Stipan Tadić portretirao putem crteža, što je i sam rekao nakon povratka da kani nastaviti ovaj projekt i na sljedećim rezidencijama.

Zapravo svrha projekta je objavljivanje knjige umjetnika Paris Christmas Apocaypse (Cite International 2012.) s bilješkama iz Pariza, a eto na izložbi u Galeriji PM moći će se vidjeti aktualni crteži koji će zasigurno privući znatiželju Zagrebačana i posjetitelja grada Zagreba. Zaista i stoga jer se ne odlazi se svaki dan u Abu Dhabi – ukratko o Tadićevoj izložbi crteža kazala je Tea Hatadi.

Izložba ostaje otvorena do 26. siječnja 2014 T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code