IVO  BEGO BIO NA STADIONU HAJDUKA I VRIJEĐAO ČIČKA

IVO BEGO BIO NA STADIONU HAJDUKA I VRIJEĐAO ČIČKA

21. srpnja, 2014.

IVO  BEGO BIO NA STADIONU HAJDUKA I VRIJEĐAO ČIČKA

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 1. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK Dinamo : NK Slaven Belupo 4 : 0

Utakmica prvog kola HNL odigrana u Zagrebu 18. srpnja 2014. na stadionu u Maksimiru u 20.15 sati pred oko 2.000 gledatelja od čega oko 20-30 pripadnika BBB istok (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo) smještenih na sjevernoj tribini. Navijači NK Slaven Belupo nisu primjećeni.

Prvo poluvrijeme utakmice prošlo je bez ispada navijača, dok se u drugom poluvremenu u 60. minuti sa sjeverne tribine zaorilo „Tučemo policiju ko` šugave pse, al` za tebe Dinamo pobit` ću ih sve“, i, neposredno nakon toga, četiri puta “Poslušaj me čovječe iz svečane lože, nama nitko Dinamo uzeti ne može“. U 75. minuti, opet sa sjeverne tribine, odjekuje ustaška budnica „Spustila se gusta magla iznad Zagreba, spustila se gusta magla iznad Zagreba. To ne biva gusta magla iznad Zagreba, iznad Zagreba, to ne bila gusta magla, haj, iznad Zagreba, već to bila hrabra vojska Poglavnikova, Poglavnikova. Već to bila hrabra vojska, haj, Poglavnikova“  (Poglavnik dr. Ante Pavelić, tvorac i vođa ustaškog pokreta, saveznik fašističkih i nacističkih snaga, na čelu ustaškog režima NDH 1941.-1945.). Do kraja utakmice više nije bilo navijačkih ispada.

NK Osijek – NK Lokomotiva 1 : 4

Utakmica Prve HNL odigrana u subotu 19. srpnja 2014. u Osijeku, na stadionu Gradski vrt pred oko 2.000 gledatelja u 21.00 sat.

Usprkos svim preporukama vrha HNS-a klubovima i navijačima s pozivom na korektno i sportsko navijanje, atmosfera se na stadionima ne mijenja. Svjedočili smo tome i na utakmici između NK Osijeka i Lokomotive, na kojoj se okupilo blizu 2.000 navijača, među kojima je bilo oko 250 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), dok gostujući navijači nisu zamijećeni. Mjere osiguranja bile su primjerene, no izostalo je upozorenje službenih osoba na neprimjerene ispade osječkih navijača.

Već u 15. minuti Kohorta 20-ak puta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, što ponavlja, s nešto slabijim intenzitetom, minutu poslije. U idućim minutama Kohorta uzvikuje i pjeva „Jebemo, jebemo HNS!“. Sve to prolazi bez ikakve reakcije službenih osoba, a ohrabrena Kohorta pali 2-3 bengalke, da bi u 28.  minuti nastavila skandiranjem „Nećete, nećete, zabraniti nas, HNS mafijo, gotovo je, gotovo, odjebali smo vaučere…“.  Opet bez ikakvog upozorenja protječe Kohortino skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“ u 37. minuti. Drugo poluvrijeme protječe u znatno mirnijem tonu pa Kohorta uglavnom reagira na neke sudačke odluke povicima „Jebo vas Mamić“ i „Mamićeve kurve“ u 80. minuti, što ponavljaju i u 82. minuti. U 81. minuti viču „Gazi, gazi, purgera“, a u 87. opet ponavljaju „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“.

NK Zagreb – HNK Rijeka 1 : 3

Utakmica odigrana u Zagrebu, na stadionu u Kranjčevićevoj, u nedjelju 20. srpnja 2014. u 19.00 sati pred oko 1500 gledatelja

Susret NK Zagreba i HNK Rijeke protekao je u mirnom ozračju s tek nekoliko ispada navijačkih skupina. Na stadionu u Kranjčevićevoj okupilo se oko 1500 gledatelja među kojima je bilo 50-ak pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke) i petnaestak pripadnika „Bijelih anđela“ (navijačka skupina NK Zagreba). Pred početak utakmice spiker je upozorio i pozvao navijače na sportsko navijanje i ponašanje. Komornu atmosferu u dva su navrata narušili pripadnici Armade skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“ (22. minuta), te „Purgerske pičke“ (25. minuta). „Bijeli anđeli“ cijelu su utakmicu svoje navijanje svodili na uvrede predsjedniku i treneru NK Zagreba, a u 61. minuti u više navrata skandiraju Riječanima „Mi Hrvati, a vi Srbi!“.

HNK Hajduk –NK  Istra 1961 1:1

Utakmica Prve HNL, odigrana u Splitu 20. srpnja 2014., na stadionu Poljud, pred oko 8.000 gledatelja u 21.00 sat.

Na Poljudu se na otvorenju nove prvoligaške sezone okupilo preko 8.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 3.000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk), te 50-ak Demona (NK Istra 1981).

U 9. minuti Torcida nekoliko puta zaredom skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 10. minuti Torcida (smještena na sjevernoj tribini stadiona) skandira „HNS pederi“, a s istočne tribine stiže odgovor „nogomet ste sjebali!“. I tako nekoliko puta. U 21. minuti Torcida pali dvije baklje, zatim u 23. i 56. minuti po jednu, a u 62-oj dvije baklje. Koju minutu kasnije (70. minuta), nakon jedne sporne odluke suca, Torcida opet skandira „HNS pederi ,nogomet ste sjebali!“. U 87. minuti, nakon još jedne sporne odluke suca, sjever i jug Poljuda zajedno skandira „Jebo vas Mamić“, a sucu Ljubičiću  skandiraju „Cigane cigane“, da bi potom uslijedilo  „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. U 88. minuti opet se sucu zbog njegovih odluka, ovaj puta sa sjevera i istoka stadiona, višekratno skandira „Cigane, Cigane“. U 2. minuti produžetaka opet se sucu skandira „Cigane, Cigane“, uz dodatno  „Jebo vas Mamić“, te odmah potom „Jeben te Dinamo“. Poslje utakmice opet skandiranje sucu „Cigane Cigane“.

Valja napomenuti da je utakmica na Poljudu odigrana u novim uvjetima, u skladu sa zakonskim propisima RH, i prema pravilima i propisima FIFE, UEFE i HNS-a. Naime, na stadionu u Poljudu postavljeni su brojači karata i veliki broj sigurnosnih kamera, pa su tako ispunjeni svi uvjeti za održavanje prvoligaških i međunarodnih utakmica.

Na stadionu je u centru svečane lože primjećen Ivo Bego, navijač kojega je, prema pisanju medija, zbog izazivanja fizičkog sukoba s izvršnim direktorom GNK Dinama, Zdravkom Mamićem, Prekršajni sud u Splitu nepravomoćno kaznio zabranom dolaska na stadion Poljud.

Po završetku utakmice, prilikom napuštanja stadiona Ivo Bego je prišao predsjedniku HHO-a, I. Z. Čičku, koji je na toj utakmici bio službeni promatrač HHO-a, te ga počeo provocirati postavljajući nekoliko puta pitanje „Jeste li sve zapisali!?“. I. Z. Čičak je odšutio ove provokacije, ali kako Bego nije prestajao, Čičak ga je na koncu zamolio da se udalji. Ivo Bego je nakon toga reagirao poslavši najprije Čička  „u kurac“ a potom nastavio s bujicom psovki, da bi nakon svega izgovorenog krenuo prema izlazu.

Ne možemo ne izraziti čuđenje da se g. Begi nakon svih incidenata dopušta takvo ponašanje, a još je teže shvatiti da se njega naziva „legendom Hajduka“, što je gotovo uvredljivo za one istinske velikane i legende počam od Frane Matošića, Bernarda Vukasa, pa do generacije sedamdesetih i osamdesetih godina, Šurjaka, Buljana, Jerkovića, braće Vujović i drugih, koji su igrom i ponašanjem stvarali i gradili  europski veliki Hajduk.

Za Hrvatski helsinški odbor

Mladen Maloča

 glasnogovornikT

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code