IVO BANAC JE STRANI AGENT

IVO BANAC JE STRANI AGENT

12. kolovoza, 2012.

 

50300
Životna ispovijed Josipa Boljkovca svjedoka epoha 9.dio

Piše: Dražen Stjepandić

U devetom nastavku eksluzivnog feljtona “Životna ispovijed Josipa Boljkovca, svjedoka epoha” nastavljamo razgovarati o početku devedesetih, najuzbudljivijem razdoblju novije povijesti. U Hrvatskoj veliki povijesni događaji ne mogu bez ratnih zločina, a budući je posljednji rat  umnogome bio nastavak prethodnog, Josip Boljkovac ponovno otkriva ono skrivano. Iz devedesetih nakratko se vraćamo se u 1939., 1941. i 1942. godinu.  

Po običaju, sastali smo se u Vukovoj Gorici, sada obasjanoj ljetnim suncem.

Po prvi put nije bilo psa Pana, zbog kojeg sam za prethodnih dolazaka zastajao ispred ograde čekajući da netko bude uz njega dok bih ulazio u kuću i sjedao za stol, gdje su sjedili mnogi važni ljudi koji su kod Josipa Boljkovca dolazili zbog važnog posla. Mahom političke prirode.

Ja, eto, sada dolazim zapitkivati i prenositi vam dijelove povijesti koja se ne uči u školama, a jako je utjecala na ono što piše u udžbenicima.

DR. VUJIČIĆ I KAPETAN JANJANIN

Ban Ivan Subašić je iz Vrbovskog u Gorskom kotaru doselio u Vukovu Goricu. U Karlovcu je imao odvjetnički ured. Kad je postao hrvatski ban 1939. godine, njegov odvjetnički ured preuzeo je dr. Milan Vujičić. Zahvaljujući banu Subašiću

 u Vukovoj  Gorici je uvedena struja. U ovom kraju smo bili jedni od rijetkih koji smo imali struju. U Vukovoj Gorici je potpisana Banovina Hrvatska. Jedan od potpisnika bio je i dr Vujičić, ugledni karlovački odvjetnik. Kasnije smo nekoliko puta bili zajedno kod Subašića na ručku. Ustaše su dr. Vujičića streljali zajedno s kapetanom Janjaninom 5.svibnja 1941. godine. Streljani su na incijativu  karlovačkih gestapovaca Gombača i Šantića, čiji je otac imao fotografsku radnju, gdje sam se slikao prije rata i tako su ustaše dobile Vecinu i moju, te fotografije mnogih komunista i skojevaca.  Dr.Vujičić i kapetan Janjanin, prve ustaške žrtve, streljani su u šumi kraj Draganića.

DOMOBRANI U JAZOVKI

Domobrani u Jazovki nisu pobijeni 1945. nego 1942. godine. Ti vojnici skupljeni su sbrda-sdola i trebali su biti zaštitnica njemačke jedinice Princ Eugen. Bili su smješteni u garnizonu u Krašiću. Onda su ih zarobili IV. i XIII. proleterska, likvidacije je provela XIII. proleterska brigada pod zapovjedništvom Rade Bulata. U brigadi je djelovala i Milka Kufrin, kasnije Bulatova supruga. Zamjenik Rade Bulata je bio Milan Žeželj, koji je najzaslužniji za likvidacije. Marko Belinić mi je pričao “da ih je kod Jazovke dao pobiti Žeželj”.  Među žrtvama u Jazovki ima dosta pobijenih talijanskih vojnika koji su išli pomoći domobranima u Krašiću. U vrijeme suđenja Artukoviću spelolozi su se spuštali u Jazovku i izbrojili su 194 lubanje.

Poslije je Rade Bulat smijenjen s mjesta komadanta XIII. proleterske brigade baš tu, u Vukovoj Gorici. Ustaše su se preobukli u partizane, došli su u Vukovu Goricu i postavili su straže, odnosno propustile su dva svoja oklopna vozila.  U toj borbi poginulo je 16 partizana, gotovo su stradali i komandanti glavnih štabova Hrvatske i Slovenije, Ivo Rukavina i Matija Maček. Zbog propusta u osiguranju, Rade Bulat je smijenjen, a na njegovo mjesto je postavljen Milan Žeželj.

U VUKOVARU MERČEP PRVI POČO UBIJATI

Srpski zločini u Vukovaru su druga runda, mi smo prvi počeli ubijati. Prve zločine u Vukovaru s hrvatske strane u posljednjem ratu počinio je Merčep. Šeks i Glavaš su mu naređivali, a Merčep organizirao egzekucije u Vukovaru i Osijeku. Prava istina o Vukovaru još nije izašla van. Reihl-Kir, Sapunđija i Sapunđija su zbog toga bili ubijeni. Dva Hrvata i jedan Srbin. Reihl-Kir je zapravo bio njemačkog podrijetla, ali čestit, drag i pametan čovjek. Dok nije bio ubijen, uspijevao je na osječkom području održavati neki mir. Merčep ima epilepsiju i više puta je dobivao napade, pjena mu je izlazila na usta. Dva puta je tako ležao pred vratima mog ureda. U takvim nesređenim stanjima svašta se događalo, neki su zbog njega kroz prozore bacani u Dravu. Svašta je naređivao, a još više je bio spreman svakakva naređenja izvršavati.  

Merčep je trebao sudjelovati i u smjeni Tuđmana. To mi je sam pričao, odajući kako je to plan Špegeljeve žene. Tuđmana je trebalo isključiti iz HDZ-a i postaviti Špegelja.

PODJELA BOSNE

Stipe Mesić nije htio postati predsjednik prve hrvatske Vlade nakon prvih demokratskih izbora ako ja ne budem ministar unutarnjih poslova. Kad sam postao ministar unutarnjih poslova, prvo sam se protivio da MUP postane stranačka policija. Član HDZ-a bio sam samo mjesec dana i odmah sam kao ministar unutarnjih poslova napustio stranku. Kasnije nisam dao policiji da ide u rat u Bosnu. Mesić, Manolić i ja bili smo protiv rata u Bosni. Tako je počeo naš sukob u s Tuđmanom, koji se 26. siječnja 1991. s Miloševićem našao u četiri oka u Beogradu. Nekoliko dana nakon toga izašao je intervju u kojem je prvi put spominjao humano preseljenje.

-Policija nema što tražiti izvan granica države-govorio sam Tuđmanu.

Kako sam u svom stavu bio čvrst, pala je odluka o formiranju garde. Četiri brigade specijalne policije bez mog znanja prešle su u gardu, no imao sam dobru vezu s Tusom, koji je tada bio načelnik zrakoplovstva i protuzračne obrane u Beogradu . Kad je, također bez mog znanja, bilo postrojavanje na stadionu Zagreba u Kranjčevićevoj, pobrinuo sam se da slučajno u to vrijeme postrojavanja ne bi na stadion pala kakva krmača.

TUĐMAN DAO POSAVINU

Tuđman mi je rekao da je Miloševiću dao Posavinu, a mi ćemo dobiti sve u zaleđu Dubrovnika.

– Onda ćeš dovesti Srbiju do četrdeset i sedam kilometara od Zagreba – rekao sam mu.

– Ma ne, sve ćemo se dogovoriti s Miloševićem –  rekao mi je Tuđman.

Razgovarali smo oko sedam navečer uz čaj i viski. 

– Dao si Miloševiću plodnu ravnicu – rekao sam mu.

– Bez brige, Hrvati iz Posavine će naseliti Korenicu i Plaški, Hrvatska će biti čista – povjerio mi se Tuđman.

Tako je i bilo. Miloševiću je odgovaralo da iseli Hrvate iz Bosne, da dođe do pred Zagreb i dobije srpsku republiku u Bosni, a Tuđman to nije shvatio.

PREDSJEDNIČE, NISTE UKOPČALI MIKROFON

Prije odlaska iz HDZ-a s Tuđmanom sam imao dugi razgovor. U drugoj sobi su naš razgovor snimali. U jednom trenutku  iz druge sobe ušao je jedan službenik i rekao: ”Gospodine predsjedniče, niste ukopčali mikrofon, pa nemamo vaše riječi.” Prije toga sastanka baš sam bio izabran za župana u Karlovačkoj županiji. Tuđman je bio protiv toga i tražio je da odstupim, a ja nisam htio. Da sam bio župan u Karlovačkoj županiji, izbjegli bismo rat kao u Gorskom kotaru.

POČETAK KRAJA S TUĐMANOM

Manolića sam upoznao odmah nakon Drugog svjetskog rata dok je bio načelnik policije u Zagrebu. Šef karlovačke okružne policije Vlado Novaković je prešao na službu u Zagreb. Došao sam ga posjetiti i tako sam upoznao Manolića. Između Manolića i mene nikad nije bilo svađe, nakon 1971. godine posjećivao me u mom vinogradu. Poslije 1990. godine, kad smo opet došli na vlast, Tuđman je htio da budem šef obavještajnih službi, a ja sam mu predložio Manolića.

-Znači, svi ćete me napustiti – to su bile Tuđmanove riječi.

To je bio početak našeg kraja.

-Ne, pa imaš Šuška – uzvratio sam mu.

Na to je Tuđman samo odmahnuo rukom.

MANOLIĆ – SLAB ANALITIČAR

Na vezi sam imao Štefa Pečevskog, jedno vrijeme mi je bio i zamjenik. Umro je izlazeći iz bazena, srce mu je otkazalo, a bio je jako sposoban obavještajac, čak mi je javljao i tko je sve dolazio na sastanke kod Manolića. Štef Pečevski mi je javio i za napad na Dubrovnik i taj izvještaj smo poslali i Manoliću, a on ga nije ni pogledao. Kad je Dubrovnik napadnut, jedva ga je našao među brojnim papirima pripremljenim za smeće.  Manolić nije imao dobar smisao za analizu podataka i u ocjeni izvještaja koje smo dobivali bio je površan. Teško je vršio selekciju u sadržaju materijala. Nije bio neki komunikativan čovjek i nije bilo sretno rješenje što ga je Tuđman istodobno angažirao i u službi i u HDZ-u.

EMIGRANTI SU NAS HTJELI LIKVIDIRATI

Blagoje Zelić je u Jugoslaviji bio šef Službe državne sigurnosti za Dalamaciju. I jedna žena je došla u ured kod Zdravka Mustača, koji se vratio iz Beograda, govoreći da je nađen na smetlištu. Pretukli su ga i, misleći da je mrtav, Blagoja Zelića su bacili na smetlište, a on je, kad se probudio, sve  prijavio. Nad Blagojem Zelićem neovlaštenu istragu sprovela je jedna grupa predvođena Božom Vukušićem. Sproveli su više istraga nad više ljudi, na više mjesta i spremali su likvidacije svih nas koji smo radili u nekadašnjim službama. Imao sam odličnu suradnju s BND-om i davali su mi sve materijale vezane za Hrvatsku. Znam za mnoge strane agente. Zato sam povratnicima iz emigracije smetao.

IVO BANAC

Banac je otrov broj 1. On je strani agent, a zna se otud je došao i za koga još radi. Sve što je taj predlagao poslije su predlagali Amerikanci. Pokazao sam mu svoju knjigu o Vukovaru. Istu knjigu poslao sam i predsjedniku Vlade. Uskoro s tim izlazim u javnost.T

 

14 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Maria Guadalupe
  #1 Maria Guadalupe 3 kolovoza, 2019, 21:19

  Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. FRANO
  #2 FRANO 15 srpnja, 2014, 21:11

  NAPRED TALIBANI SA DINARSKIH OSOJA I PRISOJA!!! NAPRED ZATUCANI KATOLICI!!! NAPRED KOKOŠIJI MOZGIĆI!! NAPRED DINARSKI KATOLILČKI OVNOVI!!!
  VAŠE VRIJEMA JE DAVNOM ISTEKLO I NIKADA SE VIŠE NEĆE VRATITI,
  SADA MARŠ DOMA I SVI NA VJERNAK.!!!! JEL’ JASNO!!!???

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. lilalo
  #3 lilalo 2 travnja, 2014, 13:37

  samo kreten moze vjerovati ovom zalupanom, priglupom ,zatucanom i zaludjenom sljedbeniku sotonisticke ideologije. Na zalost nije on jedini. Ima toga zla u Hrvata podosta. Valjda vam je sada jasno zasto nam je sudba tako huda, jer nas ovakovi opskurni likovi vodaju guzicom za nos jos od ’45!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Liljana
  #4 Liljana 29 ožujka, 2014, 17:22

  Kada će se saznati prava istina o Merčepu i njegovim ubilačkim pohodima u Vukovaru, Zagrebu, Pakracu, Poljani, Gospiću…Taj mali gad je svuda za sobom ostavljao leševe…

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Hans
  #5 Hans 27 veljače, 2014, 04:49

  Komunisticka Bagra

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Barbun
  #6 Barbun 19 siječnja, 2014, 07:03

  Domovinski rat poceo je onim podvigom splitskih junacina koji su, na Rivi, poskakali na tenkove JNA i iz njih izvukli za usi dotepence koji su nas mitraljezima mislili spasiti od nas samih. Te uskoke s ustaskim manirima je dao uhapsiti Tudjmanov minstar unutrasnjih poslova Joza Boljkovac: javno je izjavio da je ‘JNA i nasa hrvatska vojska’, i izrucio ih Vojnom sudu JNA u Sarajevo. Time je sve receno, a tko to ne razumije, i sam je bolesni ‘boljkovac’.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. hrvat 2
  #7 hrvat 2 26 listopada, 2013, 09:06

  Ovome svi agenti i špijuni , a on nevinašce i poštenjačina ….a i dan danas radi za KOS i protiv Hrvatske , a njemu svi bili protiv HR

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. BRANKO STOJKOVIĆ
  #8 BRANKO STOJKOVIĆ 17 rujna, 2013, 04:21

  ŠTO TI PROKLETI KOMUNISTI JOŠ UVIJEK RADE U HRVATSKOJ POLITICI, ?!

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. MartinM
  #9 MartinM 29 lipnja, 2013, 20:09

  Svaka cast Boljkovcu…ovi sto su ga hapsili nisu mu ni do gležnja
  Joža Boljkovac s nama je!

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. katarza
  #10 katarza 7 travnja, 2013, 20:36

  Joza je dokaz!
  Sto vise ubijas Hrvate to vise imas ugleda u ovoj partizanSKOJ banana drzavi!
  Ima vise srece nego pamet pa glumi svijetskog agenta a la james bond.
  Zapamti za sva vremena, ovu drzavu svu stvorili Hrvati i novce Hrvata a ne takvi terorista poput tebe koji su se borili za mafijasku JugosloviYU da bi opljackali Hrvate!
  Daj boze da zivis jos 100 godina i da patis!

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. gustirna
  #11 gustirna 4 rujna, 2012, 19:36

  inace ovaj portal daje podosta prostora ovoj antifasistickoj spodobi koji je u jednom prilogu na ovom portalu PRIZNAO DA JE BIO CETNICKI SPIJUN ZA VRIJEME DOMOVINSKOG RATA TE DA JE NJEGOV KONTAKT BI OFICIR JUGOCETNICKE VOJSKE NA BATAJNICI.
  takodjer postoji opravdana sumnja da je bas on obavjestio cetnike ( ministar) da hrvatska polocija dolazi na plitvice preko svojih veza sa cetnickom grupom labrador.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. gustirna
  #12 gustirna 4 rujna, 2012, 19:20

  @guest
  nemoj koljacu dodavati olakotne okolnosti jer svi oni koji svjedoce o njegovoj antifasistickoj koljackoj karijeri nisu govorili da je drug misa totalno prolupao.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Guest
  #13 Guest 29 kolovoza, 2012, 18:08

  Nažalost, Boljkovac je izgleda odavno totalno prolupao !

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Guest
  #14 Guest 19 kolovoza, 2012, 19:11

  Sto ovaj prica? Pa do 1942.g. je svakodnevno nosio ustasku uniformu!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code